Ελεύθερος αφέθηκε ο Γ. Πουρνιάς μέχρι την εκδίκαση επί της ουσίας της υπόθεσης υπεξαίρεσης χρημάτων από την Εθνική Τράπεζα στο Εφετείο Αιγαίου το 2014

Αποδέχτηκαν το αίτημά του

- Αντ. Φούσας: “Υπερβολική και πρωτοφανής η ποινή των 18 χρόνων κάθειρξης για ζημιά 193 χιλιάδων ευρώ”- Ζήτησε να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας που ορίζει σχετικό άρθρο του Συντάγματος, ο συνήγορος υπεράσπισης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο πρώην διευθυντής του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Σύρο, Γεώργιος Πουρνιάς, όπως απεφάνθη χθες, το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου, μετά από αίτημα αναστολής της έκτισης της ποινής του, έως την ημέρα της εκδίκασης της υπόθεσης για την οποία κατηγορείται.

Η γνωστή υπόθεση υπεξαίρεσης 193 χιλιάδων ευρώ για την οποία είχε προφυλακιστεί ο κ. Πουρνιάς και είχε καταδικαστεί σε 18 χρόνια κάθειρξη, έλαβε νέα τροπή μετά από το αίτημα που κατέθεσε χθες στο δικαστήριο, κατ΄ εντολή του πελάτη του, ο συνήγορος υπεράσπισής του, γνωστός δικηγόρος Αθηνών και τέως υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Αντώνιος Φούσας.

Ο κ. Φούσας, αμέσως μετά την απόφαση του Εφετείου να κάνει δεκτό το αίτημα, παραχώρησε τις δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η ποινή που είχε επιβληθεί στον κατηγορούμενο για το οικονομικό σκάνδαλο, ήταν “πρωτοφανής και υπερβολική”, υποστηρίζοντας ότι, “όλα θα κριθούν τον Φεβρουάριο του 2014”, ημερομηνία κατά την οποία θα εκδικαστεί στην ουσία της η υπόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ως μάρτυρες υπεράσπισης παρουσιάστηκαν η σύζυγος του κατηγορουμένου και ένας επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα τον απασχολήσει σε διευθυντικό πόστο στην επιχείρησή του.

Αιτήθηκε την αναστολή λόγω του “υπερβολικού της ποινής”

Συγκεκριμένα, η υπόθεση που μετρά κάποια χρόνια πίσω, είχε εκδικαστεί πρωτόδικα με αποτέλεσμα ο Γεώργιος Πουρνιάς να καταδικαστεί για υπόθεση “υπεξαίρεσης και απιστίας στην υπηρεσία του”. Ο ίδιος, παρέμεινε στο σωφρονιστικό κατάστημα Δομοκού για περίπου δυόμιση χρόνια, τα οποία όπως δήλωσε στην εφημερίδα ο συνήγορος υπεράσπισής του, λόγω των καταγεγραμμένων ημερομισθίων, λογίζονται περίπου ως τέσσερα. Ο λόγος που υπέβαλλε το αίτημα αναστολής της έκτισης της ποινής που του είχε επιβληθεί, σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο κ. Φούσας, είναι πως η εν λόγω ποινή, κρίνεται ως “υπερβολική και πρωτοφανής”.

Η επιχειρηματολογία στο δικαστήριο

Αναλύοντας περαιτέρω την επιχειρηματολογία με την οποία συνόδευσε το αίτημά του ο συνήγορος υπεράσπισης, εξήγησε τα ακόλουθα, “Στο Σύνταγμα υπάρχει μία βασική διάταξη, μία αρχή. Η αρχή της αναλογικότητας. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε σε άλλους να βάζουμε υπερβολικές ποινές και σε άλλους μικρές ποινές. Το άρθρο 25 του Συντάγματος κατοχυρώνει αυτή την αρχή

Το ύψος της ποινής και η αυστηρότητά της για μία τέτοια υπόθεση, θα μου επιτρέψετε να επαναλάβω ότι είναι πρωτοφανές. Δεκαοκτώ χρόνια κάθειρξη για ένα τέτοιο ποσόν είναι υπερβολική ποινή. Δηλαδή ποιά ποινή θα επιβάλλουμε σε κάποιον που υπεξαίρεσε ένα εκατομμύριο για παράδειγμα”.

Συμπληρώνοντας μάλιστα τα προαναφερόμενα εντός της αίθουσας του δικαστηρίου, ο κ. Φούσας, υποστήριξε πως, στο να καταστεί δεκτό το αίτημα από το δικαστήριο, συνηγορούν τόσο προσωπικοί και οικογενειακοί λόγοι, όσο και η άριστη διαγωγή του κατά τη διάρκεια της κράτησής του, αλλά και η εργασία που πραγματοποίησε στο σωφρονιστικό κατάστημα. “Εργαζόταν και στις φυλακές δυόμιση χρόνια”, όπου αν συνυπολογιστούν και “τα ημερομίσθιά του, φτάνουν περίπου τα τέσσερα χρόνια. Πόσο παραπάνω να μείνει κάποιος στη φυλακή για ένα ποσόν 193 χιλιάδων που στο Εφετείο θα εκτιμήσουμε ότι ο κ. Πουρνιάς είχε παρουσιαστεί απροετοίμαστος προκειμένου να δικαστεί;” σχολίασε ο ίδιος.

Μέτρησε και ο έντιμος πρότερος βίος

Επιπρόσθετα, στους λόγους που κατέθεσε ο Αντώνιος Φούσας ενώπιον της δικαστικής αρχής, μίλησε και για τον έντιμο πρότερο βίο του Γεωργίου Πουρνιά, γεγονός για το οποίο επεσήμανε στις δηλώσεις του τα εξής, “Στο πρόσωπο του κ. Γεωργίου Πουρνιά συνέτυχαν οι προϋποθέσεις αυτές που ορίζει ο κώδικας ποινικής δικονομίας δηλαδή το άρθρο 497, ότι είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει καταδικαστεί ποτέ ξανά, δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα, έχει λευκό ποινικό μητρώο, έχει οικογένεια και επομένως, αυτές οι προϋποθέσεις εκτιμήθηκαν από το δικαστήριο σωστά και αποφάσισε να ανασταλεί η έκτιση της ποινής, μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση”.

Αναμένεται η απόφαση για το διακανονισμό

Αναφορικά με το ποσόν που υποχρεούται να καταβάλει ο κατηγορούμενος προς την Τράπεζα, στην οποία προκάλεσε τη ζημιά, ο κ. Φούσας ανέφερε ότι το θέμα θα προχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα μέσω διακανονισμού. “Ο κ. Πουρνιάς, υπέβαλλε στην Τράπεζα, αίτημα να παραχωρήσει το εφάπαξ της τάξεως των τριάντα χιλιάδων που δικαιούται και το υπόλοιπο να το ρυθμίσει με διακανονισμό. Αναμένεται η απόφαση” σημείωσε συγκεκριμένα, προσθέτοντας ακόμη ότι, “Εκείνος έκανε σχετική αίτηση και αυτό δείξαμε στο δικαστήριο σήμερα (σ.σ. χθες).

Το 2014 η εκδίκαση της υπόθεσης υπεξαίρεσης

Όσον αφορά στη διαδρομή που θα ακολουθήσει στο εξής η εκδίκαση της υπόθεσης, ο κ. Φούσας εξήγησε ότι αυτή, θα κριθεί από τη Δικαιοσύνη το επόμενο έτος. “Το αντικείμενο της ζημιάς είναι 193 χιλιάδες ευρώ. Πέραν του ότι ο κ. Πουρνιάς ισχυρίζεται ότι δεν έχει σχέση με τα αδικήματα που του αποδίδονται, αυτό ωστόσο, θα κριθεί στο Εφετείο τον Φεβρουάριο του 2014”, τόνισε, παραχωρώντας εν κατακλείδι το σχόλιό του για τη στάση του δικαστηρίου που έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής έκτισης της ποινής. “Το σημερινό δικαστήριο, πράγματι, με πολύ υπευθυνότητα, αντιμετώπισε την υπόθεση, εφήρμοσε σωστά το νόμο και το Σύνταγμα, εκτίμησε ορθά τα πραγματικά περιστατικά που εγώ παρουσίασα για λογαριασμό του κ. Πουρνιά στο δικαστήριο και πολύ σωστά κατά την άποψή μου, απεφάνθη να μην είναι πλέον στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση τον Φεβρουάριο του 2014”, τόνισε καταλήγοντας.