Δελτίο ειδήσεων της Ι. Μητροπόλεως Σύρου (25 Μαΐου – 2 Ιουνίου)

  • Σάββατο, 4 Ιουνίου, 2016 - 09:01

Η πανηγυρική άφιξη της ιεράς Εικόνας της Παναγίας "Κανάλας» στο νησί της Σύρου  χορήγηση φοιτητικών και σπουδαστικών επιδομάτων σε 52 νέους των νησιών της Ιεράς Μητροπόλεως, η έναρξη των πέντε κατασκηνωτικών περιόδων στο Κατασκηνωτικό Κέντρο «Το χωριό της Αθηνάς» ήταν μερικές από τις κυριότερες ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου κατά την εβδομάδα 25 Μαΐου – 2 Ιουνίου.

Το δελτίο ειδήσεων παρουσιάζει η Ειρήνη Ξαγοράρη.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου κ. Δωροθέου Β’, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Μαΐου, η εορτή λήξης των μαθημάτων της Κατηχητικής περιόδου 2015-2016 στα νησιά της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στο νησί της Σύρου δράσεις πραγματοποίησαν οι κατηχητικές ομάδες με Προσκυνηματικές εκδρομές σε εξωκλήσια και στην  Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας. Οι κατηχητές των ομάδων ευχαρίστησαν τους γονείς αλλά κυρίως τα παιδιά που με ζήλο μαθαίνουν να βιώνουν καλύτερα τη χριστιανική πίστη και τα δόγματα της εκκλησίας.

Στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Γύρλας στην ιερά νήσο Τήνο, τελέσθηκε δέηση στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής προ του τέλους της οποίας όλα τα παιδιά έψαλλαν τη φήμη του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β’. Οι μαθητές  του Προσχολικού, Κατώτερου, Μέσου και Ανώτερου των Κατηχητικών ομάδων αναπαρέστησαν και εβίωσαν την ημέρα μνήμης  της Αλώσεως της Κωνσταντινουπόλεως.

Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δωροθέου Β', πραγματοποιήθηκε η έναρξη των Κατηχητικών Συνάξεων Ενηλίκων, στην αίθουσα του αίθουσα του " Μορφωτικού Συλλόγου Μήλου" , στις οποίες ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Μητροφάνης Αγαπίδης, Εφημέριος του Ι.Ναού Κοιμήσεως Αδάμαντα, αναπτύσσει θέματα Ορθόδοξης Πίστεως και Λατρείας, προκειμένου να καταρτιστούν οι πιστοί σε θέματα χριστιανικής αγωγής και βιωματικής τους συμμετοχής στη ζωή της Εκκλησίας.

Στην Τήνο μετέβη με σκάφος από την Ερμούπολη  ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β'  και συνχοροστάτησε μετά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου στον Πανηγυρικό Δισαρχιερατικό  Εσπερινό, που τελέσθηκε στο Παρεκκλήσιο του Σεβασμιωτάτου κ. Νικολάου, στην περιοχή "Άβδος", τιμώμενο επ` ονόματι του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, του Ομολογητού.

"Χριστός Ανέστη" έψαλαν εκατοντάδες επισκέπτες-προσκυνητές, οι οποίοι συνόδευσαν σήμερα το πρωί το Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β` από το Λαύρο, την Κέα και άλλες περιοχές της Ελλάδος, στην ετήσια προσκυνηματικη και λειτουργική επίσκεψη στην ιστορική και μαρτυρική Μακρόνησο. Ο Σεβασμιώτατος κ.Δωρόθεος Β' τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του  Αγίου Γεωργίου, συμπαραστατούμενος από ιερείς της Κέας και της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας παρουσία του Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας, του Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Κύθνου, του Επάρχου Κέας-Κύθνου, του Αντιπεριφερειάρχου ΝΑ  Αττικής, του Αντιδημάρχου Λαυρίου, του Προέδρου Επιστημόνων Λαυρίου, του Πλοιοκτήτου κ. Γεωργίου Προκοπίου και του Μεγάλου Ευεργέτου και ανακαινιστού του Ιερού Ναού, κ. Αθανασίου  Μαρτίνου.

Από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως, όπου διεφυλάχθη μετά την άφιξή της από την Κύθνο στη Σύρο, η ιερά Εικόνα της Παναγίας "Κανάλας" έγινε δεκτή στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, εορτάζοντος την 80ή Επέτειο από της Ευρέσεως της ιεράς εικόνος του Αγίου, με πηγαίες και συγκινητικές εκδηλώσεις σεβασμού από τους ευσεβείς Χριστιανούς της Σύρου. Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συνομιλία του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα και την αποκάλυψη σ` αυτὴν των πολύ σημαντικών αληθειὼν για την σωτηριώδη αποστολή Του στον κόσμο και γιά την 80ή Επέτειο από της Ευρέσεως της Εικόνος του Αγίου Δημητρίου, η οποία μας καλεί να αναζητήσουμε και να βρούμε μέσα μας την Εικόνα του Θεού.

Στη Μύκονο μετέβη ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' και, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, μετέβη στο χώρο Συναντήσεως των Λιμεναρχών Κυκλάδων, υπό τον Διοικητή της 6ης Περιφέρειας ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, Αρχιπλοίαρχο ΛΣ κ. Χαράλαμπο Αϊβαλιώτη. Αφού συνεχάρη τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Σταμάτιο Ράπτη για την προοδοιπορία του στη Σύρο και την Τήνο, τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στον τομέα της μετακομιδής ασθενών και την, μέσα στα πλαίσια των περιπολιὼν τους, διευκόλυνση των μετακινήσεών του προς τα νησιά, προς επιτέλεση του ποιμαντικού του έργου.

Ο Περιφερειακός Διοικητής κ. Χαρ. Αϊβαλιώτης του προσέφερε την πλακέτα της 6ης Περιφερειακής Διοίκησης ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' διένειμε σε όλους, ως ευλογία, εικόνα του Αγίου Νικολάου Σύρου, με τις ευχές του.