Τρία κατασχεμένα πλοία παραμένουν στο Καρνάγιο Σύρου

Κατάχρηση χώρου και υπομονής

Σήμερα ο πλειστηριασμός για το Shenyang-1

Ζωτικό χώρο στη χερσαία ζώνη εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τα τρία κατασχεμένα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή “Καρνάγιο” αφού αν και έχουν πραγματοποιηθεί μία σειρά απαραίτητων ενεργειών για την απομάκρυνσή τους, η αδιαφορία τόσο των πλοιοκτητών, όσο και των μεσεγγυούχων έχει ως άμεση συνέπεια αυτά να παραμένουν κυριολεκτικά “σταθμευμένα” και αμετακίνητα.

Ο λόγος για τα πλοία Strovili και Shenyang-1 αλλά και για το καταμαράν Biss, για τα οποία αν και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να ελευθερώσουν τους μόλους που έχουν καταλάβει μετά την κατάσχεσή τους, ωστόσο δύσκολα “ανοίγει” ο δρόμος, αφού οικονομικής φύσεως λόγοι και παράνομη δραστηριότητα, έχουν καθηλώσει τα δύο πρώτα ενώ ως προϊόν κλοπής το τρίτο, δεν μπορεί να μετακινηθεί εάν δεν προχωρήσουν όλες οι δικαστικές ενέργειες.

Strovili: Απόφαση ανέλκυσης για αποτροπή ρύπανσης

Παλαιότερο πλοίο που παραμένει στην περιοχή είναι το Strovili, το οποίο κατασχέθηκε με δικαστικές αποφάσεις και βρίσκεται από το 2008 στη Σύρο. Με αφορμή την πολυετή παραμονή του, έχει συγκληθεί η αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή και έχει αποφασισθεί ότι είναι επιβλαβές και επικίνδυνο εξαιτίας της ακινησίας. Υπήρξε περίοδος μάλιστα που είχε παρατηρηθεί σε αυτό, εισροή υδάτων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου έχει αποστείλει έγγραφο προς την πλοιοκτήτρια εταιρεία για την απομάκρυνσή του αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια. Αξίζει να υπογραμμισθεί ότι λήφθηκε απόφαση και για την ανέλκυσή του προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε πιθανότητα πρόκλησης ρύπανσης της θαλάσσιας περιοχής. Την αρμοδιότητα πρέπει να αναλάβει το Λιμενικό Ταμείο και τα έξοδα ο ιδιοκτήτης. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση από την πλευρά του δεύτερου, τότε θα πρέπει να ακολουθηθούν άλλες ενέργειες σίγουρα μέσω της δικαστικής οδού.

Shenyang-1: Σήμερα η διεξαγωγή του πλειστηριασμού

Σήμερα πρόκειται να διεξαχθεί ο πλειστηριασμός για το φορτηγό πλοίο Shenyang-1 το οποίο καταλαμβάνει μία ακόμη πλευρά ενός μόλου στο Καρνάγιο αφού παραμένει πλαγιοδετημένο από τον περασμένο Μάρτιο. Υπενθυμίζεται πως, το φορτηγό πλοίο είχε κατασχεθεί εξαιτίας της παράνομης δραστηριότητάς του (λαθρεμπόριο τσιγάρων) και από τη συγκεκριμένη ημέρα δεν έχει εξευρεθεί λύση προκειμένου να μετακινηθεί και να ελευθερώσει το χώρο. Αν και είχε ορισθεί μεσεγγυούχος άμεσα, καμία διαδικασία δεν είχε προχωρήσει, αφού όπως είχε γίνει γνωστό μέσω ανάλογου ρεπορτάζ σε αρκετά παλαιότερο δημοσίευμα, ήταν απαραίτητο ένα ποσό για την απομάκρυνσή του, το οποίο προφανώς δεν ήταν διαθέσιμο.

Το σημερινό ρεπορτάζ αναφέρει πως υπάρχουν πολλές πιθανότητες πλέον απομάκρυνσης του καθώς έχει εκφρασθεί ήδη ενδιαφέρον. Αν τελεσφορήσει η διαδικασία πρόκειται άμεσα ο νέος ιδιοκτήτης του να το μετακινήσει και να ελευθερωθεί χώρος ζωτικής σημασίας στο εν λόγω σημείο που βρίσκεται.

Biss: Γείτονας των σκαφών του Λιμενικού Σώματος

Μικρότερο σε μέγεθος σκάφος που παραμένει αμετακίνητο ωστόσο από την ημέρα της κατάσχεσής του, το καλοκαίρι του 2012 στη Σύρο, αποτελεί το τύπου καταμαράν Biss. Το εν λόγω πολυτελές σκάφος όπως είχε γίνει γνωστό είχε αποτελέσει προϊόν κλοπής όταν βρισκόταν στο νησί της Σάμου και έκτοτε αναζητείτο. Οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος Σύρου το είχαν κατασχέσει μετά από αξιοποίηση σημαντικών πληροφοριών. Επάνω σε αυτό βρίσκονταν έντεκα Ιταλοί ενώ με εντολή των δικαστικών Αρχών είχε συλληφθεί ο κυβερνήτης του. Σήμερα έχει εκδοθεί διάταξη του αρμόδιου Ανακριτή Σάμου να ανελκυσθεί και να φυλαχθεί έως ότου ολοκληρωθούν οι σχετικές έρευνες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ αν και δεν ελλοχεύει κινδύνους θαλάσσιας ρύπανσης, ωστόσο, η παραμονή του στο συγκεκριμένο σημείο, καλύπτει έναν χώρο σκαφών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλα μικρότερα σκάφη.

Ετικέτες: