Ευαίσθητα δεδομένα, από καταθέσεις μαρτύρων, που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία υπόθεσης παράνομης διακίνησης μεταναστών στη Θήρα, ήλθαν προδικαστικά στο φως της δημοσιότητας

Αναταραχή από τη δημοσιοποίηση

Την αναστάτωση της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση των στοιχείων της δικογραφίας, που αφορά σε υπόθεση παράνομης διακίνησης μεταναστών, από το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, όπου εμπλέκονται, μεταξύ άλλων και αστυνομικοί υπάλληλοι, που υπηρετούσαν στο νησί.

Το φως της δημοσιότητας και δη σε εθνικό επίπεδο, είδαν οι καταθέσεις των μαρτύρων και άλλα στοιχεία της δικογραφίας, η οποία συντάχθηκε στο μεγαλύτερο τμήμα της ήδη από το 2015, για την υπόθεση, η οποία σημειώνεται πως δεν έχει έλθει ακόμη στις δικαστικές αίθουσες, αναφορικά με τη δράση σπείρας 11 ατόμων, κυρίως αστυνομικών, διακίνησης μεταναστών με πλαστά έγγραφα από το διεθνές αεροδρόμιο της Θήρας.

Εγκληματική δράση σε κοινή θέα

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από το φάκελλο της δικογραφίας, αστυνομικοί υπάλληλοι, μαζί με επιχειρηματίες, ανθρώπους της νύχτας, άτομα φίλα προσκείμενα, όπως σημειώνεται, σε ακροδεξιά εγκληματική οργάνωση, φέρονται να είχαν συστήσει κύκλωμα, το οποίο με το αζημίωτο, προσέφερε μέσα και τρόπους για τη διαφυγή παράνομων μεταναστών, με αεροπλάνο, μέσα από τον Διεθνή Αερολιμένα Σαντορίνης.

Οι καταθέσεις των μαρτύρων που αποκαλύφθηκαν, ανήκουν κυρίως σε υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών, με τα αεροσκάφη των οποίων υποστηρίζεται ότι διέφευγαν από τη χώρα, κατόπιν της βοήθειας της σπείρας, οι μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό, μέσα από τη δημοσιοποίηση των καταθέσεων των μαρτύρων της υπόθεσης, η οποία, διευκρινίζεται ξανά, πως ακόμη δεν έχει εκδικαστεί, ούτε και σε διοικητικό επίπεδο, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα άτομα που εμπλέκονται, παρείχαν σε μετανάστες, κυρίως από τις αραβικές χώρες, πλαστά διαβατήρια, τα οποία, μάλιστα, ήταν εμφανώς και διακριτά, ακόμη και από απαίδευτο μάτι, παραποιημένα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, επέβαλλαν σε υπαλλήλους των αεροπορικών εταιρειών, των οποίων οι καταθέσεις και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημοσιοποίηση του δικογραφικού φακέλλου, να δεχτούν στις άδειες θέσεις των αεροσκαφών τα άτομα με τα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ειδικότερα, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία που ήλθαν στην επιφάνεια και με σεβασμό στο τεκμήριο αθωότητας του κάθε κατηγορουμένου πριν την απόφανση των αρμοδίων δικαστικών οργάνων, οι ένστολοι φέρονται να επέτρεπαν μαζικές αναχωρήσεις μεταναστών με αεροπορικές πτήσεις, με προορισμό χώρες της Ευρώπης, όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία κλπ, χρησιμοποιώντας την εξουσία τους, προκειμένου να παρακάμψουν τις αντιρρήσεις των αεροπορικών υπαλλήλων.

Παράλληλα, φέρονται να παρείχαν πλαστά διαβατήρια, με φωτογραφίες πρόχειρα τοποθετημένες, είτε με συρραπτικό, είτε ακόμη και με τη χρήση κλωστής διαφόρων χρωμάτων, η οποία ήταν εμφανής.

Μάλιστα, η δημοσίευση μεγάλης εφημερίδας, στην οποία στηρίχθηκαν και αρκετές αναδημοσιεύσεις σε τοπικό επίπεδο, επικεντρώνεται στην κατάθεση μίας εκ των υπαλλήλων αεροπορικής εταιρείας, τα διαβατήρια που παρουσιάζονταν από τους παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι, με τη βοήθεια των ενστόλων, επιχειρούσαν να διαφύγουν αεροπορικώς από τη Θήρα, ανέγραφαν διαφορετική υπηκοότητα ή γλώσσα, από αυτή, την οποία φαινόταν να μιλούν οι “επίδοξοι” επιβάτες, ενώ αναφέρει και παράδειγμα, που ένας εμφανώς καυκάσιος άνδρας, επιχειρούσε να πετάξει με έγγραφα, στα οποία η φωτογραφία απεικόνιζε μελαμψό άτομο.

Τέλος, σημειώνεται, πως εκτός της παράνομης διακίνησης μεταναστών, οι κατηγορούμενοι φέρεται να είχαν πρόσβαση σε όπλα, ενώ παράλληλα να εκβίαζαν καταστηματάρχες του νησιού.

Ήδη ολοκληρωμένη έρευνα

Επισημαίνεται, πως η ΕΛ.ΑΣ. έχει θέσει σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς υπαλλήλους, που κατηγορούνται για εμπλοκή στην υπόθεση, ήδη από το καλοκαίρι του 2015, όταν και ξεκίνησε η σύνταξη της δικογραφίας, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί και αρκετές έρευνες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ωστόσο, η διοικητική εκδίκαση της υπόθεσης δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μέσα από την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να καθησυχαστεί η τοπική κοινωνία, πρόκειται για υπόθεση του 2015, η οποία δεν βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ παράλληλα διευκρινίζεται, ότι οι υπηρεσίες της αστυνομίας έχουν προβεί σε όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους και ενέργειες, καθώς επίσης και ότι πλέον, αναμένεται μόνο το πόρισμα της δικαιοσύνης.