Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

"Ο Θεός δεν περιορίζεται σε χρονικά όρια"

  • Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου, 2016 - 10:05

“Όταν πάρουμε απόφαση να εναποθέσουμε τον εαυτό μας στον Θεό, τότε μόνο θα γίνουμε ευτυχισμένοι” σημειώνει μεταξύ άλλων στο διαδικτυακό μήνυμά της η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή, προετοιμάζοντας τους πιστούς να υποδεχθούν το νέο έτος.

Στο πλαίσιο των εκπομπών της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου “Μηνύματα Πίστεως”, η ίδια διατυπώνει με σαφήνεια την απορία του ανθρώπου για τον χρόνο, μιλώντας παράλληλα για τον Θεό, ο οποίος μακριά από χρονικούς περιορισμούς υπάρχει και θα υπάρχει πάντα.

Μεταφέροντας τις εγκάρδιες και πατρικές ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου, κ. Δωροθέου Β΄, η κ. Φετουρή καλεί τους ανθρώπους να πορευθούν κοντά στην Εκκλησία και τη χριστιανική πίστη σε μία πνευματική πορεία από τη γη στον ουρανό.

Στο σημερινό μήνυμά της, αναφέρει προλογικά τα παρακάτω: “Ας ευχηθούμε αυτός ο χρόνος να είναι πλημμυρισμένος με τις πλούσιες δωρεές του Αγίου Πνεύματος. Εύχομαι όλοι μας να συναντήσουμε τον Χριστό και να πορευθούμε μαζί του. Είναι πράγματι μία πορεία από τη γη με προορισμό τον ουρανό. Αλλά πάντα όμως περνά από τη Βηθλεέμ. Την Πρωτοχρονιά η Εκκλησία μας γιορτάζει και χαιρετίζει τον καινούργιο χρόνο. Γιορτάζει την περιτομή του Χριστού και γιορτάζει ακόμη και τον Άγιο Βασίλειο.

Χρόνος. Τί είναι αυτός ο χρόνος άραγε; Παρέρχεται συνεχώς και η ζωή μας παρετείνεται μέσα στη γη. Χθες έδυσε η τελευταία του μέρα και σήμερα ανέτειλε η καινούργια. Ελπιδοφόρος είναι πάντα ο νέος χρόνος. Έτσι τον βλέπουμε. Χτυπούν οι καμπάνες χαρούμενα και μας καλούν να χαιρετήσουμε τον καινούργιο χρόνο. Η Εκκλησία μας καλεί κάτω από τα φτερά της να πάμε. Μας καλεί να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί, να μας προσφέρει τον αγιασμό στον καινούργιο χρόνο, με τη Θεία Λειτουργία. Η κάθε μέρα του να έχει τη χάρη ακριβώς του Θεού για να τον περάσουμε καλύτερα. (...)

Αυτή τη βραδιά που αλλάζει ο χρόνος, όλοι πιστεύουμε ότι θα είναι οπωσδήποτε καλύτερος. Αλλά δυστυχώς τις πιο πολλές φορές απογοητευόμαστε. Κι αυτό επειδή δεν γνωρίζουμε τί είναι ο χρόνος. Είναι το μυστήριο που μένει μέσα στους αιώνες ακατανόητο. Το μόνο που όλοι εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε είναι τα σημάδια που αφήνει πάνω στην πλάση. Η μυστηριώδης πνοή του, όλα τα αλλάζει. Τίποτα δε μένει σταθερό. Ακόμη κι όσα φαίνονται ότι είναι σταθερά, αιώνια, δυστυχώς κι αυτά, όχι. (...) Μία άπιαστη κίνηση στριφογυρίζει πάντα, νύχτα και ημέρα. Και αυτή η άπιαστη κίνηση δεν μπορεί να σταματήσει ποτέ. Καμία δύναμη δεν μπορεί να τη σταματήσει. Κι αυτό εμείς το λέμε χρόνο. Ολόκληρος ο χρόνος μπροστά στο Θεό είναι ένα μόνο ένα αιώνιο παρόν. Ο Θεός δεν περιορίζεται σε χρονικά όρια.”.