"Η μετάνοια δεν αφορά κάποιους, αλλά όλους"

Τα κηρύγματα του Ιωάννη του Βαπτιστή, αναλύει βάσει της Ευαγγελικής Περικοπής αυτής της εβδομάδας, ο π. Γιάννης Μαραγκός.

Ο Ιωάννης, ο πρόδρομος και τελευταίος προφήτης πριν την αποκάλυψη του Ιησού, ως Υιού του Θεού και Σωτήρα των ανθρώπων στη γη, ζούσε στην έρημο και κήρυττε, προκειμένου οι άνθρωποι να προετοιμαστούν για την έλευση του Θεού στη Γη. Ένα από τα κυριότερα σημεία του κηρύγματός του, ήταν και η μετάνοια.

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης, «την μετάνοια ο Ιωάννης δεν την παρουσιάζει ως μία εντολή, που αν δεν εκπληρωθεί επισύρει κάποια τιμωρία, αλλά ως μία ευκαιρία, ως μία δυνατότητα, που προσφέρεται στον καθένα να αλλάξει νοοτροπία και να σωθεί από τις ψευτο-σιγουριές και τις ψευδαισθήσεις του. Να ζει με τέτοιο τρόπο, που ο ουρανός να γίνει πιο προσιτός σε όλους και η γη πιο ανθρώπινη για όλους. Δεν υπάρχουν πια αδιέξοδα. Διότι σε όλους δίνεται η χάρη να βρουν τη λύση μέσα από τον ερχόμενο Χριστό».

«Η μετάνοια λοιπόν, δεν είναι απλώς μία εξωτερική αλλαγή συμπεριφοράς, αλλά μία εκ βάθρων ριζική ανανέωση της ζωής. Ένα πέρασμα από τον εγωκεντρισμό στην αγάπη. Μία κατάσταση ζωής ανοιχτή στη φώτιση του Θεού και όχι στο δικό μου θέλημα. Δεν είμαι εγώ που κάνω κάτι για να ευχαριστήσω ή να εξευμενίσω το Θεό απέναντί μου, αλλά έρχεται ο Θεός να με συναντήσει. Απλά εγώ, πρέπει να βγάλω τα εμπόδια που Τον εμποδίζουν να με συναντήσει, που εμποδίζουν εμένα να ακούσω το κάλεσμά Του, να δω τα έργα Του, να Του δείξω την εμπιστοσύνη μου. Αυτή η εκ βάθρων αλλαγή, έχει ως αποτέλεσμα και την αλλαγή της εξωτερικής συμπεριφοράς», τονίζει, ενώ καταλήγει λέγοντας, ότι «η μετάνοια λοιπόν, δεν αφορά κάποιους, αλλά όλους. Όλοι έχουμε αυτή την ιδιότητα, να την οικειοποιούμαστε ξανά και ξανά και ξανά».