Με ευχές για αγάπη και ανθρωπιά, υποδέχτηκαν το νέο χρόνο η Ιερά Μητρόπολη και η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή Σύρου

«Περισσότερη αλληλεγγύη, λιγότερος εγωισμός»

Ευχές για αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους, εξέφρασαν, κατά τις λειτουργίες των Εκκλησιών, της πρώτης ημέρας του νέου έτους, τόσο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου, κ.κ. Δωρόθεος Β’, όσο και ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος της Καθολικής Εκκλησίας, κ. Πέτρος Στεφάνου.

Ο Μητροπολίτης, κ. Δωρόθεος, ιερούργησε, στην πρώτη Δοξολογία του 2017, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου της Ερμούπολης, ενώ αντίστοιχα, ο Καθολικός Επίσκοπος, κ. Στεφάνου, τέλεσε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Στους λόγους που εκφώνησαν και οι δύο επικεφαλής των τοπικών Εκκλησιών, στην απαρχή του νέου χρόνου, εστίασαν αμφότεροι στην ανάγκη αλληλεγγύης, ανάμεσα στους ανθρώπους, αφενός, λόγω της συνεχιζόμενης επώδυνης κρίσης και αφετέρου, λόγω της ταραχώδους και εμπόλεμης περιόδου, για όλο τον πλανήτη.

«Να φύγει το “μαύρο σύννεφο” του φόβου»

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της 1ης Ιανουαρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ιερούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ερμουπόλεως και προέστη της Δοξολογίας για το νέο έτος, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου κ. Πέτρου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και Περιφερειακών Συμβούλων, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, του Προέδρου και Μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπροσώπων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας και πολλών πιστών.

Ο Μητροπολίτης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να εκμεταλλευόμαστε κάθε στιγμή του χρόνου που η αγάπη του Κυρίου μας προσφέρει για να γινόμαστε όλο και καλύτεροι, ώστε η κοινωνία μας να γίνει ομορφότερη και να φύγει επιτέλους το μαύρο σύννεφο του φόβου και της αγωνίας, της απελπισίας και της απογοήτευσης που καλύπτει τον γαλάζιο ουρανό της πατρίδας μας και καταπιέζει την ψυχή μας», ευχόμενος πατρικά προς όλους, το 2017, να φέρει «περισσότερη αγάπη και λιγότερη αδικία. Περισσότερη αλληλεγγύη και λιγότερο εγωισμό. Περισσότερο χαμόγελο και λιγότερο δάκρυ. Περισσότερη πίστη και λιγότερη απελπισία».

Το λόγο πήρε έπειτα και ο Επίσκοπος, κ. Στεφάνου, σημειώνοντας, ότι «με τη χάρη του Θεού ανέτειλε για εμάς ένα νέο σωτήριο έτος, το 2017. Εύχομαι λοιπόν, σε όλους μας να επικρατήσει στις σχέσεις μας, στην καθημερινή μας ζωή περισσότερο η αγάπη, η κατανόηση και λιγότερο η λύπη. Έτσι νομίζω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε το 2017 καλύτερο για τον καθένα από εμάς».

Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ι.Μ. Σύρου

Το μεσημέρι, στην αίθουσα του Θρόνου, στο Επισκοπείο Ερμουπόλεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β', παρουσία όλων των Εφημερίων της Σύρου και μελών των οικογενειών τους ευλόγησε την Αγιοβασιλειόπιτα της Ιεράς Μητροπόλεως και ευχήθηκε προς όλους τους Ιερείς της Μητροπόλεως, οι οποίοι, όπως είπε, ευόρκως διακονούν τα ιερά Θυσιαστήρια των 12 νησιών, τονίζοντας τη θυσιαστική προσφορά των Εφημερίων των μικρών νησιών Κιμώλου, Σικίνου και Φολεγάνδρου, προς όλους τους συνεργούς της διακονίας του στο γεώργιο της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Προϊστάμενο, τους εργαζόμενους στα Γραφεία και όσους εργάζονται σε όλα τα ιδρύματα, τα φιλανθρωπικά καταστήματα και τα έργα ποιμαντικής μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αφού αναφέρθηκε στο κατά το 2016 επιτελεσθέν κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, το οποίο στηρίζουν ακόμα και σήμερα ευεργέτες, επώνυμοι και ανώνυμοι, τους οποίους και ευχαρίστησε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ευεργετική και φιλανθρωπική προσφορά του κ. Α. Μαρτίνου, ζήτησε τις προσευχές όλων για τη στήριξη της Αρχιερατικής Διακονίας του.

“Οικοδόμοι” της ειρήνης

Το ίδιο απόγευμα, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχήθηκε για το νέο έτος στους Επισκόπους της Καθολικής Εκκλησίας, πρώην Σύρου κ. Φραγκίσκο και Σύρου κ. Πέτρο Στεφάνου και τους Καθολικούς πιστούς στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, όπου ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος, π. Πέτρος, τέλεσε, συλλειτουργούντων του εφημεριακού κλήρου, την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, με προσευχή για την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

Ο π. Πέτρος τόνισε, ότι «η βία, η τυφλή βία δεν οδηγεί πουθενά, γεννά μόνο και άλλη βία, δημιουργεί πόνο φτώχεια και δυστυχία… Ακόμη και ο Ιησούς έζησε σε καιρούς βίας. Ο ίδιος δίδαξε πως το αληθινό πεδίο μάχης, όπου έρχονται αντιμέτωποι η βία και η ειρήνη, είναι η ανθρώπινη καρδιά».

Ωστόσο, δεδομένου, ότι ο Ιησούς κήρυξε την άνευ όρων αγάπη του Θεού, που υποδέχεται και συγχωρεί, ο χριστιανός «ξέρει να αναγνωρίζει τη βία που φέρει μέσα του και αφήνεται να θεραπευτεί από την ευσπλαχνία του Θεού, και γίνεται έτσι, με τη σειρά του, όργανο συμφιλίωσης. Εμείς οι χριστιανοί οφείλουμε να ενστερνιστούμε την πρόταση μη βίας του Ιησού, ο οποίος στην «επί του όρους Ομιλία», μακάρισε τους πράους, τους σπλαχνικούς, τους εργάτες της ειρήνης, τους καθαρούς στην καρδιά, αυτούς που πεινούν και διψούν για δικαιοσύνη.

«Αυτό είναι ένα πρόγραμμα και μια πρόκληση για τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες, για τους υπεύθυνους των διεθνών θεσμών και των Μέσων επικοινωνίας σε όλο τον κόσμο: Να εφαρμόσουν τους Μακαρισμούς στον τρόπο που ασκούν τις ευθύνες τους. Μια πρόκληση να οικοδομήσουν την κοινωνία, την κοινότητα της οποίας είναι υπεύθυνοι, με τον τρόπο των οικοδόμων της ειρήνης», υπογράμμισε ο Επίσκοπος, ενώ ευχήθηκε, κατά το 2017, να στρατευτούμε, «με την προσευχή και με τη δράση, να γίνουμε πρόσωπα που έχουν διώξει από την καρδιά τους, από το λόγο τους, και από τις πράξεις τους, τη βία, και ας οικοδομήσουμε μη βίαιες κοινότητες. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο εάν στρεφόμαστε προς τον Θεό με την προσευχή. Όλοι μπορούν να είναι οικοδόμοι της ειρήνης», κλείνοντας με την προτροπή, να συνεχίσουμε «την πορεία της ζωής μας βάζοντας ως πρώτη προτεραιότητα στο περιβάλλον που ζούμε να οικοδομούμε μια κοινωνία ειρήνης αγάπης και αλληλεγγύης».