"Να πάψω να αδιαφορώ..."

Την παραβολή των ταλάντων, ή μάλλον «του κρύψαντος το τάλαντον», αναλύει στη σημερινή διαδικτυακή της συνάντηση με τους πιστούς, η υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή.

Αρχικά, η κυρία Φετουρή εξηγεί τη σημασία των παραβολών, αλλά και τους λόγους για τους οποίους ο Ιησούς επέλεξε να μιλά με αυτές. Όπως διευκρινίζει, η παραβολή χρησιμοποιεί συμβολισμούς, χρησιμοποιεί αναφορές σε αντικείμενα και πρόσωπα, της φύσης και της καθημερινότητας, προκειμένου όμως να «κλείσει» μέσα της νοήματα πολύ ανώτερα, σημαντικότερα και πνευματικά.

Η παραβολή των Ταλάντων, την οποία χρησιμοποίησε ο Ιησούς, αφενός για να προαναγγείλει την επιστροφή του και αφετέρου για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους, να εκμεταλλευτούν το «δώρο» Του, τα διδάγματα και την αγάπη, που αφήνει πίσω του.

Ένας αφέντης, φεύγοντας για ένα μεγάλο ταξίδι, καλεί τρεις από τους δούλους του και τους αφήνει χρήματα της εποχής, τάλαντα, ώστε να τα εκμεταλλευτούν, να δουλέψουν και να τα διαχειριστούν όπως νομίζουν καλύτερο. Στον πρώτο δούλο, δίνει 5 τάλαντα, στο δεύτερο δούλο δύο τάλαντα και στον τρίτο ένα, λέγοντάς τους, ότι όταν γύριζε, θα λογαριάζονταν.

Γυρίζοντας από το ταξίδι του, ο αφέντης καλεί και πάλι τους δούλους, προκειμένου να δει πώς είχαν αξιοποιήσει τα τάλαντα που τους έδωσε. Ο πρώτος δούλος, τα πέντε τάλαντα, τα έκανε δέκα, ο δεύτερος δούλος, τα δύο τάλαντα τα έκανε τέσσερα. Ωστόσο, ο τρίτος δούλος, απευθυνόμενος στον αφέντη, του είπε, πως επειδή δεν ήθελε να χάσει το τάλαντο που του έδωσε, το έκρυψε και δεν έκανε τίποτε με αυτό.

Για τους πρώτους δύο δούλους, οι οποίοι αξιοποίησαν τα τάλαντα που τους έδωσε, ο αφέντης έμεινε ευχαριστημένος και τους αντάμειψε. Όχι όμως και για τον τρίτο δούλο.

Στην παραβολή αυτή, όπως τονίζει η κ. Φετουρή, ο αφέντης είναι ο ίδιος ο Χριστός, ο οποίος άφησε πίσω του φεύγοντας πνευματικά τάλαντα, δηλαδή, πνευματική περιουσία στους ανθρώπους, χαρίσματα. Σε άλλους πολύ σε άλλους λιγότερο. Ο Ιησούς ήθελε με αυτή την παραβολή να εξηγήσει, πως αυτοί που θα αξιοποιήσουν αυτά τα χαρίσματα και θα εξελιχθούν, θα έχουν και την ανταμοιβή της εισόδου στο Βασίλειο των Ουρανών. Αντίθετα, εκείνοι που θα παραμείνουν στάσιμοι, εκείνοι που θα φοβηθούν να δράσουν, εκείνοι που θα παραμείνουν απαθείς, δεν θα έχουν την ίδια τύχη.

Παράλληλα, με την παραβολή των ταλάντων, ο Ιησούς δηλώνει την επάνοδό του στη Γη, προκειμένου να «λογαριαστεί» με τους ανθρώπους.

Όπως επισημαίνει η κ. Φετουρή, η πνευματικότητα και η επαφή με το Θεό, είναι κάτι που οι άνθρωποι έχουν αρχίσει και ξεχνούν, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που ο άνθρωπος παραμένει αδρανής για χρόνια, μία ολόκληρη ζωή ίσως, χωρίς να εκμεταλλευτεί την πνευματική κληρονομιά που του έχει αφήσει ο Ιησούς.

«Ποιο είναι λοιπόν το μήνυμα αυτής της παραβολής; Πρέπει να πιστέψω ότι υπάρχει η Βασιλεία των Ουρανών, να προσπαθήσω να εργαστώ για να την κληρονομήσω. Να καταλάβω τι αξίζει ένα λεπτό της ώρας, στην καθημερινή μου ζωή, να το αφιερώνω στην πνευματική μου παιδεία, που πρέπει να έχω. […] Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει να εργαστώ σκληρά και να πάψω να αδιαφορώ, γιατί αυτή η αδιαφορία που έχουν οι πιο πολλοί άνθρωποι σήμερα, κατεδάφισε όλα τα ιδανικά, διέλυσε τις οικογένειες και όπως βλέπετε, διαλύεται και η ίδια η πατρίδα μας», αναφέρει η κ. Φετουρή.