Ψήφισμα του Δήμου Πάρου, για τη μη κατάργηση και επαναλειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Νάουσας, έπειτα από εύρεση ακινήτου που πληροί τις προϋποθέσεις

Αγώνας να κρατηθεί το επίπεδο ασφάλειας

  • Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2016 - 06:20

Ψήφισμα, προκειμένου να μην καταργηθεί ο Αστυνομικός Σταθμός Νάουσας, ο οποίος μέχρι στιγμής τελεία υπό αναστολή λειτουργείας, εξέδωσε ο Δήμος Πάρου, καθώς έχει βρεθεί χώρος, για τη στέγασή του, έπειτα από προσπάθειες του συνόλου της τοπικής κοινωνίας.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, ο Δήμαρχος, κ. Μάρκος Κωβαίος, ενημέρωσε τους συμβούλους, πως ο Αστυνομικός Σταθμός της Νάουσας, πρόκειται να καταργηθεί, δεδομένου, ότι ήδη τελεί υπό αναστολή λειτουργείας, καθώς έχει λήξει ο συμβατικός χρόνος μίσθωσης του οικήματος στο οποίο στεγαζόταν, με τον ιδιοκτήτη να μην επιθυμεί την ανανέωση του μισθωτηρίου, προς την Ελληνική Αστυνομία.

Άκαρπες οι προηγούμενες προσπάθειες στέγασης

Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως ο Αστυνομικός Σταθμός Νάουσας βρίσκεται χωρίς στέγη, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2014, έπειτα από έξωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου, στο οποίο στεγαζόταν.

Έκτοτε έχουν υπάρξει αρκετές προκηρύξεις διαγωνισμών και προσπάθειες εκ μέρους της ΕΛΑΣ, προκειμένου να βρεθεί χώρος, οι οποίοι ωστόσο απέβησαν άκαρποι, λόγω των αυστηρών προδιαγραφών, οι οποίες τίθενται από την ΕΛΑΣ, προκειμένου ένα ακίνητο να χρησιμοποιηθεί ως αστυνομικό κατάστημα, ενώ στη διαδικασία εμπλέκεται και η Κτηματική Υπηρεσία. Επιπλέον, το μέγιστο αντίτιμο για τη μίσθωση ακινήτου, το οποίο παρέχει το Ελληνικό Δημόσιο είναι αρκετά μικρό, με αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, η προσφορά των ιδιοκτητών να είναι περιορισμένη.

Παρά την θέση σε αναστολή λειτουργίας, η αστυνομική δύναμη στο νησί παρέμεινε η ίδια, καθώς, δεδομένου ότι ο Αστυνομικός Σταθμός της Νάουσας, ιεραρχικά και διοικητικά υπάγεται στο Αστυνομικό Τμήμα της Παροικιάς, οι αστυνομικοί του Α.Σ. Νάουσας μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Παροικιάς.

Το θέμα, μάλιστα, είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις, όταν τηλεοπτικός σταθμός εθνικής εμβέλειας, είχε κάνει ρεπορτάζ για το συγκεκριμένο θέμα, παρουσιάζοντας την Νάουσα, ουσιαστικά αφύλακτη από την Αστυνομία, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων, κ. Βαγγέλη Κεφάλα, ο οποίος είχε τονίσει τότε στην «Κοινή Γνώμη», πως ο κόσμος στην περιοχή της Νάουσας εξυπηρετείται και καλύπτεται πλήρως από το Αστυνομικό Τμήμα, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, με μόνη δυσκολία προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, τη μεγάλη απόσταση που χρειάζεται να διανύσει μέχρι την Παροικιά.

«Θα επιφέρει δραματική υποβάθμιση της ασφάλειας»

Κατά τη συνεδρίαση του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πάρου, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα, πως κατόπιν συλλογικής προσπάθειας του Δήμου, του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας, της Αστυνομικής Αρχής, καθώς και των κατοίκων του νησιού, βρέθηκε οίκημα στέγασης, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις και η δαπάνη που αφορά το μίσθωμα του κτηρίου είναι εντός του επιτρεπόμενου ορίου που έχει ορίσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης για το κατεπείγον του θέματος στάλθηκε επιστολή στις 8 Ιανουαρίου από το Γραφείο Δημάρχου, προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ και στον Αστυνομικό Δ/ντή Κυκλάδων, προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού, να μην καταργηθεί και να επαναλειτουργήσει στεγαζόμενος στο νέο προτεινόμενο οίκημα.

Ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, ο Δήμαρχος εισηγήθηκε την σύνταξη ψηφίσματος, από το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερη βαρύτητα και ισχύ, με τους δημοτικούς συμβούλους, να συμφωνούν ομόφωνα στην έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος, όσον αφορά στην επικείμενη κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού στην Νάουσα της Πάρου:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου αποφασίζει ομόφωνα:

Να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στην προτεινόμενη κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού Νάουσας Πάρου, ο οποίος τελεί υπό αναστολή λειτουργίας, λόγω λήξεως του συμβατικού χρόνου μίσθωσης του οικήματος στέγασης, όπως προτάθηκε κατά την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Υπηρεσιών στο Νότιο Αιγαίο.

Το Σχέδιο της ΕΛΑΣ για την κατάργηση του Α.Σ. Νάουσας Πάρου είναι άδικο και θα επιφέρει δραματική υποβάθμιση της ασφάλειας όχι μόνο στην περιοχή της Δ.Κ. Νάουσας αλλά και στις γύρω Κοινότητες διότι εξυπηρετεί/καλύπτει μια περιοχή περίπου 7.000 μόνιμων κατοίκων, η οποία δεν περιλαμβάνει μόνο την Κοινότητα της Νάουσας αλλά και τέσσερις επιπλέον Κοινότητες πλησίον αυτής και της οποίας ο πληθυσμός κατά τη θερινή περίοδο δεκαπλασιάζεται δεδομένου ότι πρόκειται για μία από τις πιο τουριστικές περιοχές του νησιού με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση, όπου παρατηρούνται συχνά κρούσματα κλοπών και παραεμπορίου κυρίως κατά τους θερινούς μήνες και έχουν συμβεί δύο ένοπλες ληστείες μέχρι τώρα.

Κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη και λειτουργία του Αστυνομικού Σταθμού Νάουσας Πάρου που καλύπτει μία τόσο μεγάλη εδαφική και πληθυσμιακή περιφέρεια της Πάρου, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι έχει ήδη καταργηθεί προσφάτως ο Αστυνομικός Σταθμός της Μάρπησσας και σε περίπτωση που καταργηθεί και ο Αστυνομικός Σταθμός της Νάουσας θα λειτουργεί μόνο το Αστυνομικό Τμήμα που έχει έδρα την Παροικία, γεγονός που κατά την γνώμη μας, θα καταστήσει δυσχερή την αστυνόμευση όχι μόνο στη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό περιοχή του νησιού, αλλά και σε ολόκληρο το νησί γενικότερα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ζητούμε από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη όχι μόνο τη διατήρηση του Α.Σ. Νάουσας, αλλά και την επαναλειτουργία του και στέγαση του στο νεοευρεθέν οίκημα και γενικότερα την ενίσχυση όλης της Αστυνομικής Δύναμης του νησιού».