Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

3η Κυριακή του Πάσχα - Οι πρώτες αντιδράσεις των μαθητών μπροστά στον Αναστημένο Ιησού

Οι πρώτες αντιδράσεις των μαθητών, μόλις βλέπουν τον Ιησού να παρουσιάζεται μπροστά τους μετά το μυστήριο της Αναστάσεως καταγράφονται στην ευαγγελική περικοπή του Ευαγγελιστή Λουκά, την οποία μελετά η Καθολική Εκκλησία την 3η Κυριακή του Πάσχα.

Όπως σημειώνει, ο π. Γιάννης Μαραγκός μέσα από τη διαδικτυακή του παρουσία, “βρισκόμαστε ήδη στην 3η Κυριακή του Πάσχα και όχι μετά το Πάσχα γιατί για την εκκλησία οι 50 ημέρες που ακολουθούν τη μεγάλη ημέρα της Αναστάσεως είναι μία συνεχής πορεία κατανόησης και όσο το δυνατόν αφομοίωσης του μυστηρίου της Αναστάσεως του Ιησού Χριστού”.

Τα ευαγγέλια δεν μας δίνουν αποδείξεις της αναστάσεως του Ιησού. Μας δίνουν ενδείξεις. Μπροστά σε μια απόδειξη, ο άνθρωπος δεν μπορεί παρά να παραδεχτεί, θέλει-δε θέλει το αποδεδειγμένο γεγονός. Μπροστά σε μια ένδειξη, ο άνθρωπος χρειάζεται να κινητοποιήσει όλο του το είναι. Τη νόηση, την κρίση, το συναίσθημα, να εκτιμήσει σφαιρικά όλα τα δεδομένα και υπεύθυνα να εκφέρει μια κρίση και να τοποθετηθεί.

Ο Ιησούς δεν θέλει την πρώτη κατάσταση της επιβολής. Θέλει η παρουσία του να γίνει αποδεκτή ελεύθερα και η αφοσίωση και η αγάπη στον άνθρωπο να είναι απρόσκοπτη και ελεύθερη. Ωστόσο, οι πρώτες αντιδράσεις των μαθητών όταν βλέπουν τον Ιησού να παρουσιάζεται ανάμεσά τους είναι η αβεβαιότητα, η αμφιβολία και ο φόβος. Εκείνος όμως δεν τους επιπλήττει, αντίθετα τους είπε “εγώ θα σας στείλω αυτό που σας υποσχέθηκε ο Πατέρας μου”, δηλαδή το Άγιο Πνεύμα.