Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

"Ο Θεός είναι εδώ για να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα όριά μας"

  • Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2016 - 23:12

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς, όπως ο ίδιος μας πληροφορεί στον πρόλογο του ευαγγελίου του, η επιθυμία του ήταν να καταγράψει όσο το δυνατόν πιο πιστά και με περισσότερη ακρίβεια τα γεγονότα που έζησε ο Ιησούς και να προσφέρει στην κοινότητα, στην οποία απευθυνόταν τη διδασκαλία του Ιησού στη γνησιότητά της για την επίλυση των προβλημάτων της.

Όπως εξηγεί ο π. Γιάννης Μαραγκός, μέσα από τη διαδικτυακή παρουσία του, στο βάθος αυτής της φροντίδας του ευαγγελιστή βρίσκεται και η δικιά μας γενιά.

Στα προηγούμενα κεφάλαια του ευαγγελίου, ο Ευαγγελιστής κατέγραψε τη διδασκαλία του Ιησού, πώς οι άνθρωποι πρέπει να είναι σπλαχνικοί για να είναι εικόνα της ευσπλαχνίας του Θεού. Στη συνέχεια κατέγραψε τη διδασκαλία για το πώς οι μαθητές του πρέπει να χειρίζονται τα γήινα αγαθά, λέγοντάς τους ότι πρέπει με σύνεση και εξυπνάδα να χειρίζονται τα αγαθά ως εργαλεία για να κάνουν το καλό και να στρώσουν το δρόμο προς τη βασιλεία του Θεού.

Πριν από την περικοπή αυτής της εβδομάδας, ο Ιησούς περιγράφει στους μαθητές του πώς θα αντιμετωπίσουν τις δύσκολες καταστάσεις όταν υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ των αδερφών, λέγοντάς τους ότι πρέπει να ζουν με ένα πνεύμα συγγνώμης και μια συγγνώμη που δεν πρέπει να είναι ούτε περιορισμένη ούτε ευκαιριακή. Μάλιστα όταν ο Απόστολος Πέτρος τον ρώτησε «μέχρι πόσες φορές να συγχωρώ; Έως και επτά φορές;», ο Ιησούς του απάντησε έως 70 φορές επί 7. Δηλαδή πάντοτε.

Το σημερινό ευαγγέλιο παρουσιάζει την απορία των μαθητών και την απάντηση που ο Ιησούς δίνει. Μέσα από αυτή, οι μαθητές κατάλαβαν το βάρος του λόγου του Ιησού και συνειδητοποίησαν τη μικρότητα και ανικανότητα τους να ανταποκριθούν σε αυτή την υπόδειξη.