Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

“Πλούτος και διαθεσιμότητα”

  • Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, 2015 - 08:34

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος αφού αντιμετώπισε το πρόβλημα της λαχτάρας για εξουσία, τη δίψα για δύναμη και για διάκριση, το πρόβλημα της διαφορετικότητας και την υπόσταση του άλλου, το ζήτημα που θέτουν οι σχέσεις των δύο φύλων και το διαζύγιο, σε αυτήν την πορεία που κάνει ο Ιησούς με τους μαθητές του προς την Ιερουσαλήμ, στη σημερινή περικοπή θέτει και το νόημα της αξίας του πλούτου και της φτώχειας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο π. Γιάννης Μαραγκός στη σημερινή διαδικτυακή παρέμβασή του, “Και όλα αυτά παίρνοντας ευκαιρία από τη συνάντηση του Ιησού με έναν νεαρό που τον ρωτάει, τί πρέπει να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή”.

“Ο Ιησούς ήταν έτοιμος να φύγει από εκεί όταν έτρεξε κάποιος, έπεσε στα γόνατά του και τον ρώτησε: “Αγαθέ διδάσκαλε, τί να κάνω για να κληρονομήσω την αιώνια ζωή;”. Και ο Ιησούς του απάντησε. Γιατί με αποκαλείς αγαθό; Κανένας δεν είναι αγαθός παρά μόνον ένας, ο Θεός. Ξέρεις τις εντολές, μη μοιχεύσεις, μη σκοτώσεις, μην κλέψεις, μην ψευδομαρτυρήσεις, μη στερήσεις από κάποιον ό,τι του ανήκει, τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου; “Διδάσκαλε” του αποκρίθηκε εκείνος, “όλα αυτά εγώ τα έχω τηρήσει από την παιδική μου ηλικία”. Ο Ιησούς τότε τον κοίταξε γεμάτος αγάπη και του είπε: “Τότε ένα πράγμα σου λείπει. Αν θέλεις να είσαι τέλειος, πήγαινε πούλησε τα υπάρχοντά σου και δώσε τα χρήματα στους φτωχούς (...)”.