Λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στη Μακρόνησο

  • Δευτέρα, 25 Μαΐου, 2015 - 16:54

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο η καθιερωμένη πλέον λειτουργία στο παρεκκλήσι του Αγ. Γεωργίου στη Μακρόνησο, το οποίο ανακαινίστηκε πλήρως πριν ένα χρόνο, όταν έγιναν και τα εγκαίνια του ναού με τη φροντίδα και δαπάνη της οικογένεια του κ. Μαρτίνου Αθανάσιου.

Η λειτουργία, καθώς και όλα τα έξοδα μεταφοράς (τουλάχιστον για τους Τζιώτες) έγιναν με φροντίδα και χορηγία και πάλι της οικογένειας Μαρτίνου. Στη λειτουργία πρωτοστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος Β’. Συλλειτούργησαν οι ιερείς της Κέας και προσκεκλημένοι ιερείς από το Λαύριο και την Κερατέα.

Μετά τη λειτουργία προσφέρθηκε γεύμα για τους παρόντες από τον οικοδεσπότη, όπως επίσης παρουσιάστηκε και μία χορευτική και μουσική παράσταση από συλλόγους της Κερατέας.

Πριν την αναχώρηση, τοποθετήθηκε σε σημείο του πρόχειρου λιμανιού, πινακίδα με την ένδειξη “Δήμος Κέας”, παρουσία του Δημάρχου Ιωάννη Ευαγγέλου, του Αντιδημάρχου Γεωργίου Πατητή, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας Στέφανου Βρεττού, του τοπικού συμβούλου Κορησσίας Αντωνίου Μαυραπόστολου, των ιερέων του νησιού και Τζιωτών επισκεπτών της Μακρονήσου.

Τις προηγούμενες μέρες, προηγήθηκαν δύο επισκέψεις στη Μακρόνησο από τον Αντιδήμαρχο, κ. Καβαλιέρο Δημήτριο και εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού, αρχαιολόγους, για επιτόπια καταγραφή στοιχείων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη συνεχιζόμενη προσπάθεια του Δήμου της Κέας να χαρακτηριστεί ένα μέρος της νήσου της Μακρονήσου- η οποία ως γνωστόν είναι 100% ιδιοκτησία του Δήμου της Κέας- σαν τόπος βόσκησης μικρών ζώων κτηνοτροφίας.

Αυτή η προσπάθεια έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα με αίτημα να προστατευθούν μεν τα κτίρια που ανήκουν στο ιστορικό μέρος του νησιού, αλλά και να αποδοθεί το υπόλοιπο για κτηνοτροφική χρήση από τις δέκα οικογένειες περίπου Τζιωτών, οι οποίοι εδώ και εκατό και πλέον χρόνια ασκούν αυτό το επάγγελμα στη Μακρόνησο.