Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

Η παραβολή του καλού σπορέα

  • Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, 2015 - 08:32

Την έναρξη της κατηχητικής περιόδου, κάθε δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου υπενθυμίζει η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή, μέσω του μηνύματος που απευθύνει σήμερα, στην “καρδιά” του οποίου βρίσκεται η παραβολή του καλού σπορέα.

Η ίδια σε ένα ακόμη ραντεβού της με την καθιερωμένη πνευματική συντροφιά του Σαββάτου, σημειώνει τα ακόλουθα: “Ο Κύριος μιλούσε πάντα με παραβολές. Αλλά μήπως ολόκληρος ο κόσμος δεν είναι φτιαγμένος από αμέτρητες παραβολές και όσα υπάρχουν μέσα του δεν είναι μόνον παρά ένα εφήμερο παραμύθι; Ανάμεσα στις γραμμές κάθε παραβολής κρύβεται ο πνευματικός πυρήνας, ο οποίος μένει πάντα μέσα στους αιώνες να είναι διαρκής και να μην υφίσταται καμία μα καμία παρακμή. Βέβαια αν ακούσεις μία παραβολή μόνο προς ευχαρίστηση, τότε δεν θα καταλάβεις τίποτα. Απλώς θα παραμείνεις “νηστικός” και “πεινασμένος”. Το πνεύμα τρέφεται μόνο με τον πυρήνα των παραβολών. (...) Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να “πεινάει”, να αναζητάει αυτόν τον πυρήνα, να ζητάει να καταλάβει την ουσία αυτής της παραβολής. Έτσι τρέφεται με αυτήν την ουσία. (...)

Ο άνθρωπος βρίσκεται σε αυτόν τον κόσμο περιτριγυρισμένος από μία θάλασσα, από τη σοφία του Θεού, που αυτή η σοφία εκφράζεται πάντα με παραβολές όπως και η σημερινή. Αυτός που βλέπει τη σοφία μόνον με τα μάτια τα σαρκικά δεν βλέπει τίποτα άλλο, παρά μόνο το περιτύλιγμα. Εκείνο το περιτύλιγμα που καλύπτει τη σοφία του Θεού. Κοιτάζει, βλέπει το ένδυμα της φύσης, όμως δεν μπορεί να δει το εσωτερικό. Προσπαθεί να αφουγκραστεί πραγματικά τί φωνάζει αυτή η φύση, μα δεν ακούει τίποτα. Τα μάτια δεν δόθηκαν στον άνθρωπο για να μπορεί να δει τον πυρήνα, ούτε τα αυτιά για να μπορεί να ακούσει το μήνυμα του πυρήνα. Ο Κύριος είναι πνεύμα και μόνο με το πνεύμα μπορούμε να τον συναντήσουμε. (...)”.