Δελτίο ειδήσεων Ι. Μητροπόλεως Σύρου (5-10 Δεκεμβρίου 2015)

  • Σάββατο, 12 Δεκεμβρίου, 2015 - 13:33

Με τον πάνδημο εορτασμό του Πολιούχου της Σύρου Αγίου Νικολάου να αποτελεί το κορυφαίο γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας, παρουσιάζεται και σήμερα το Δελτίο Ειδήσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου με την Ειρήνη Ξαγοράρη.

Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον περικαλλή και ιστορικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως. Το θείο λόγο εκήρυξε διδακτικώτατατα και με λόγους συγκινητικούς για τον Άγιο Νικόλαο και τη ζωή του ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Θωμάς Συνοδινός,ο οποίος μαζί με τον Πανοσιολ. Αρχιμ. Μακάριο Τσιμέρη προσεκλήθησαν από την Ιερά Μητρόπολη

Με την υψηλή παρουσία του Εξοχωτάτου Προέδρου της Δημοκρατίας,κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, η Σύρος πανδήμως εόρτασε σήμερα τη μνήμη του Πολιούχου της και Προστάτου των πανταχού Ναυτιλλομένων Αγίου Νικολάου.

Το πρωί, στον περικαλλέστατο και μεγαλοπρεπέστατο Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', ο οποίος υπεδέχθη στα προπύλαια του Ιερού Ναού τον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, αφιχθέντα κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας και απαγγείλαντα το "Πάτερ ημών".

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, τους ύμνους της οποίας απέδωσαν οι Χορωδίες των Ιερών Ναών Αγίου Γεωργίου Καρύκη και Αγίου Νικολάου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος απένειμε  απένειμε στον Εξοχώτατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Οσίας Μεθοδίας.

Ακολούθησε η πάνδημη λιτανεία της ιεράς Εικόνος του Αγίου Νικολάου και του αποτμήματος εκ των τιμίων Λειψάνων του, προπορευομένου ομοιώματος πλοίου και τιμονιού,φερομένων από Σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού,  προς την Πλατεία Μιαούλη, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ανέπεμψε δέηση υπέρ των ναυτιλλομένων.

Στην Πλατεία Κανάρη αναπέμφθηκε δέηση υπερ αναπαύσεως των ψυχών των εν θαλάσση πνιγέντων και ναυαγίω τελειωθέντων Ναυτικών, στη μνήμη των οποίων ο Εξοχώτατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έρριψε στέφανο στη θάλλασα, υπό τους συριγμούς του εισερχομένου στο λιμάνι επιβατηγού πλοίου BLUE STAR PAROS, των ελλιμενισμένων Πολεμικών "ΣΤΡΑΒΩΝ" και "ΣΥΜΙΤΖΟΠΟΥΛΟΣ", των πλοιαρίων του Ναυτικού Ομίλου Σύρου, των αλιέων και ιδιωτών αυθορμήτως προσελθόντων, και υπό τους παιάνες των Φιλαρμονικών, δημιουργώντας μία πανηγυρική ατμόσφαιρα υποδοχής του Αγίου και του Εξοχωτάτου Προέδρου.  

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στον κατάμεστο από πλήθος πιστών και φιλομούσων Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως πραγματοποιήθηκε λαμπρή Πνευματική Μουσική Εκδήλωση, που επισφράγισε τις εορταστικές και λειτουργικές Εκδηλώσεις επί τη ιερά μνήμη του Πολιούχου Σύρου Αγίου Νικολάου.

Στην εκδήλωση, που ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των δέκα χρόνων από την Αδελφοποίηση των Χορωδιών Αγίου Γεωργίου Καρύκη Αθηνών και Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως, συμμετείχαν οι δύο Χορωδίες και η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό, που τελέσθηκε στο ιερό Παρεκκλήσιο του Οσίου Παταπίου, στην Άνω Μερά Μυκόνου, όπου ιδιαιτέρως τιμάται ο Όσιος, με τη συμμετοχή πλήθους Μυκονίων, χοροστάτησε απόψε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' , ο οποίος στο κήρυγμά του. Ακολούθως και κατά το έθος εψάλησαν τα Εγκώμια του Οσίου, ποίημα του αοιδίμου Μητροπολίτου Πατρών Νικοδήμου.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας, ο Προνοιάρχης του ιερού Παρεκκλησίου, Πρωτοπρ. Βασίλειος Τζανιδάκης και οι οικογενείς του, προσέφεραν σε όλους παραδοσιακή δοχή.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων των Λυκείων Σύρου "Κ. ΤΟΥΛΟΥΠΗΣ", ευγενώς παραχωτηθείσα από τις Διευθύνσεις των Σχολείων, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία χθες το απόγευμα η Χριστουγεννιάτικη Εορτή, που ετοίμασαν τα παιδιά του Παιδικού Σταθμού & Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως "ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ" με ενιαφέροντα και εντυπωσιακά θεατρικά δρώμενα και τραγούδια, παρουσία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ και πλήθους γονέων, οικείων και φίλων των παιδιών.