Ο Λόγος του Θεού ανανεώνει τη ζωή

Με το κήρυγμα του Ιωάννη του Βαπτιστή και το νόημα αυτού του κηρύγματος, τόσο για τον Θεό, όσο και για τους ανθρώπους, μιλά η σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, την οποία αναλύει ο π. Γιάννης Μαραγκός.

«Ο Θεός κάλεσε και έστειλε τον Ιωάννη να ξεδιπλώσει την αποστολή του. Μέσα από το πρόσωπο, την αποστολή και το έργο του Ιωάννη, είναι ο ίδιος ο Θεός που μιλά στο λαό του. Και μιλά με έργα χειροπιαστά και συγκεκριμένα. Μη σας φανεί παράξενο, ακόμη και σήμερα, το θέλημα του Θεού, δηλαδή η σωτηρία του ανθρώπου, η οποία δεν περνά μέσα ούτε εντολές, ούτε προδιαγραφές, ούτε απαγορεύσεις, αλλά είναι η αποκατάσταση της λαβωμένης ανθρωπιάς του, εκείνο το «κατ’εικόνα και καθ’ομοίωση» με το οποίο τον έπλασε και τον προίκισε και το οποίο εξ’ αιτίας του ίδιου του ανθρώπου καταρρακώθηκε, να ξαναέρθει στην αρχική του μορφή», αναφέρει ο π. Γιάννης.

Επιπλέον σημειώνει, πως «ο Λόγος του Κυρίου, όταν γίνει δεκτός, όπως δείχνουν οι εικόνες από το Ευαγγέλιο και ο προφήτης Ησαΐας χρησιμοποιεί, οδηγεί σε μία διόρθωση, σε μία ανανέωση, σε μία κίνηση εξόδου από τον εγωκεντρισμό μας και σε ένα άνοιγμα προς τους άλλους. Καλούμαστε, με τη φιλία, να καλύψουμε το φαράγγι της μοναξιάς. Με τον συμμερισμό των αγαθών, να ισιώσουμε τις διαφορές μεταξύ πλουσίων και φτωχών. Με την αλήθεια της καρδιάς, να απλοποιήσουμε τους δαιδαλώδεις δρόμους της ψευτοευτυχίας και του καταναλωτισμού, που δεν προσφέρει τίποτε άλλο, από απογοήτευση και να προχωρήσουμε στην απλοποίηση της ζωής μας, επιδιώκοντας ό,τι αξίζει να μείνει, αλλά και τη σταθερότητα της Πίστης».