Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ.κ. Δωροθέου Β’ για τον εορτασμό του Πολιούχου Σύρου και προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου

«Συνοδοιπόρος στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της ζωής μας»

Η μνήμη του Οσίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος εορτάστηκε χθες το απόγευμα στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο εντός του Επισκοπείου Ερμουπόλεως, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωροθέου Β’.

Μετά το πέρας του εόρτιου εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος σημείωσε πως η Εκκλησία τιμά επίσης τη μνήμη ενός εκ των Αρχιερέων της Σύρου, του Επισκόπου και Ποιμενάρχη Μητροπολίτη Φιλάρετου Ιωαννίδη με καταγωγή από τη Σάμο, ο οποίος το 1930, από Επίσκοπος Σικάγου της Αμερικής εξελέγη Μητροπολίτης Σύρου.

Αναφερόμενος στον τίτλο «ελεήμων» που προσέδωσε η Εκκλησία στον Όσιο Φιλάρετο, υπογράμμισε πως επρόκειτο για έναν άνθρωπο της αγάπης, της αλληλεγγύης και φίλο της αρετής, ο οποίος προσέφερε τα πάντα για την ανακούφιση των συνανθρώπων του.

Πληθώρα αιτημάτων για υλική βοήθεια

Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε το λαό και των 12 νησιών της Ιεράς Μητρόπολης για τη θερμή ανταπόκρισή τους στον Έρανο Αγάπης και Φιλαδελφίας, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την κάλυψη των πνευματικών και υλικών αναγκών συνανθρώπων μας. Σημείωσε μάλιστα πως η Μητρόπολη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να ικανοποιήσει με ποιμαντική διάκριση και σιωπή, τα δεκάδες αιτήματα που λαμβάνει καθημερινά από σχολεία, μαθητές, σπουδαστές, συλλόγους και κέντρα υγείας.

Κατέστησε επίσης γνωστό ότι η διανομή των οικονομικών χορηγιών του Αρτεμίου Κληροδοτήματος προς τους φοιτητές της Μητρόπολης, η οποία συνηθίζεται κάθε χρόνο μετά τον Εσπερινό στη μνήμη του Οσίου Φιλαρέτου, θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου στον Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας.

«Φύλακας άγγελος της καθημερινότητάς μας»

Επιπλέον, εν όψει του πάνδημου εορτασμού του Αγίου Νικολάου στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, απηύθυνε κάλεσε το λαό της Σύρου να παρακολουθήσει τις Λειτουργικές Εκδηλώσεις τόσο στον Άγιο Νικόλαο στην Άνω Σύρο όσο και στον μεγαλοπρεπή ομώνυμο ναό της Ερμούπολης. Πρόσθεσε μάλιστα πως ο Άγιος Νικόλαος ως πολιούχος του νησιού, είναι ο φύλακας άγγελος των σπιτιών, των σχολείων, των παιδιών και των εργασιών μας και ως προστάτης των ναυτικών μας τροφοδοτεί με δύναμη για να διασχίσουμε την πολυκύμαντη και φουρτουνιασμένη θάλασσα της καθημερινότητάς μας.

Τέλος, κάλεσε τους πιστούς να συμμετέχουν και στις λειτουργικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, βιώνοντας τη χαρά της μεγάλης εορτής της ενανθρώπισης του Κυρίου και διαβεβαιώνοντας τον Θεό ότι στην καρδιά του υπάρχει χώρος για το δικό του μήνυμα της ειρήνης, της ελπίδας, της χαράς κα της αισιοδοξίας για τη ζωή μας. Πρόσθεσε μάλιστα, πως όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο ίδιος θα επισκεφτεί τα καταστήματα της Ερμούπολης, ευχόμενος στους επιχειρηματίες άνθιση και καλή δύναμη και παροτρύνοντας τους συντοπίτες μας να στηρίζουν και να ενισχύουν την τοπική αγορά.