Δράσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β’ στη Σέριφο

Ποιμαντική επίσκεψη στο νησί των μεταλλείων

Εγκάρδιες ευχές για το Άγιο Πάσχα αντήλλαξε με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και τους δεκάδες πιστούς της Σερίφου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’ κατά τη διήμερη ποιμαντική επίσκεψή του στο Κυκλαδίτικο νησί.

Κατά την άφιξή του, συναντήθηκε με τον αναχωρούντα Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Τέρενς Κουίκ, παρουσία και του Δημάρχου Σερίφου κ. Αντώνη Αντωνάκη.

Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σερίφου, τους εκπαιδευτικούς των οποίων συνεχάρη για το σπουδαίο έργο τους. Επιπλέον, απηύθυνε νουθεσίες και ευχές στους μαθητές των σχολείων, οι οποίοι έλαβαν από τον ίδιο ένα μικρό τευχίδιο για την Ελληνική Σημαία.

Τέλεση του Μεγάλου Αποδείπνου

Το απόγευμα, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Ακολουθίας του Μεγάλου Αποδείπνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, συμπαραστατούμενος από τον Εφημέριο του Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Σερίφου, Πρωτοπρ. Ιάκωβο Μητροφάνη και τον Εφημέριο Κάτω Χώρας, Αρχιμ. Δανιήλ Σιμάκου.

Απευθυνόμενος στους πιστούς, που συνέρρευσαν στη Χώρα Σερίφου, ο κ. Δωρόθεος μίλησε για την προσευχή του Αγίου Εφραίμ "Κύριε και Δέσποτα της ζωής μου..." και για το ιστορικό της Ακολουθίας του Μεγάλου Αποδείπνου και, αφού τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, εξέφρασε ευχές για το Άγιο Πάσχα.

Σημειώνεται ότι η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου τελείται το βράδυ, ως ευχαριστία για την πρόνοια του Θεού τη μέρα που πέρασε και ως ικεσία για τη διαφύλαξη του πιστού τη νύχτα που έρχεται. Χρησιμοποιείται κυρίως τα βράδια της περιόδου της Μεγάλης Σαρακοστής (πριν τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού), ενώ για τα βράδια του υπόλοιπου χρόνου προτιμάται μια συνοπτική, συντομότερη εκδοχή του, που ονομάζεται Μικρό Απόδειπνο. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ακολουθίες σε έκταση και απαρτίζεται από ψαλμούς του Ψαλτηρίου της Παλαιάς Διαθήκης, ύμνους (ο πιο γνωστός είναι ο «Κύριε των Δυνάμεων ...») και ευχές (όπως η «Άσπιλε, αμόλυντε ...» προς τη Θεοτόκο).

Η Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων

Χθες το πρωί, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον ομώνυμο ιστορικό Ιερό Ναό του Χωριού "Παναγία" Σερίφου, με το παλαιό σύνθρονο και τις αγιογραφίες του 13ου αιώνα, με τη συμμετοχή των Εφημερίων της νήσου και την παρουσία του Δημάρχου, της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και των Χριστιανών της μικρής αυτής Ενοριακής Κοινότητος, προς τους οποίους ομίλησε περί του Αγίου Πάσχα, της προσευχής "Πάτερ ημών..." και της καρδιακής καθαρότητος.

Η «Παναγία» είναι ένας μικρός οικισμός της Σερίφου με 70 περίπου κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Την ίδια χρονιά, ο Δήμος Σερίφου είχε 1.420 μόνιμους κατοίκους και ήταν ο 306ος (στους 325) σε μέγεθος πληθυσμού Δήμος της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, ο κ. Δωρόθεος, αφού επισκέφτηκε το παρακείμενο μονοθέσιο Νηπιαγωγείο Σερίφου, μετέβη στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών και ευχήθηκε στους κατοίκους του Μεγάλου Λιβαδιού για το Άγιο Πάσχα.

Δέηση υπέρ των Μεταλλωρύχων της Σερίφου

Τέλος, επισκέφτηκε τις στοές των ευρισκομένων στην περιοχή αυτή Μεταλλείων Σερίφου, όπου τέλεσε δέηση υπέρ των εργασθέντων σ' αυτά, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών (21 Απριλίου 1916) από την αιματηρή απεργία των Μεταλλωρύχων Σερίφου, για την καθιέρωση του 8ώρου στην Ελλάδα.

Τα μεταλλεία, των οποίων κάποιες στοές και εγκαταστάσεις υπάρχουν ακόμη στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού (Κουταλάς, Μεγάλο ή Μία Χωριό και Μεγάλο Λιβάδι) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της Σερίφου.