Προσωπικό από τις ήδη υποστελεχωμένες μονάδες του Πυροσβεστικού Σώματος σε Κυκλάδες και όχι μόνο, αντλείται για τη στελέχωση των δύο νέων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών σε Μύκονο και Σαντορίνη

Νέες αλλά “ανύπαρκτες” Πυροσβεστικές Υπηρεσίες

Απασχόληση περίπου 70 υπαλλήλων σχεδόν αποκλειστικά για τα αεροδρόμια

Τις νέες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης με τη Fraport, για τα αεροδρόμια της Μυκόνου και της Σαντορίνης, καλείται να στελεχώσει το Πυροσβεστικό Σώμα, αντλώντας δύναμη από τις ήδη υποστελεχωμένες δομές των Κυκλάδων και όχι μόνο, με αναγκαστικές μεταθέσεις υπαλλήλων.

Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, για τις ανάγκες των περιφερειακών διεθνών αερολιμένων, που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία της Fraport, βρίσκονται υπό ίδρυση, στα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης, με το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, να καλείται να αντλήσει έμψυχο δυναμικό από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης και τα Κλιμάκια των νησιών, αλλά και από δομές σε όλη την Ελλάδα, παρά τα γνωστά προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν.

Βάσει της σύμβασης του κράτους με την κοινοπραξία, η εταιρεία επέλεξε την πυρασφάλεια των αεροδρομίων να καλύψει το Π.Σ., με την ηγεσία του Σώματος να προβαίνει σε προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τα αποτελέσματα των οποίων δεν ήταν αρκετά ώστε να καλύψουν τις νέες θέσεις και στη συνέχεια να προχωρά σε αναγκαστικές μεταθέσεις μονίμων πυροσβεστών, αλλά και πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης, προκειμένου να στελεχώσει τις νέες δομές, δημιουργώντας πληθώρα προβλημάτων.

Δέσμευση δύναμης στα αεροδρόμια

Πιο συγκεκριμένα, η νέα Πυροσβεστική Υπηρεσία Μυκόνου, αναμένεται να λειτουργήσει με 34 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων 2 αξιωματικοί και 32 πυροσβέστες, ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Θήρας, με 38 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων 2 αξιωματικοί και 36 πυροσβέστες. Ως μέτρο σύγκρισης, υπενθυμίζεται, πως η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ερμούπολης, συμπεριλαμβανομένου του εποχικού προσωπικού, των υπαλλήλων 5ετούς υποχρέωσης, του μόνιμου προσωπικού, του ανακριτικού, διοικητικού και τμήματος πυρασφάλειας, αριθμεί 39 άτομα προσωπικό.

Οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι των νέων Υπηρεσιών, θα απασχολούνται πρωτίστως με την πυρασφάλεια των αεροδρομίων, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα έχουν τη δυνατότητα, πιθανώς, να επιχειρήσουν σε αστικά και δασικά περιστατικά, εκτός αεροδρομίου, εφόσον υφίσταται επιπλέον προσωπικό, εκτός όσων απασχολούνται στην πυρασφάλεια του αεροδρομίου, αλλά και επιπλέον πυροσβεστικό όχημα, εκτός αυτού που βρίσκεται σε επιφυλακή επίσης για το αεροδρόμιο. Ως εκ τούτου, εκτός ιδιαζόντων περιπτώσεων οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες αυτές, δεν θα βρίσκονται στην υπηρεσία του πολίτη, αλλά σχεδόν αποκλειστικά των εγκαταστάσεων των διεθνών αερολιμένων.

Σημειώνεται, πως για την κάλυψη των θέσεων στις νέες Υπηρεσίες, μετατάχθηκαν 2 μόνιμοι πυροσβέστες από την Π.Υ. Ερμούπολης, 2 μόνιμοι πυροσβέστες από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Τήνου, όπως επίσης και από το Π.Κ. Άνδρου, ενώ από το Π.Κ. Θήρας, μετατάχθηκε στην Π.Υ. Θήρας, ο μοναδικός οδηγός πυροσβεστικών οχημάτων, που υπήρχε διαθέσιμος, καθώς επίσης και πληθώρα πυροσβεστικών υπαλλήλων, από διάφορα μέρη της χώρας.

Για την εξυπηρέτηση αυτών των μεταθέσεων, ακόμη και με αναγκαστικό χαρακτήρα, υπήρξε το προηγούμενο διάστημα τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων από το Αρχηγείο του Π.Σ., ενώ προτιμήθηκαν υπάλληλοι νέοι σε σειρά κατάταξης και χωρίς οικογενειακές υποχρεώσεις.

Νέο “χτύπημα” στις υποστελεχωμένες δομές

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή, με τον πρόεδρο της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Νοτίου Αιγαίου, με αρμοδιότητα στις Κυκλάδες, κ. Σταύρο Ρούσσο, ο οποίος σημείωσε, πως εκ μέρους της Ένωσης και όσο ακόμη υπήρχαν υπόνοιες σχετικά με αυτή την εξέλιξη, είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και επαφές, τόσο με την ηγεσία του Αρχηγείου και του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, όσο και με τους αρμόδιους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εκτεθούν οι ανησυχίες και οι βάσιμοι φόβοι των υπαλλήλων, αναφορικά με τα προβλήματα υποστελέχωσης, αλλά και διαβίωσης στο προσωπικό, που θα δημιουργούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

“Δυστυχώς δεν διαψευστήκαμε και φτάσαμε στο σημείο να επαληθευτούμε”, ανέφερε ο κ. Ρούσσος, επισημαίνοντας, ότι δεδομένης της νέας κατάστασης, υπάρχει συνεχής επαφή και συνεννόηση, τόσο με την ηγεσία του Σώματος, όσο και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος και τους νομικούς συμβούλους της, προκειμένου να βρεθεί κάποια προσωρινή ή και μόνιμη λύση, στα προβλήματα που δημιουργήθηκαν.

“Όπως ξέρετε οι προσλήψεις έχουν παγώσει, έχουμε μπει από πέρσι στις πανελλήνιες εξετάσεις και δυστυχώς τα άτομα είναι πολύ λίγα, περίπου 93, τα οποία έχουν μπει σε πρώτη φάση, μέχρι τότε δεν θα υπάρχει ροή προσλήψεων. Έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από την Ομοσπονδία μας και όλες οι μελέτες, προκειμένου να γίνουν προσλήψεις με εξωτερικές προκηρύξεις, οι οποίες κι αυτές δεν έχουν αποτέλεσμα. Επίσης, υπήρχε δέσμευση προς αρκετές χιλιάδες συναδέλφους 5ετούς υποχρέωσης ότι θα υπάρξει μονιμοποίηση, δυστυχώς, για ακόμη μία φορά τους ενέπαιξε η πολιτική ηγεσία και προσλήψεις δεν έγιναν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στα κενά και τις ελλείψεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, η Υπηρεσία και τα 5 Κλιμάκια των Κυκλάδων, εκτός των προβλημάτων, λόγω της νησιωτικότητας αντιμετωπίζουν και σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, αναφέροντας ενδεικτικά το Π.Κ. Θήρας, το οποίο από τους 12 μόνιμους πυροσβέστες, που προβλέπονται στο οργανόγραμμά του, λειτουργεί με 4, ενώ ακόμη ένας θα μεταταχθεί εντός των επόμενων ημερών. Αντίστοιχα, στη Μύκονο δε λειτουργεί καμία δομή, παρά τα συνεχόμενα επί σειρά ετών αιτήματα του Δήμου για δημιουργία Π.Κ. στο νησί και με τη νέα Υπηρεσία να μην εγγυάται σχεδόν τίποτε, σχετικά με την αντιμετώπιση των δασικών και αστικών περιστατικών.

Υπηρεσίες “φαντάσματα” και εγκλωβισμένοι υπάλληλοι

Πέραν όμως των προβλημάτων υποστελέχωσης σημαντικά και σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται στους ίδιους τους υπαλλήλους, οι οποίοι μετατίθενται αναγκαστικά, λαμβάνοντας υπόψιν το υψηλό κόστος στέγασης και διαβίωσης στα δύο αυτά άκρως τουριστικά νησιά.

Εκτός αυτού και ενώ οι μεταθέσεις έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αγνοούνται... οι εγκαταστάσεις των Υπηρεσιών, καθώς ακόμη δεν υπάρχουν διαθέσιμα κτίρια για τη στέγασή τους, με την εταιρεία να προβαίνει σε προσωρινή λύση με τη μεταφορά κοντέινερς, για τη φυσική σύστασή τους, αλλά και την φύλαξη του εξοπλισμού. Αποτέλεσμα όλης αυτής της προχειρότητας, με την οποία αντιμετωπίστηκε η ίδρυση των δύο νέων Π.Υ. είναι οι μεταταγμένοι υπάλληλοι να βρίσκονται ήδη στα δύο νησιά, διαβιώντας ανά 5-10 άτομα σε κάποιο σπίτι, καταβάλλοντας δυσθεώρητα μισθώματα και χωρίς κανένα ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας, εφόσον οι Υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη πρακτικά συσταθεί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, κάνοντας λόγο για δημιουργία προσωπικών και οικογενειακών προβλημάτων που δημιουργούνται από την αναγκαστική μετάθεση των υπαλλήλων, σημειώνει πως “το σύνολο των συναδέλφων που μετατάχθηκαν σε αυτές τις νέες υπηρεσίες βρίσκονται στα νησιά δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία, διότι δεν υπάρχει υπηρεσία. Είναι εγκλωβισμένοι στα νησιά και βρίσκονται στη δυσάρεστη κατάσταση να πληρώνουν από την τσέπη τους πανάκριβα τη διαμονή τους, κάνοντας, ουσιαστικά, ‘τουρισμό’”.

Όπως επισημαίνει, “ως Σωματείο έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες μέσω της Ομοσπονδίας μας και του νομικού της συμβούλου, έχουμε φέρει εις γνώση τους όλη την κατάσταση που επικρατεί. Δυστυχώς το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο σε τοπικό επίπεδο. Έχουμε επαφή με την αιρετή Περιφέρεια. Προσπαθούμε και υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά και πολιτικά, αλλά και ιδιωτικά, συμβάλλοντας ο καθένας με τις όποιες γνωριμίες μπορεί να έχει στα δύο νησιά, είτε μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ακόμη και με την ίδια την εταιρεία”, τονίζοντας πως η άσκηση πίεσης θα συνεχιστεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία δέσμευση για το αν θα υπάρξει αποτέλεσμα, ή και αν υπάρξει, αν αυτό θα είναι ικανοποιητικό. “Έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητές μας, βρισκόμαστε σε ανοιχτή επαφή με τον Αρχηγό και έχουμε ζητήσει εκ νέου συνάντηση”, επαναλαμβάνει, τονίζοντας, ότι “την ώρα που μιλάμε, είμαι σε θέση να γνωρίζω, πως στη Μύκονο μένουν 10 άτομα σε ένα σπίτι”.

Κλείνοντας, ο κ. Ρούσσος δήλωσε την αμέριστη στήριξη της Ένωσης στους συναδέλφους που βρίσκονται στα δύο νησιά, αντιμετωπίζοντας τα προαναφερθέντα προβλήματα, ενώ ενημέρωσε, πως εντός των επόμενων ημερών, τόσο εκπρόσωποι της Ένωσης, όσο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναμένεται να επισκεφτούν τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, προκειμένου να δείξουν εμπράκτως τη στήριξή τους και να συζητήσουν με τους υπαλλήλους πιθανές λύσεις, αλλά και με ποιο τρόπο οι φορείς μπορούν να “βάλουν πλάτη” στη νέα αυτή σειρά προβλήμάτων.