Νέα πυρκαγιά, στη θέση «Κοράκι» της Σύρου, άφησε πίσω της περίπου 350 στρέμματα καμένης γης

«Δε χωρούν “μαγκιές” στη φωτιά»

Ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Αιγαίου μιλά με αφορμή τη νέα πυρκαγιά για την οργάνωση των πιστοποιημένων εθελοντών και την προστασία των ερασιτεχνών

Οι μνήμες των ημερών του Ιουλίου ξύπνησαν για τους κατοίκους του νησιού, με την πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης, στη θέση «Κοράκι» της Ερμούπολης, λαμβάνοντας αστραπιαία έκταση, σε όλο το λόφο, κατακαίγοντας συνολικά περίπου 350 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, περίπου 200 μέτρα πριν την είσοδο του ΧΥΤΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στην περιοχή «Κοράκι». Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ερμούπολης κινητοποιήθηκαν άμεσα, μεταβαίνοντας στο σημείο και ξεκινώντας τις επιχειρήσεις κατάσβεσης.

Στο σημείο επιχείρησαν 15 περίπου άνδρες της Π.Υ., τρία πυροσβεστικά οχήματα, ένα ιδιωτικό βυτιοφόρο, στο πλαίσιο των ιδιωτικών μέσων εγγεγραμμένων στα μητρώα της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καθώς και δύο υδροφόρες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Από την πυρκαγιά δεν κινδύνευσαν οικισμοί, οικίες, ή περιουσιακά στοιχεία (οχήματα, κτήματα, ζώα), ενώ δεν απειλήθηκε ο ΧΥΤΑ, παρά την εγγύτητα της εστίας, καθώς η κατεύθυνση των ανέμων ήταν προς την αντίθετη πλευρά.

Η πυρκαγιά τέθηκε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πυροσβεστικής, υπό έλεγχο, στις 15:45 το απόγευμα, ενώ το σημείο παρακολουθείται στενά από την Υπηρεσία, για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν μέχρι στιγμής άγνωστα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι ενέργειες του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την εξακρίβωσή τους.

Ασφαλής ο ΧΥΤΑ – Μη απαραίτητα περαιτέρω μέσα πυρόσβεσης

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ν. Αιγαίου, Αρχιπύραρχο Άγγελο Τριπολιτσιώτη, παρά το γεγονός, πως η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε πολύ κοντινό σημείο από το ΧΥΤΑ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η εγκατάσταση δεν κινδύνευσε, ενώ, αν και δύσβατη η περιοχή, δεν κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση στην ευρύτερη περιοχή, ενισχυτικού εξοπλισμού πυρόσβεσης, όπως πυροσβεστικές φωλιές, ή κρουνοί.

«Στα σημεία τα οποία χρειάζεται και επείγει να μπει τέτοιου είδους ενισχυτικός και βοηθητικός εξοπλισμός, σε ό,τι έχει να κάνει με την πυρόσβεση, γίνεται μετά από αξιολόγηση της Υπηρεσίας. Θεωρώ, όμως, ότι στα σημεία αυτά είναι ανούσιο να μπουν, καθώς είναι αφενός μεγάλο το κόστος, που θα προκύψει για το Δήμο, ενώ αφετέρου, δεν εξυπηρετούν και την Πυροσβεστική στο επιχειρησιακό κομμάτι. Δεν είναι δασική έκταση, όπου θα μπορούσαμε μέσα στο δάσος να κάνουμε τέτοιου τύπου παρεμβάσεις. Το σημείο εκεί, είναι εκτός πόλεως, το έδαφος είναι πετρώδες, δεν έχει να κάψει υλικό», τόνισε.

Αγαστή παραμένει η συνεργασία με την Περιφέρεια

Έπειτα από σχετική δημοσιογραφική ερώτηση, ο Διοικητής αναφέρθηκε και στην συνεργασία με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, καθώς, κατά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, είχαν υπάρξει παρεξηγήσεις, σε ό,τι αφορά στην πρώτη αρμοδιότητα, σχετικά με τις εντολές, σχετικά με το επιχειρησιακό κομμάτι.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Τριπολιτσιώτης, «όταν υπάρχει σε εξέλιξη ένα επιχειρησιακό σχέδιο, οι εντάσεις πάντα υπάρχουν. Από κει και πέρα, το κομμάτι το επιχειρησιακό είναι αρμοδιότητα μόνο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Εμείς υπαγόμαστε στην υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και στην αρμοδιότητα του κ. Αντιπεριφερειάρχη, σε διοικητικό επίπεδο. Επιχειρησιακά το λόγο τον έχουμε εμείς, αλλά πάντα σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου».

Παράλληλα τόνισε, πως «έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία και θεωρώ ότι θα συνεχίσουμε να την έχουμε. Δεν υφίσταται για μένα θέμα, έχουμε έρθει σε επαφή χιλιάδες φορές, έχουμε συνεννοηθεί άψογα για θέματα επιχειρησιακά», συμπληρώνοντας, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τη δουλειά μας και είμαστε επίσης υποχρεωμένοι να λαμβάνουμε υπόψιν και τις εντολές από την πολιτική ηγεσία».

Διαδικασίες κατάρτισης εθελοντών

Παράλληλα, ο κ. Τριπολιτσιώτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εκπαίδευσης των εθελοντών, πολιτών και ομάδων, τόσο μέσα από το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και από τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Όπως ενημέρωσε, «η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, έχει εκδώσει σχετική πρόσκληση, απ’ όσο γνωρίζω, που δίνει τη δυνατότητα, σε μεμονωμένα άτομα, αλλά και σε ομάδες εθελοντών, όπως φορείς, να συμμετέχουν, μέσω της Γ.Γ.Π.Π., στην εκπαίδευση που αναλαμβάνει το Πυροσβεστικό Σώμα, με αξιωματικούς, και να πιστοποιηθούν και να συμμετέχουν κι εκείνοι στις επιχειρήσεις κατάσβεσης, διάσωσης, ή σε οτιδήποτε έχει σχέση με τις δράσεις της Πυροσβεστικής».

Όλοι οι εθελοντές ανεξαιρέτως, ωστόσο, σύμφωνα με τον Διοικητή, θα «πρέπει να εκπαιδευτούν από εμάς. Οι δικοί μας εθελοντές, σε αντίθεση με αυτούς που συγκεντρώνει η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας, ανήκουν στο ενιαίο μητρώο, που έχει δημιουργηθεί και τελούν υπό την επιχειρησιακή αιγίδα του Πυροσβεστικού Σώματος. Μόνο οι εθελοντές του Π.Σ. έχουν κάποιες υποχρεώσεις, όπως το να κάνουν κάποιες βάρδιες, συγκεκριμένα 36 υπηρεσίες το χρόνο εδώ, τουλάχιστον, ώστε να λάβουν την κάρτα και τον τίτλο του εθελοντή, ενώ όσοι πιστοποιούνται μέσω της Γ.Γ.Π.Π. και δεδομένου, ότι δουλεύουν σε ομαδικό επίπεδο, σε πιστοποιημένες ομάδες, μετά την εκπαίδευσή τους από το Π.Σ. παρακολουθούνται από την αρμόδια Υπηρεσία, δεν υπάρχουν οι υποχρεωτικές παρουσίες, που υπάρχουν στους εθελοντές του Π.Σ. Αυτή είναι η διαφορά».

Ο κ. Διοικητής, επιπλέον, γνωστοποίησε, πως συζητήσεις, για αντίστοιχη δράση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου να οργανωθεί σώμα εθελοντών για τη Σύρο, έχουν γίνει και με το Δήμαρχο, κ. Γιώργο Μαραγκό.

«Έχει γίνει μία συζήτηση με τον κ. Δήμαρχο, με τον οποίο έχουμε πάρα πολύ καλές σχέσεις, καθώς υπάρχει συνεχής επαφή, σε επίπεδο συντονισμού των υπηρεσιών μας. Εφόσον υπάρχει αντίστοιχη πρόθεση από το Δήμο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχτούμε και είναι και θέλησή μας, ειδικά σε τέτοιες περιόδους, να ενεργοποιήσουν και να ενισχύσουν τον εθελοντικό τομέα, εμείς θα τον αναβαθμίσουμε. Αυτή είναι η δουλειά μας», επεσήμανε, αναφέροντας, ότι «οι δικές μας οι ενέργειες θα ξεκινήσουν, όταν συγκεντρωθούν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, ομάδες, φορείς, θα έρθουν μέσω του Δήμου σε εμάς, προκειμένου να τους ομαδοποιήσουμε και να περάσουν από την ανάλογη σχολή πιστοποίησης του Π.Σ.».

Επιπλέον, σημείωσε, πως «από το Δήμο, αλλά και όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με το έργο της Γ.Γ.Π.Π. είναι καλοδεχούμενη και η ενίσχυση σε οποιοδήποτε βαθμό, για την πιστοποίηση του απαραίτητου ρουχισμού και εξοπλισμού, ή όπως τα αναφέρουμε εμείς, ΜΑΠ (Μέσα Ατομικής Προστασίας), καθώς είναι πολύ σημαντικό. Ακόμη και σε μας, τους επαγγελματίες πυροσβέστες, λόγω των αλλεπάλληλων πυρκαγιών, όπως καταλαβαίνετε, ο εξοπλισμός μας και ειδικά οι μπότες και τα γάντια, φθείρονται και είναι δύσκολο να αντικατασταθούν, λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας, που διέπει τις προμήθειες του Σώματος. […] Τέτοιες κινήσεις, όπως η ενίσχυση των εθελοντών ή επαγγελματιών πυροσβεστών, από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας θεωρώ πως είναι ιδιαίτερα χρήσιμες».

Σημαντική η προστασία των ανειδίκευτων εθελοντών

Πέραν των πιστοποιημένων και οργανωμένων εθελοντών, ωστόσο, «υπάρχουν πιστοποιημένοι εθελοντές, αλλά ταυτόχρονα, υπάρχουν και οι εθελοντές, που γίνονται εθελοντές, προκειμένου να προστατεύσουν την οικία τους, την περιοχή τους, φίλους και συγγενείς», όπως επισημαίνει ο κ. Τριπολιτσιώτης.

«Και η δεύτερη κατηγορία μπορεί να φανεί χρήσιμη σε μία πυρόσβεση. Αλλά είναι χρήσιμη στα μετόπισθεν της επιχείρησης, έτσι ώστε να διασφαλίζεται, ότι είναι ασφαλείς κι εκείνοι και ότι δεν θα προκαλέσουν πρόβλημα στην Υπηρεσία, καθώς δεν γνωρίζουν, προβαίνουν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, βγάζουν φωτογραφίες, μπορούν να φτάσουν πολύ κοντά σε εστία και να καούν. Αυτός που έχει πιστοποιηθεί, ξέρει πώς να κινηθεί, πίσω από εμάς. Σε καμία περίπτωση δε λέω, ότι δεν χρειάζεται όλη η βοήθεια, που μπορεί να δώσει κανείς, αλλά πάντα με προσοχή και επίγνωση των δυνατοτήτων του καθενός. Δεν χωρούν “μαγκιές” στη φωτιά, ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση. Η Πυροσβεστική έχει τον κατάλληλο ρουχισμό, τα μέσα ατομικής προστασίας, έχει τον επαγγελματισμό, έχει πολλά στοιχεία, που μπορούν να συντελέσουν σε μία ασφαλή κατάσβεση. Πρώτο μέλημα του πολίτη θα πρέπει να είναι να προστατεύσει τον εαυτό του», τονίζει.

Παράλληλα, ο Διοικητής, ειδική μνεία κάνει και στον τομέα της πρόληψης. «Όπως λειτουργούμε προληπτικά για την υγεία μας, έτσι ακριβώς, πρέπει να λειτουργούμε και με την πυρασφάλεια του σπιτιού μας. Να υπάρχει νερό, πυροσβεστήρας, οτιδήποτε χρειάζεται, ώστε να μας βοηθήσει αν και εφόσον χρειαστεί στην έναρξη κάποιας φωτιάς, στα κρίσιμα 3 πρώτα λεπτά».

 

Ετικέτες: