Στην «καρδιά» των Κυκλάδων ανάμεσα σε Πάρο και Νάξο βρέθηκαν δύο τουρκικές φρεγάτες που συμμετέχουν στην άσκηση «Deniz Kurdu» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού

Τουρκική πρόκληση στο κέντρο του Αιγαίου

Συνεχόμενες προκλήσεις από θάλασσα και αέρα τα τελευταία 24ωρα

Έως τη θαλάσσια περιοχή, ανάμεσα στη Νάξο και την Πάρο έφτασαν τουρκικές φρεγάτες, στο πλαίσιο της άσκησης «Deniz Kurdu» (Θαλασσόλυκος), που πραγματοποιήθηκε από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό.

Έκθαμβοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των δύο νησιών στο κέντρο του Αιγαίου, παρατήρησαν το πρωί της Δευτέρας, 22 Μαΐου, δύο τουρκικά πολεμικά πλοία, να διέρχονται από την «καρδιά» των ελληνικών χωρικών υδάτων, στη στενή θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Νάξο και Πάρο.

Αυθαίρετες… «βόλτες» στην Παροναξία

Πρόκειται για τις βάρους 4.000 τόνων φρεγάτες «Γκαζιαντέπ» και «Γκεμλίκ», δύο παλαιά πολεμικά πλοία αμερικανικής κατασκευής, κλάσης Oliver Hazard Perry, οι οποίες λάμβαναν μέρος στην άσκηση “Deniz Kurdu” του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, προκαλώντας, με την κίνησή τους εντός των ελληνικών συνόρων.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, γενικότερα η τακτική των τουρκικού ναυτικού υπήρξε άκρως προκλητική, κατά τη διάρκεια της άσκησης, η οποία τις τελευταίες ημέρες είχε μεταφερθεί στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και βόρεια της Κύπρου.

Παρά το γεγονός, ότι σχεδόν το 90% της θαλάσσιας περιοχής στις Κυκλάδες, είναι χαρακτηρισμένο ως Εθνικά Χωρικά Ύδατα, λόγω της μικρής απόστασης μεταξύ των νησιών, αλλά και τις διαβεβαιώσεις από τους αξιωματούχους εντός των τουρκικών πολεμικών πλοίων, ότι πρόκειται περί «αβλαβούς διέλευσης», οι δύο φρεγάτες φάνηκε να εκμεταλλεύονται το χρόνο, πραγματοποιώντας αυθαίρετες «βόλτες» ανάμεσα στα νησιά, τη στιγμή που ακόμη και Έλληνες κυβερνήτες του Πολεμικού Ναυτικού, τείνουν να αποφεύγουν τα στενά θαλάσσια περάσματα, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, ώστε να μην υπάρξει κόλλημα στον τουριστικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που πολεμικά πλοία της γείτονος χώρας εισέρχονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε μεμονωμένα περιστατικά, ουδέποτε έχει καταγραφεί η παραβίαση των χωρικών υδάτων και δη σε τέτοιο βαθμό, σε επίπεδο επίσημης προγραμματισμένης άσκησης.

ΥΕΘΑ, ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ σε επιφυλακή

Σύμφωνα με ανθρώπους μέσα από το χώρο του Πολεμικού Ναυτικού, κινήσεις όπως αυτή, χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο τακτικής εντυπωσιασμού, αλλά και προβολής δυναμικότητας, από πλευράς Τουρκίας, δεδομένου, ότι στη φετινή άσκηση “Deniz Kurdu” χρησιμοποιήθηκε σχεδόν το σύνολο της τουρκικής ναυτικής δύναμης, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, αλλά και τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που ενέκρινε «υπερεξουσίες» στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, βρίσκονται στις επάλξεις και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίου, από την έναρξη της άσκησης, με στόχο κυρίως τη μελέτη της δυναμικότητας του Π.Ν. της γείτονος.

Μπαράζ παραβιάσεων ακόμη και σε ημέρα αργίας

Ωστόσο, οι προκλήσεις στην περιοχή των Κυκλάδων δεν ήταν οι μόνες στις οποίες προέβησαν οι Τούρκοι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24ώρων, καθώς ακόμη μία τούρκικη φρεγάτα, παρέμεινε περισσότερο από μία ώρα στα ανοιχτά του Ναυστάθμου Κρήτης, ευρισκόμενη τυπικά σε διεθνή χωρικά ύδατα, αλλά ουσιαστικά σε πολύ μικρή απόσταση από το νησί, με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκεται σε στάση εγρήγορσης.

Παράλληλα, και πάλι στο πλάισιο της φετινής «Deniz Kurdu», τα εθνικά χωρικά ύδατα παραβιάστηκαν επί 20 λεπτά και στην θαλάσσια περιοχή του Αγαθονησίου, από τουρκικές πυραυλάκατους.

Διπλωματική παρέμβαση

Αξίζει να αναφερθεί, πως οι παραβιάσεις των ελληνικών χωρικών υδάτων, καθώς επίσης και έξι παραβιάσεις τις τελευταίες ημέρες, του εθνικού εναέριου χώρου σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με συμβάν εικονικής αερομαχίας μεταξύ τουρκικών και ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτέλεσαν τον άξονα του περιεχομένου επιστολής, από την πλευρά του Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία, κ. Κ. Λουκάκη, η οποία είχε ως αποδέκτες τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών διπλωματικών αποστολών στην Άγκυρα, οι οποίες παραβρέθηκαν, μετά από πρόσκληση των Τούρκων ιθυνόντων, σε ειδική τελετή παρουσίασης της πολεμικής άσκησης, στις ξένες αντιπροσωπείες.

Ένα ακόμη γεγονός, που εντάσσεται στη γενικότερα προκλητική στάση της γείτονος χώρας, απέναντι στην Ελλάδα, ήταν και η καθυστερημένη απόσυρση του τουρκικού ναυτικού στις κατά τόπους βάσεις, κατά την εθνική τουρκική αργία, αφιερωμένη στον Κεμάλ Ατατούρκ, τη νεολαία και τον αθλητισμό, η οποία είθισται να τηρείται με συνέπεια από τα τουρκικά σώματα ασφαλείας, «παράδοση», που δεν τηρήθηκε φέτος, 19 Μαΐου και ημέρα αργίας, ενώ εκτός της καθυστέρησης της απόσυρσης του στόλου, καταγράφηκαν και 79 περιστατικά παραβιάσεων, από την τουρκική πλευρά.