Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

“Με τη Θεία Λειτουργία ο άνθρωπος ενώνεται με τον Θεό”

  • Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2016 - 10:54

Αναφορικά με τον εορτασμό της Αγίας Βαρβάρας την Κυριακή, μιλάει στη σημερινή διαδικτυακή εκπομπή “Μηνύματα Πίστεως” η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή, στο πλαίσιο των εκπομπών που συνεχίζει σε εβδομαδιαία βάση η Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

Προλογικά η κ. Φετουρή επισημαίνει την αναγκαιότητα της παρουσίας και της συμμετοχής των ανθρώπων κάθε Κυριακή στη Θεία Λειτουργία, εξηγώντας πως, μέσω αυτής, ο πιστός ενώνεται με τον Θεό.

“Κυριακή, ημέρα του Κυρίου. Η κάθε Κυριακή είναι μία ξεχωριστή ημέρα μέσα στην εβδομάδα. Πάνω στη γη γίνεται ένα έργο, το πιο σπουδαίο, το πιο καταπληκτικό έργο. Κι αυτό το έργο το κάνει ο άνθρωπος. Είναι η θεία Λειτουργία, που είναι η τελετή των τελετών. Είναι το μοναδικό προνόμιο που έδωσε ο Θεός στον άνθρωπο. Έτσι λοιπόν, ο Θεός ο οποίος δεν έφτιαξε θρησκεία, έφτιαξε Εκκλησία μας μας καλεί και είμαστε όλοι μαζί, λαός, παπάς και Θεός. Κι όλοι εμείς πηγαίνουμε να προσευχηθούμε. Η Εκκλησία είναι το μυστικό σώμα του Θεανθρώπου Χριστού, εμείς είμαστε τα μέλη. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κεφαλή μας είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός.

(...) Δεν πρέπει κανείς να λείπει από την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία γιατί χάνει την ευλογία του Θεού, μία ευλογία που την παίρνει φεύγοντας, την κρατάει όλη την εβδομάδα και μπορεί να αντιμετωπίζει όλα τα δύσκολα προβλήματα της καθημερινότητας” αναφέρει μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως, “Σήμερα κάνουμε έναν πρόλογο για το τί ακριβώς είναι η Κυριακάτικη εκκλησιαστική προσευχή και το κάνουμε αυτό, επειδή είναι η ενέργεια που κάνει ο άνθρωπος, η πιο ουσιαστική μέσα στη ζωή του. (...) Το θαύμα της Θείας Λειτουργίας είναι ότι εγώ ο μικρός άνθρωπος ενώνομαι με τον ίδιο τον παντοδύναμο Θεό. Ο πρόλογος αυτός έγινε σήμερα γιατί η περικοπή της Κυριακής αυτής όπως μας αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς μιλάει για ένα θαύμα που έκανε ο Κύριος μέσα στη συναγωγή, δηλαδή μέσα στην Εκκλησία.

Επειδή όμως αυτήν την Κυριακή γιορτάζει η μεγαλομάρτυρας Αγία Βαρβάρα, θα μιλήσουμε λίγο για εκείνην, μία όμορφη κοπέλα, ένα πνευματικό ρόδο που βγήκε από ένα αγκάθι”.