Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

“Να σαρκωθεί ο Χριστός μέσα μας”

  • Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2016 - 09:38

“Πρέπει να ανοίξουμε διάπλατα την “εξώπορτα” της ψυχής μας που λέγεται πίστη για να σαρκωθεί μέσα μας ο Χριστός” καθώς επίσης και “να ανοίξουμε και την “εσώπορτα” που λέγεται ταπείνωση για να μπορέσει ο Κύριος να περάσει μέσα μας” σημειώνει η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή, στη σημερινή διαδικτυακή εκπομπή της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου “Μηνύματα Πίστεως”.

Ενόψει της μεγάλης χριστιανικής γιορτής της Γέννησης του Χριστού η ίδια μας προετοιμάζει για να αισθανθούμε τα βαθύτερα μηνύματα των Χριστουγέννων μέσα μας, κάνοντας έναν ουσιαστικό πρόλογο και μιλώντας στη συνέχεια για την παραβολή του βασιλικού δείπνου στον λόγο του Κυρίου από τον Ευαγγελιστή Λουκά.

“Σε λίγες ημέρες θα χτυπήσουν οι καμπάνες για να μας ειδοποιήσουν για το χαρούμενο γεγονός της γεννήσεως του Χριστού. Υπάρχει πιο μεγάλο μήνυμα; Ο Θεός γίνεται άνθρωπος. Θεός και άνθρωπος ενώνονται και τα δύο στο πρόσωπο του σαρκωμένου λόγου. Κι αυτή η ένωσις έγινε τόσο μεγάλο και παγκόσμιο γεγονός που άλλαξε την ιστορία, πριν και μετά Χριστό. Δύο πνευματικοί σταθμοί υπάρχουν μέσα στη ζωή μας. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Γεγονότα κορυφαία, θεϊκά, αθάνατα, μυστηριακά. Το ένα έλκει το άλλο. Αλληλο-περιχωρούμενα και τα δύο. Χωρίς τη γέννηση του Χριστού δε θα υπήρχε Ανάσταση. Και ο Παύλος λέει ότι όποιος δεν πιστεύει στην Ανάσταση και πιστεύει απλά σε έναν Θεό άγνωστο, σε μία δύναμη, αυτό δεν είναι τίποτα. Είναι μάταιο. Αυτή η σάρκωση είναι μία φιλανθρωπική πράξη. Είναι η ουσιαστικότερη ελεημοσύνη που έκανε ο Θεός για τον άνθρωπο. Σε λίγες ημέρες όπως είπα, χαρούμενα θα χτυπήσουν οι καμπάνες και θα ψέλνεται μέσα σε όλον τον κόσμο “Χριστός γεννάται, δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανού απαντήσατε”. Μας καλούν λοιπόν οι καμπάνες να δοξάσουμε αυτόν τον Χριστό που κατεβαίνει κάτω στη γη. Αυτόν τον Χριστό που πρέπει να πάμε να τον απαντήσουμε, να τον συναντήσουμε. Θα κληθούμε αυτήν την ημέρα να καταλάβουμε το μεγάλο μυστήριο της ενανθρωπίσεως του Χριστού. “Ο λόγος σαρξ εγένετο”. Είναι εύκολο να το καταλάβουμε αυτό; Όχι δεν είναι εύκολο. Δεν είναι εύκολο να μπεις μέσα στο άβατο του μυστηρίου της Γεννήσεως, της Ανάστασης του Θεού. (...)

Ο λόγος του Θεού πήρε σάρκα κι έγινε άνθρωπος. Αυτό δεν είναι φαντασία, δεν είναι ένας ρομαντισμός, δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι ένα πραγματικό γεγονός η γέννησης του Χριστού. (...)

Κάθε ψυχή που δέχεται τον λόγο του θεού, κάθε ψυχή που αγκαλιάζει τα μυστήρια της Εκκλησίας σκηνώνεται μέσα της ο ίδιος ο Θεός.”.