Δελτίο ειδήσεων Ι. Μητροπόλεως Σύρου (3-16 Ιουνίου 2016)

  • Σάββατο, 18 Ιουνίου, 2016 - 10:45

Τις κυριότερες ειδήσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου κατά την περίοδο 3 – 16 Ιουνίου 2016 παρουσιάζει η Ειρήνη Ξαγοράρη.

Τα εγκαίνια στο αναπλασμένο και εξωραϊσμένο παραλιακό μέτωπο του λιμένα της Ερμούπολης τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης. Στην προσλαλιά του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε τόσο στη ιστορία του λιμανιού από το 1821 μέχρι σήμερα, όσο και σε εποχές ανάπτυξης του λιμανιού της Ερμούπολης. Ευχήθηκε να είναι ασφαλής ο δρόμος και των ποδηλάτων και των αυτοκινήτων και των πεζών, προσκάλεσε όλους να μεριμνούν για την καθαριότητα του χώρου, που είναι ο καθρέπτης η πρώτη εικόνα του νησιού και της πόλης για τους πολυπληθείς επισκέπτες τους.

Εσπερινός και Θεία Λειτουργία τελέστηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη στην ιερά μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Δωροθέου.  Τις ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β’ ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ στο ιερό νησί της Παναγίας ενώ ταυτόχρονα καθώς οι σπουδαστές της Σχολής Δοκίμων του Λιμενικού Σώματος πραγματοποιούσαν επίσκεψη στο νησί εδέχθησαν τις Πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου για τη ζωή τους, την πορεία και τη σταδιοδρομία τους.

Τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου & πλήθους Χριστιανών της Σύρου κάθε ηλικίας δέχθηκε ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’.

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονἠς Αγίας Βαρβάρας Σύρου ιερούργησε ο κ. Δωρόθεος, με την ευκαιρία της λήξεως της εφετινής περιόδου των Κύκλων Μελέτης Αγίας Γραφής Σύρου,  και ετέλεσε τη σε Διάκονο Χειροτονία του Ερμουπολίτη Λουκά Βασάλου. Στην προσλαλιά του προς τον χειροτονούμενο, αφού του απηύθυνε λόγους παραινετικούς,  του ευχήθηκε η ζωή του να είναι μία θυσιαστική σταυρική πορεία μέσα στον κόσμο, που, όμως, παντού θα σκορπίζει το φως και τη χαρά της Ανάστασης, τον προέτρεψε να είναι ευγενής, πράος, επιεικής, με λόγο ειρήνης και οικοδομής προς τους ανθρώπους και συνεχάρη τους γονείς του και τη νέα Διακόνισσα, για τη συγκατάθεσή της.

Στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής της Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι έλαβε χώρα η εορτή λήξης των μαθημάτων του Παιδικού Σταθμού και Νηπιαγωγείου της Ιεράς μας Μητροπόλεως με την ονομασία «Στην Παλάμη του Θεού».

Στην αρχή της εκδήλωσης ο Αιδεσιμολ. Διευθυντής Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Διοικούσης Επιτροπής κ. Δωρόθεο Β΄ για την αμέριστη και έμπρακτη συμπαράστασή Του στην καλή λειτουργία του Σχολείου, την Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής της Αγίας Βαρβάρας μοναχή Θεονύμφη για την φιλοξενία του Ιδρύματος στις εγκαταστάσεις της Μονής, όλους τους Εκπαιδευτικούς και εργαζομένους σ’ αυτό και τους γονείς και κηδεμόνες των παιδιών για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο προσωπικό του Σχολείου.

Στον Ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής δεκάδες πιστών γιόρτασαν στη Σίφνο τη Δεσποτοθεομητορική εορτή της Αναλήψεως και της Θεοτόκου «Χρυσοπηγής». Στο Μοναστηριακό Μετόχιο της Ιεράς Μονής Βρύσης, της Παναγίας της Χρυσοπηγής,επί του ομωνύμου Βράχου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' τέλεσε την Ακολουθία της Αποδόσεως του Πάσχα και τη Θεία Λειτουργία, συνευχηθέντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.Νικοδήμου,ο οποίος στη συνέχεια ετέλεσε, κατά το έθος, Αγιασμό στη φιάλη. Το απόγευμα της παραμονής της Αναλήψεως τελέστηκε Μέγας Εόρτιος Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου, Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Τρίκκης κ. Χρυσοστόμου και του κ. Δωροθέου Β'.

Μετά την τελεσθείσα στον ιερό Βράχο της Χρυσοπηγής Αγρυπνία και την, κατά τη διάρκεια της νύχτας, λιτανευτική περιφορά της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της "Χρυσοπηγής" στις 8 Ενορίες του νησιού, η οποία κατέληξε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στην Απολλωνία, τελέσθηκε εκεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία το θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιὼτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος.

Πανηγυρικά εορτάσθηκε η Ανάληψη του Κυρίου στο χωρίον Αρνάδος της Ιεράς Νήσου Τήνου. Το εσπέρας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με τη συμμέτοχη Κληρικών και συμπροσευχομένων του Δημάρχου Τήνου, του Έπαρχου Τήνου, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου  και πλήθους πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' τέλεσε χθες Αγρυπνία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής στην απομακρυσμένη και ολιγάνθρωπη Σίκινο, την οποία για τρίτη φορά εφέτος επισκέπτεται ποιμαντικώς.