Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

"Οι Άγιοι Πατέρες θεματοφύλακες της ελευθερίας του ατόμου"

  • Σάββατο, 23 Μαΐου, 2015 - 09:52

“Αύριο η Ευαγγελική περικοπή μας αναφέρει μία αρχιερατική προσευχή, την προσευχή του Ιησού Χριστού προς τον Πατέρα του. Και αυτή η προσευχή μας παρουσιάζει το σωτήριο έργο του. Πρέπει οι άνθρωποι οπωσδήποτε να αποδεχθούν τον ερχομό του Αγίου Πνεύματος” αναφέρει η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή στη σημερινή διαδικτυακή παρουσία της στο πλαίσιο των Μηνυμάτων Πίστεως που απευθύνει σε εβδομαδιαία βάση, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Στον πρόλογό της, τονίζει πως, “Η αυριανή Κυριακή είναι μία Κυριακή πριν από τη μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής. Η Εκκλησιά μας αυτή την Κυριακή τιμά τους Άγιους Πατέρες οι οποίοι ήταν στην πρώτη Σύνοδο, η οποία συνεκλήθη το 325 στη Νίκαια. Σε αυτήν την Σύνοδο πήρε μέρος ο Άγιος Κωνσταντίνος, ο αυτοκράτορας που ήταν ο πρώτος Χριστιανός ηγέτης. Αυτή τη Σύνοδο πρέπει να τη δούμε σαν μία παρέλαση θριάμβου. Ποιοι παρελαύνουν σε αυτόν τον θρίαμβο; 318 Πατέρες οι οποίοι έδωσαν τη μάχη για την Ορθοδοξία. Η εορτή αυτή φανερώνει ότι η Εκκλησία μας είναι μία αληθινή δημοκρατία γιατί διοικείται από συνοδικό σύστημα.

Ας φέρουμε στο μυαλό μας, αυτήν τη Σύνοδο. Αυτοί οι Πατέρες της Εκκλησίας φέρουν παράσημα. Άλλοι είχαν το παράσημο της θαυματουργίας, όπως ο Άγιος Νικόλαος, ο Άγιος Σπυρίδων που ήταν στη Σύνοδο, άλλοι της θεολογίας όπως ο Άγιος Αθανάσιος, άλλοι της οσιότητος και της ασκητικής και άλλοι, οι περισσότεροι, είχαν ζήσει τον διωγμό. (...) Όπως λοιπόν μας αναφέρει ο ιστορικός Θεοδώρητος, όπως είδε αυτός τους Πατέρες, άλλοι δεν είχαν μάτια, άλλοι δεν είχαν μύτη κι άλλοι έφεραν ζωντανά τα σημάδια από το κάψιμο.(...). Είναι η Σύνοδος αυτή, η πρώτη, το καύχημα της Νίκαιας. Αυτοί οι Πατέρες είναι οι θεματοφύλακες της ελευθερίας του ατόμου. Φυλάνε την αληθινή ελευθερία κι όποιος μπορεί να ζει την ελευθερία, γνωρίζει την αλήθεια και ζει μέσα στην αλήθεια, αυτός πράγματι είναι ο σωστός ελεύθερος άνθρωπος. (...).