Μηνύματα Πίστεως της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου

“Εορτάζουμε τον προστάτη Άγιό μας, τον Άγιο Νικόλαο”

  • Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, 2015 - 11:07

Στον προστάτη του νησιού μας, τον πολιούχο της Ερμούπολης και συνολικά της Σύρου, αλλά και στον προστάτη των ναυτικών, τον Άγιο Νικόλαο είναι αφιερωμένη η σημερινή διαδικτυακή εκπομπή της Ιεράς Μητροπόλης Σύρου, η μνήμη του οποίου και τιμάται με μεγαλοπρέπεια στις 6 Δεκεμβρίου.

Η υπεύθυνη των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή μιλά αναλυτικά για το βίο και την πορεία του Αγίου Νικολάου, αναφερόμενη παράλληλα στους λόγους για τους οποίους, ο ίδιος είναι ο μεγαλύτερος Άγιος της Εκκλησίας μας.

“Σήμερα έχουμε συντροφιά τον μεγαλύτερο Άγιο της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Νικόλαο. Γιορτάζει το νησί μας. Γιορτάζει ο πολιούχος της Μητροπόλεώς μας. Γιορτάζουν οι ναυτικοί μας. Χρόνια Πολλά σε όσους έχουν τη γιορτή τους, αλλά και σε όλους εμάς. Γιατί είναι όλων των ανθρώπων προστάτης. Να ευχηθούμε ο Θεός να μας δίνει δύναμη, κάθε χρόνο να τον γιορτάζουμε, τον Άγιο αυτόν της Εκκλησίας μας.

Ποιος Έλληνας δεν γνωρίζει τον Άγιο Νικόλαο; Είναι ο πιο προσφιλής Άγιος μέσα στην Εκκλησία μας. Δεν υπάρχει πόλη που να μην έχει έναν μεγάλο ή μικρό ναό στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Ο Άγιος Νικόλαος έχει νικήσει, έχει κερδίσει τον λαό του. Όπως το λέει και το όνομά του. Αλλά και ο λαός όμως έχει νικήσει τον Άγιο Νικόλαο γιατί τον έχει κάνει προστάτη του και βοηθό του. (...)”.

Τα θαύματά του, πολλά εν ζωή και μετά τον θάνατό του για τους ναυτικούς μας, οι οποίοι πραγματικά τον τιμούν και τον σέβονται. Άλλοι όμως τον γνωρίζουν τον Άγιο Νικόλαο, σαν το προστάτη των ορφανών, των χήρων, των πεινασμένων. Είναι και γι αυτούς ο μεγάλος Άγιος. Έχει κάνει πολλά θαύματα και στη στεριά και στη θάλασσα ο Άγιος Νικόλαος. (...)”.