Λαμπρός εορτασμός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ερμούπολη

  • Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2016 - 13:03

Η σπουδαία δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος εορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα στον ομώνυμο ιστορικό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ερμουπόλεως, ο οποίος ανεργέρθηκε το 1824 από τους Μικρασιάτες, Χίους και Ψαριανούς πρόσφυγες και πρώτους οικιστές της Ερμούπολης, 

Παραμονή της Μεγάλης εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β', συμπαραστατουμένου από Εφημερίους της Σύρου.

Στον Εσπερινό παρευρέθηκε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, οι Πολιτευτές των Κυκλάδων Αικ. Μονογυιού και Γ. Βακονδίος, Καθηγητών , ο Περιφερειακός Διοικητής Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, ο Λιμενάρχης Σύρου, ο Διοικητής της Ναυτικής Ακαδημίας Σύρου και εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στην επισκευή και συντήρηση του Επισκοπικού Θρόνου του Ναού και ευχαρίστησε και συνεχάρη τόσο τους Εφημερίους του Ναού, όσο και τον Μέγα Ευεργέτη της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ελλάδος απάσης κ. Αθανάσιο Μαρτίνο.

Ακολούθως, ετέθη επικεφαλής της πανδήμου λιτανείας της ιεράς Εικόνος της Μεταμορφώσεως, πλαισιουμένης από Προσκόπους, η οποία κατευθυνθηκε προς την Πλατεία Μιαούλη, όπου ανεπέμφθη Δέηση και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ομίλησε για τη θεολογική σημασία της Μεταμορφώσεως του Κυρίου και την πρόσκληση για την προσωπική του καθενός μεταμόρφωση, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Ερμούπολης από τους πρόσφυγες των σφαγών στη Μικρά Ασία και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατά την Επανάσταση του 1821 και στον επικείμενο εορτασμό των 190 χρόνων από την ονοματοδοσία της νεοφύτου πόλεως και ευχαρίστησε τους επισκέπτες του νησιού, για την επιλογή τους να έλθουν στη Σύρο για τις διακοπές τους.

Το επόμενο πρωί τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πριν το τέλος της οποίας ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στην ευλογία του νέου καρπού της αμπέλου και την καταξίωση των υλικών αγαθών επ` ωφελεία του ανθρώπου και στον αγιασμό τους, διά της παρουσίας του Κυρίου, ο Οποίος ήρθε για να μεταμορφώσει και νά "ποιήσει καινά" τα πάντα, τον άνθρωπο και τους καρπούς της γης, με τους οποίους ο άνθρωπος όχι μόνο τρέφεται αλλά και τους βασικότερους αυτών, το σίτον την άμπελο, τους φέρει ως Δώρα στην Εκκλησία για να μετουσιωθούν, διά της Χάριτος του Παναγίου Πνεύματος στο Σώμα και το Αίμα Του.

Τέλος, ευχαρίστησε και συνεχάρη τους Εφημερίδες του Ναού, Πρωτοπρεσβυτέρους Εμμανουήλ Συρίγο και Αντώνιο Βελούδιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το ήθος και η εργατικότητά τους μας διδάσκουν όλους.ενώ ο Πρωθιερεύς του Ναού, Πρωτοπρ. Εμμανουήλ Συρίγος ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο για τη στήριξη, που παρέχει στον ιστορικό Μητροπολιτικό Ναό και του ευχήθηκε, εκ μέρους των Επιτρόπων και των Ενοριτών, για το επίμοχθο, διαρκές και αθόρυβο έργο τους στη συντήρηση και προστασία του ιστορικού Ναού.