Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

Ο ευαγγελισμός της Μαρίας για τη γέννηση του Μεσσία

Στην αναγγελία της είδησης από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι στα σπλάχνα της θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού αναφέρεται αυτή την εβδομάδα ο Λόγος του Κυρίου, τον οποίο μεταφέρει μέσω της διαδικτυακής παρουσίας του, ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Καθίσταται γνωστό ότι μέχρι τώρα, η Θεία Λειτουργία μας είχε προσφέρει δύο πρόσωπα που θα μπορούσαν να μας εμπνεύσουν να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τον ερχομό του Σωτήρα. Τον Ησαΐα τον μακρινό προφήτη που έζησε αιώνες πριν και ανήγγειλε τον Μεσσία ως ερχόμενο. Έπειτα τον Ιωάννη τον Βαπτιστή που τον υπέδειξε ως παρόντα. Και σήμερα, μία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα, μας προσφέρει ως παράδειγμα τη Μαρία που βαστάει στα σπλάχνα της τον Μεσσία και Σωτήρα.

Σύμφωνα με το κατά Λουκά Ευαγγέλιο, κατά τον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της Ελισάβετ, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ στην πόλη της Γαλιλαίας Ναζαρέτ σε μια παρθένο, που ήταν αρραβωνιασμένη με κάποιον που τον έλεγαν Ιωσήφ και καταγόταν από τη γενιά του Δαβίδ. Tην παρθένο την έλεγαν Μαριάμ. Παρουσιάστηκε σ’ αυτήν ο άγγελος και της είπε: «Χαίρε εσύ, προικισμένη με τη χάρη του Θεού· ο Κύριος είναι μαζί σου. Ευλογημένη απ’ το Θεό είσαι εσύ, περισσότερο απ’ όλες τις γυναίκες». Εκείνη μόλις τον είδε ταράχτηκε με τα λόγια του και προσπαθούσε να εξηγήσει τι σήμαινε ο χαιρετισμός αυτός. Ο άγγελος της είπε: «Μη φοβάσαι, Μαριάμ, ο Θεός σου έδωσε τη χάρη του· θα μείνεις έγκυος, θα γεννήσεις γιο και θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομαστεί Υιός του Υψίστου. Σ’ αυτόν θα δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ, του προπάτορά του. Θα βασιλέψει για πάντα στους απογόνους του Ιακώβ και η βασιλεία του δε θα έχει τέλος». Η Μαριάμ τότε ρώτησε την άγγελο: «Πώς θα μου συμβεί αυτό, αφού δεν έχω συζυγικές σχέσεις με άντρα;» και ο άγγελος της απάντησε: «Το Άγιο Πνεύμα θα έρθει επάνω σου και η δύναμη του Θεού θα σε καλύψει, γι’ αυτό και το άγιο παιδί που θα γεννήσεις θα ονομαστεί Υιός Θεού. Μάθε ακόμη ότι η συγγενής σου Ελισάβετ συνέλαβε γιο στα γηρατειά της, κι έτσι, αυτή που την αποκαλούσαν στείρα βρίσκεται τώρα στον έκτο μόνα της εγκυμοσύνης. Για το Θεό τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο». Η Μαριάμ τότε είπε: «Είμαι μια δούλη του Κυρίου· ας γίνει το θέλημά του σ’ εμένα όπως μου το είπες”. Κι έφυγε από αυτήν ο άγγελος.

Η αντίδραση και η αποδοχή της αναγγελίας από την Παναγία, δίνει το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινείται κάποια χριστιανική ύπαρξη για να είναι αυθεντική. Τα πάντα ξεκινούν με τη δωρεά, τη χάρη που ο Θεός προσφέρει σε κάθε άνθρωπο για να τον κάνει να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του. Ο Θεός εγκαινιάζει σε κάθε άνθρωπο έναν καλοπροαίρετο διάλογο μέσα από τον οποίο προσπαθεί να του δώσει να καταλάβει τι θέλει και από τον άνθρωπο ζητά διαθεσιμότητα και συνεργασία.