Δελτίο ειδήσεων Ι. Μητροπόλεως Σύρου (23/3 έως 7/4)

  • Σάββατο, 9 Απριλίου, 2016 - 11:52
  • /   Eνημέρωση: 10 Απρ. 2016 - 10:43

Ο περίλαμπρος εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Τήνο, η Ακολουθία της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού και οι σημαντικότερες δράσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου από τις 23 Μαρτίου έως και τις 7 Απριλίου παρουσιάζονται στο σημερινό δελτίο ειδήσεων με την Ειρήνη Ξαγοράρη,

Πανηγυρικώς και περιλάμπρως εόρτασε ο Πανίερος Ναός της Ευαγγελιστρίας τη μεγάλη Θεομητορική Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Του εορτίου Εσπερινού προέστη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δωρόθεος Β' με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών. Προ του πέρατος του Εσπερινού εκήρυξε ο Α' Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου και Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου οδού Βουλιαγμένης Αθηνών, Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος, αναφερθείς με θεολογικό λόγο στην πρώτη Εύα, ως αφορμή διάσπασης των ανθρώπων μεταξύ τους, αλλά και με τον Θεό και της δευτέρας Εύας, της Παναγίας, η οποία ένωσε τους ανθρώπους μεταξύ τους και με τον Θεό.

Ο Σεβ. στην μαρμάρινη εξέδρα "Παντανάσσης", κατά τη δέηση και υπό τους συριγμούς των καταπλεόντων πλοίων, καλωσόρισε τους προσκυνητές και τους ευχαρίστησε για τη στήριξη του πολυέδρου και πολυευθύνου έργου του Ιερού Ιδρύματος και αναφέρθηκε στην καθιέρωση λειτουργικα της Δεσποτικοθεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού, όπως και στην ημέρα της έναρξης της Επαναστάσεως του 1821, ειπών χαρακτηριστικά ότι "...οι άλλοι λαοί γέννησαν ήρωες, αλλά η Ελλάδα γέννησε ήρωες και Αγίους, και αυτό περίτρανα θα το αποδεικνύουν στους αιώνες των αιώνων, οι ελεύθεροι πολιορκημένοι του Μεσολογγίου και το αίμα των Ψαριανών που πορφύρωσε τη θάλασσα του Αιγαίου...". Τέλος, απευθύνθηκε προς τους μαθητές και τις μαθήτριες λέγοντας "...το μήνυμα της σημερινής ημέρας το στέλνει στις καρδιές σας ο Στρατηγός Μακρυγιάννης: να μή λέτε ποτέ "εγώ", αλλά "εμείς", όταν πρόκειται για την πατρίδα μας και για την απόφασή μας να οικοδομήσουμε σε γερά θεμέλια την κοινωνία που ονειρευόμαστε».

Ο Σεβ. προσεκάλεσε τους εκατοντάδες συλλιτανεύοντες να ψάλλουν τον Εθνικό Ύμνο και να ζητήσουν με αυτό από την Υπέρμαχο Στρατηγό να ελευθερώσει και πάλι την πατρίδα μας εκ παντοίων κινδύνων!

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β’ τελέσθηκε την Παρασκευή 1η Απριλίου στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας η Τρίτη στάσις των Χαιρετισμών προς τη Θεοτόκο.

Της ιεράς Ακολουθίας προέστη ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Γέροντας του Ιερού Κελίου Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Σκήτης Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, ο οποίος κήρυξε τον θείο Λόγο, συμπαραστατούμενος υπο των Ιερέων και Διακόνων του Ιερού Ιδρύματος, με τη συμμετοχή πλήθους προσκυνητών από πολλά μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού.

με κατάνυξη τελέσθηκε στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας Τήνου η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού της Γ' Κυριακής των Νηστειών κατά τον οποίο εψάλλησαν και οι Χαιρετισμοί προς τον Τίμιο Σταυρό.

Της ιεράς Ακολουθίας προέστη και ομίλησε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος, Γέροντας του Ιερού Κελίου Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου, Σκήτης Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου, ο οποίος και ανέπτυξε το θέμα «Οι θαυματουργές Εικόνες της Θεοτόκου στο Άγιον Όρος».

περίσσεια χαρά και συγκίνηση και παρουσία πλήθους πιστών, τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, στον ιστορικό λόφο του Βροντάδου στην Ερμούπολη η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του εκεί υπηρετούντος Διακόνου Νικολάου Γαβαλά, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σύρου κ. Δωροθέου Β', συμπαραστατούμενου από τον ιερό κλήρο του νησιού.

Ο προς Χειροτονίαν, κατά την προσλαλιά του αναφέρθηκε στην ευθύνη του ιερέως και έναντι του Θεού και έναντι των ανθρώπων, εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του προς τον Ηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας Τουρλιανής Μυκόνου, Αρχιμ. Φιλάρετο Γεροντάρη, για όσα του προσέφερε κατά την πενταετή εγκαταβίωσή του στη Μονή, ζητώντας συγνώμη, για όσα τυχόν τον παρεπίκρανε, και ευχαρίστησε τον Προϊστάμενο του Ναού, Πρωτοπρ. Αντώνιο Χαλά, για τη στήριξη και την προς το πρόσωπό του συμπαράσταση, την οικογένειά του και τον Σεβασμιὼτατο κ. Δωρόθεο Β`.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' , αφού είπε ότι σήμερα ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ευαγγελίζεται  μία χαρά για το Ναό της Αναστάσεως, με τη χειροτονία ενός νέου Πρεσβυτέρου και τη στρατολόγησή του στη μεγάλη πανστρατιά των Ιερέων της Εκκλησίας, αναφέρθηκε στην πολυετή διακονία του Αιδεσιμολ. Αντωνίου Χαλά στον Ιερό Ναό της Αναστάσεως και στην ευγνωμοσύνη, που πρέπει να του οφείλει ο προς χειροτονίαν, καθώς ο ίδιος εζήτησε να τον έχει συνεφημέριο και συνοδοιπόρο και του υπέμνησε να μη παραπικράνει ποτέ τον ευεργέτη του. Τον κάλεσε ωσαύτως, να είναι πράος και ειρηνικός με τους ανθρώπους, προκειμένου και γη να κληρονομήσει και ουρανό να απολαύσει.

Στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Τιμίου Σταυρού Παρακοπής Σύρου ιερούργησε  ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β'  και τέλεσε την Ακολουθία της προσκυνήσεως του Τιμίου Σταυρού. Στην ομιλία του, ο κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στους Τρείς Σταυρούς του Γολγοθα και τη σημασία ενός εκάστου, ευχηθηκε σε όλους η χαρά της Αναστάσεως, που υποδηλώνει ο Σταυρός του Χριστού, να φωτίζει και να χαριτώνει τη ζωὴ τους.

Στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής, στην περιοχή Αληθινή της Σύρου, της Διενοριακής Συνάξεως της Ακολουθίας των Χαιρετισμών προς τον Τίμιο Σταυρό, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με τη συμμετοχή όλων των Εφημερίων της Σύρου.

Κατά τη διάρκεια της Συνάξεως, ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου, ομίλησε θεολογικώτατα και διδακτικώτατα  για την παραγγελία του Χριστού "εί τις θέλει οπίσω μου ελθείν..." .