Το μήνυμα των Χριστουγέννων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο Β’

«Ας στρέψουμε το βλέμμα μας στα παιδιά»

Με την ελπίδα το μήνυμα των Χριστουγέννων να διώξει από την καρδιά του ανθρώπου τη μοναξιά, συμβάλλοντας παράλληλα στην πνευματική αναγέννησή του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ ευχήθηκε και φέτος στους κατοίκους όλων των νησιών της Ιεράς Μητροπόλεως «χρόνια πολλά και ευλογημένα».

Στο μήνυμά του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η γιορτή των Χριστουγέννων αποτελεί πάντοτε μία ευκαιρία περισυλλογής και σκέψης για την ιστορία της ανθρωπότητας αλλά και τα κομβικά σημεία που έχουν σημαδέψει τη ζωή και την πορεία της.

Όπως τόνισε, «ένα από αυτά είναι η ενανθρώπιση του Σωτήρα Χριστού, που άλλαξε τη ροή της ιστορίας, έφερε τον άνθρωπο και πάλι στον Παράδεισο, τον απάλλαξε από τη φθορά και την αμαρτία, του έδωσε το δικαίωμα να παλεύει με την αμαρτία και τις δυνάμεις του σκότους και τελικά να αναδεικνύεται νικητής».

Το φως της φάτνης έρχεται να διαλύσει το σκοτάδι

Ωστόσο σημείωσε πως ο κόσμος σήμερα είναι βυθισμένος στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα. « Όλοι είμαστε αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες γεγονότων, που έχουν αιματοκυλήσει την ανθρωπότητα, πολέμων στις γειτονικές χώρες της Ανατολής, όπου άνθρωποι αναζητούν καλύτερο αύριο, μία καινούρια πατρίδα, μία ζεστή αγκαλιά, αναζητούν ελπίδα και δύναμη και κυνηγημένοι από την ίδια την πατρίδα τους, κτυπούν πόρτες άλλων πατρίδων».

Ως εκ τούτου, έκρινε πως σε αυτό τον κόσμο της μεγάλης ταραχής, όπου το χαμόγελο γίνεται πόνος και η ζωή μεταβάλλεται σε θάνατο από επιθέσεις ανθρώπων απέναντι στους συνανθρώπους τους, η γιορτή των Χριστουγέννων έρχεται και πάλι να δώσει το δικό της μήνυμα ζωής, ελπίδας και θάρρους. Ένα μήνυμα αγάπης, που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους, ανεξαιρέτως και ταυτόχρονα, επιφορτίζει εμάς τους Χριστιανούς, με την πολύ μεγάλη ευθύνη μας, απέναντι στην ιστορία και στον σύγχρονο κόσμο.

Επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η κατάθλιψη μαστίζει σήμερα τις ψυχές πολλών νέων ανθρώπων, που μένουν απομονωμένοι, ξεσπούν με εκδηλώσεις οργής απέναντι στους μεγαλύτερους, ή απέναντι στο καθεστώς ή το κατεστημένο και βλέπουν μπροστά τους ένα αύριο σκοτεινό και δύσβατο. «Έρχεται το φως από τη φάτνη, να διαλύσει αυτό το σκοτάδι και να μας πει, πως ό,τι χτίζουμε χωρίς Χριστό, χτίζεται χωρίς θεμέλια. Ό,τι προσπαθούμε να οικοδομήσουμε, μακριά από τον Ευαγγελικό Λόγο, που είναι Λόγος αλήθειας, Λόγος ειρηνικός, Λόγος επιστηρικτικός και παραμυθητικός για τη ζωή μας και τα έργα μας, πολλές φορές, κατεδαφίζεται, χωρίς να καταλάβουμε, πώς χάθηκε μέσα απ’ τα χέρια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Η Εκκλησία στηρίζει τους νέους ανθρώπους

Εξήγησε δε ότι σήμερα η Εκκλησία μας, μέσα σε αυτή την πολυτάραχη καθημερινότητα, δίνει το δικό της αγώνα, για να στηρίξει τον άνθρωποι και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, με το μεγάλο κοινωνικό, πολυεύθυνο και ευθυνοφόρο έργο της, με τη φιλανθρωπική της δραστηριότητα, που σε όλο της το μέγεθος, ο κόσμος δεν τη γνωρίζει.

Το έργο αυτό υποστηρίζεται και ενισχύεται από συνανθρώπους μας και στα δώδεκα νησιά της Μητρόπολης, που έχουν τη διάθεση, τη δύναμη, αλλά και την πρόθεση ακόμη, να βοηθήσουν και να γεμίσουν σιγά-σιγά τα ταμεία της καρδιάς και των άλλων ανθρώπων, με αυτή τη δύναμη και την ελπίδα.

Εν όψει της γέννησης του Θεανθρώπου Χριστού, τόνισε ότι αξίζει να στρέψουμε τα μάτια μας, στα παιδιά, στα μικρά παιδιά των γειτονικών χωρών μας, που ταξιδεύουν, αναζητώντας στην αγκαλιά μας μία ελπίδα, στα παιδιά της γειτονιάς μας, στα παιδιά του διπλανού μας σπιτιού, που χρειάζονται στοργή, αγάπη, θαλπωρή, να τους δώσουμε εμείς το κουράγιο και τη δυνατότητα, να μεγαλώσουν χωρίς στέρηση, να μεγαλώσουν χωρίς προβλήματα και δυσκολίες, να είναι αύριο αυτοί οι πολίτες, που θα οικοδομήσουν το μέλλον αυτού του τόπου, της μικρής μας κοινωνίας και ευρύτερα της πατρίδας μας.

«Τίποτα πολυτιμότερο από ένα χαμόγελο»

Καταλήγοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε το 2016 να είναι αφετηρία για έναν κόσμο ειρήνης, καταλλαγής, για έναν κόσμο, που δεν θα έχει αίμα, δε θα έχει πολέμους, δε θα έχει φωτιές, δε θα έχει σύγχυση, αλλά για έναν κόσμο, που θα είναι γεμάτος και πλημμυρισμένος από αγάπη, ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων μεταξύ τους, μεταξύ μας και προπαντός ελπίδα και δύναμη για το αύριο.

«Εύχομαι σε όλους σας, μέσα απ’ την καρδιά μου, πατρικά και αδελφικά, χρόνους πολλούς, υγιεινούς και ευλογημένους. Έως τα βαθιά μας γηρατειά, εύχομαι να γιορτάζουμε όλοι αυτές τις ημέρες χαρούμενοι και ανταλλάσσοντας ευχές, ανταλλάσσοντας μικρά ή μεγαλύτερα δώρα, δεν έχει σημασία αν είναι σπουδαία ή ασήμαντα, να συνεχίσουμε και τις ωραίες μας πατροπαράδοτες παραδόσεις, με τα κάλαντα, τα δέντρα των Χριστουγέννων, με τις μικρές γιορτές στις γειτονιές, στους δρόμους, σκορπίζοντας αυτό που χρειάζεται ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά ο συνάνθρωπός μας, ένα χαμόγελο. Νομίζω, ότι δεν είναι ακριβό, αλλά δίνει τόση χαρά και τόση δύναμη στον άλλον», υπογράμμισε.

Ετικέτες: