"Ο Υιός του Ανθρώπου δεν ήρθε για να Τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει"

"Ο Λόγος του Θεού"

Τη διδαχή του Ιησού προς τους μαθητές του, οι οποίοι ήθελαν να έχουν ειδική εύνοια, όσον αφορά στο ποιος θα καθίσει εκ δεξιών και εξ αριστερών του Κυρίου, αναλύει στη σημερινή διαδικτυακή συνάντησή του με τους πιστούς, ο πατέρας Γιάννης Μαραγκός.

Μην μπορώντας ακόμη να συλλάβουν την έννοια της ενσάρκωσης του Χριστού, αλλά και του Θείου Πάθους, πολλοί μαθητές του Ιησού, άρχισαν να ζητούν να έχουν θέση και εξουσία δίπλα στον Κύριο, στη Βασιλεία των Ουρανών. Μάλιστα, οι γιοι του Ζεβεδαίου, Ιάκωβος και Ιωάννης, ζήτησαν από τον Ιησού τη χάρη, να επιτρέψει, ο ένας τους να καθίσει εκ δεξιών Του και ο άλλος εξ αριστερών Του.

Τότε ο Ιησούς, τους εξήγησε, πως δεν είναι απόφαση δική Του, για το ποιος θα έχει αυτή την τιμή. Εξήγησε, πως η εξουσία στη Βασιλεία των Ουρανών, καμία σχέση δεν έχει με την εξουσία, όπως εφαρμόζεται στον επίγειο κόσμο, με τη μορφή της τυραννίας, της απόλυτης εξουσίας επάνω στους υπηκόους ενός βασιλείου. Στο Βασίλειο του Θεού, ευνοείται αυτός, που θα είναι υπηρέτης των άλλων και που θα θέτει τον εαυτόν του ταπεινά, στην εξυπηρέτηση του κοινού καλού.

«Κάλεσε, λοιπόν, ο Ιησούς τους μαθητές του και τους είπε: “Ξέρετε, πως αυτοί που θεωρούνται ηγέτες των εθνών, ασκούν απόλυτη εξουσία πάνω τους και οι άρχοντές τους, τα καταδυναστεύουν. Σε εσάς όμως, δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Όποιος θέλει να είναι πρώτος ανάμεσά σας, πρέπει να γίνει υπηρέτης σας. Και όποιος από σας θέλει να είναι πρώτος, πρέπει να γίνει δούλος όλων. Γιατί και ο Υιός του Ανθρώπου, δεν ήρθε για να Τον υπηρετήσουν, αλλά για να υπηρετήσει. Και να προσφέρει τη ζωή Του λύτρο για όλους”».