«Θεός ζώντων»

Την ιστορία του Ευαγγελισμού, τόσο της Παναγίας, όσο, όμως και του Ιωσήφ, μέσω του αγγέλου, που μετέφερε το μήνυμα του Θεού, αναλύει σήμερα ο πατέρας Ιωάννης Μαραγκός.

Το μήνυμα του ερχομού του Ιησού, αλλά περισσότερο από την πλευρά του Ιωσήφ και όχι τόσο της Μαρίας, αναφέρει στο Ευαγγέλιό του ο ευαγγελιστής Ματθαίος. Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης, για την εποχή, ο Ιωσήφ έπραξε με μεγάλη δικαιοσύνη και φιλευσπλαχνία, καθώς σπάζοντας τον αρραβώνα με τη Μαρία, επέλεξε να μη χρησιμοποιήσει τους παραδοσιακούς τρόπους, αλλά να μη διακινδυνεύσει την διαπόμπευσή της, ούτε να την ατιμάσει.

Εξίσου σημαντικός με τον Ευαγγελισμό της Παναγίας, είναι και αυτός του Ιωσήφ, καθώς ο άγγελος, του μεταφέρει το μήνυμα να δεχτεί τη Μαρία στο σπίτι του, αφού το παιδί συνελήφθη με το Άγιο Πνεύμα και ήλθε ως σωτήρας της ανθρωπότητας, μεταφέροντας το μήνυμα του ίδιου του Θεού, με τον Ιωσήφ να συμμορφώνεται με το θέλημά Του.

«Το πρώτο πράγμα που κάνει ο Θεός, όταν έρχεται να συναντήσει τον άνθρωπο, μέσα από τον ενδιάμεσό Του, τον άγγελο, του λέει “να μην φοβάσαι”. Έχει πάντοτε ένα λόγο ενθαρρυντικό και καθησυχαστικό. Γιατί πάντοτε επεμβαίνει για να σώσει και να υπερασπίσει την ανθρώπινη ζωή, διότι είναι Θεός ζώντων και όχι νεκρών», τονίζει ο π. Γιάννης.