Ο εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Σύρο

Με ξεχωριστή λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε την 5η και την 6η Αυγούστου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως στην Ερμούπολη, η Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Την Παραμονή της εορτής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β' χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό, τον οποίο παρακολούθησαν ο ιερός κλήρος της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και πλήθος ευλαβών προσκυνητών.

Μετά την τελετή του Εσπερινού, ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας στου δρόμους της Ερμούπολης, η οποία κατέληξε στην Πλατεία Μιαούλη, όπου πραγματοποιήθηκε δέηση από τον κ.κ. Δωρόθεο Β'. Στη συνέχεια, ο Μητροπολίτης μίλησε στους πιστούς για την εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως του Κυρίου, που αποτελεί τον προπομπό για την Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

“Καλούμαστε να γίνουμε άνθρωποι της αγάπης”

“Μέσα από το φως της Μεταμορφώσεως πλησιάζουμε το Θεό, το φως, την ελπίδα, πλησιάζουμε την ειρήνη και την αγάπη του Θεού, αγγίζουμε την ουσία του, ξέρουμε ποιος είναι, τον αναγνωρίζουμε και καλούμαστε να συμμετάσχουμε στην προσωπική μας μεταμόρφωση. Να γίνουμε οι τραχείς πράοι, οι βλάσφημοι πρόθυμοι, οι ράθυμοι άνθρωποι προσευχής και οι σκληρόκαρδοι, άνθρωποι αγάπης, φιλανθρωπίας και φιλαλληλίας”, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος οικοδομήθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι αναζητώντας μία καινούρια πατρίδα, ήρθαν στη Σύρο, σώθηκαν, έζησαν και μεγαλούργησαν χάριν του Σωτήρος Χριστού.