Περιφορά του Επιταφίου στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως

Μύρο ευγνωμοσύνης για τους κεκοιμημένους οικείους μας

  • Παρασκευή, 29 Απριλίου, 2016 - 19:43
  • /   Eνημέρωση: 1 Μαΐου. 2016 - 17:04
  • /   Συντάκτης: Αντώνης Μπούμπας

 

Δάκρυα θλίψης, αλλά και οδύνης για την απώλεια των αγαπημένων τους προσώπων, που έφυγαν από τη ζωή, αφήνοντας πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό στους οικείους τους, πλημμύρισαν τα μάτια όσων βρέθηκαν το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου Ερμουπόλεως.

Η συγκινητική, διά μέσου των μνημάτων, περιφορά του Επιταφίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε και φέτος παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου, ο οποίος συνέρρευσε για να βιώσει την κορύφωση του Θείου δράματος.

Τον Επιτάφιο συνόδευσαν οι πρόσκοποι Σύρου, ενώ πένθιμα εμβατήρια απέδωσε η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία θα συμμετέχει επίσης στην αποψινή περιφορά και συνάντηση των επιταφίων των Ιερών Ναών Κοιμήσεως, Αγίου Νικολάου και Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην πλατεία Μιαούλη.

Ρίγη συγκίνησης προκάλεσε η αναφορά του Σεβασμιωτάτου σε όλους  εκείνους που έφυγαν από κοντά μας και αύριο θα υποδεχτούν στην αγκαλιά τους τον νικητή του θανάτου, τον Χριστό.

«Μαζεύω τα δάκρυά σας και παρακαλώ το Θεό να τα κάνει μύρο ευγνωμοσύνης για τους κεκοιμημένους οικείους μας σε αυτόν τον γαλήνιο και ήρεμο τόπο της προσευχής», υπογράμμισε ο κ. Δωρόθεος, εξηγώντας πως τα δάκρυα αυτά είναι δάκρυα ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης για όσα μας προσέφεραν στη ζωή μας, γιατί μας γέννησαν μας μεγάλωσαν μας σπούδασαν, μας ερωτεύτηκαν, μας αγάπησαν. «Μαζί τους πορευτήκαμε, δημιουργήσαμε οικογένειες, δημιουργήσαμε και χτίσαμε καινούρια σπίτια, με αγωνία τους περιμέναμε να γυρίσουν όταν ταξίδευαν και όταν χτύπησε την πόρτα μας ο θάνατος τότε αγκαλιάσαμε με στοργή τα νεκρά πρόσωπά τους και τα κρύα χέρια τους και τους δώσαμε τον τελευταίο ασπασμό».

Πρόσθεσε επίσης πως σήμερα είναι ημέρα ανάστασης για τον ουρανό και τη θριαμβεύουσα εκεί εκκλησία γιατί οι απόστολοι, οι μάρτυρες, οι άγιοι, όσοι δόξασαν τον Κύριο και ασκήτεψαν για να τον τιμήσουν και όσοι αγωνίστηκαν και μόχθησαν πνευματικά στη ζωή τους για να ακολουθήσουν τον ευαγγελικό του λόγο βλέπουν ότι δεν διαψεύστηκαν, ότι τα δάκρυα, οι αγώνες και οι πνευματικές αγωνίες τους επιβεβαιώθηκαν.