Τα Θεοφάνεια γιόρτασαν, με κάθε επισημότητα, παρά τις κατά τόπους δυνατές βροχοπτώσεις, το κρύο και τους ισχυρούς ανέμους, τα νησιά των Κυκλάδων

Τήρηση των εθίμων κόντρα στον καιρό

Υπό κάκιστες καιρικές συνθήκες, αλλά με τις δέουσες τιμές, τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός των Υδάτων, την ημέρα των Θεοφανείων, σε όλες τις Κυκλάδες, με ιερείς και πιστούς να αντιπαρέρχονται το κρύο και τη βροχή και να συνεχίζουν απρόσκοπτα την τήρηση των παραδόσεων.

Παρά το γεγονός, ότι ο εορτασμός των Θεοφανείων, συνέπεσε με το μεγάλο κύμα κακοκαιρίας, το οποίο έπληξε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα αρκετοί ιερείς, ανά την επικράτεια, να αποφασίσουν να αναβάλλουν την τέλεση της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, στις Κυκλάδες, παρά τη «φουσκοθαλασσιά» των ισχυρών νοτίων ανέμων, το τσουχτερό κρύο και τη βροχή, οι τελετές πραγματοποιήθηκαν κανονικά, ενώ δεν έλειψαν αρκετές περιπτώσεις, που τα καιρικά φαινόμενα υποχώρησαν, κατά τη διάρκεια των εορτασμών.

Κόντρα στο “ανήριθμον γέλασμα των κυμάτων”

Με κάθε επισημότητα και κατάνυξη, τελέστηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Λειτουργία στον Ι.Μ.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, καθώς και η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού των Υδάτων στο λιμάνι της Ερμούπολης, παρουσία  του Βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Συρίγου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, του π. Νομάρχη Κυκλάδων κ. Μπάιλα, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών Στρατού, Αστυνομίας, Λιμεναρχείου και Πυροσβεστικής, των πιλότων του εδρεύοντος στη Σύρο ελικοπτέρου αεροδιαμετακομιδής ασθενών του ΕΚΑΒ, προς τους οποίους ιδιαίτερα ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' ευχήθηκε για την υγεία και την ασφάλειά τους, του Διοικητή και των σπουδαστών της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, των ανδρών του Λιμεναρχείου Σύρου και εκπροσώπων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και μελών του Λυκείου Ελληνίδων, που πλαισίωσαν τη λιτανεία, στην οποία συμμετείχαν οι Εφημέριοι της Σύρου, τελεταρχούντος του Αρχιερατικού Επιτρόπου Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανού Αλμπέσκου, υπό τους παιάνες της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Λειτουργίας, από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως, ξεκίνησε η λιτανευτική πομπή του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο ανθοστόλιστο έφεραν άνδρες του Λιμενικού Σώματος, συνοδευόμενοι από μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, αγήματος της Βάσης του Πολεμικού Ναυτικού και αγήματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καταλήγοντας στον λιμένα της Ερμούπολης, όπου ανέμεναν εν πλω, πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, σκάφη του Λιμεναρχείου Σύρου, αλλά και του Νεωρίου, σκάφη του Ν.Ο.Σ., όπως επίσης και αλιευτικά σκάφη, δημιουργώντας μία επιβλητική ατμόσφαιρα, με συριγμούς και βεγγαλικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πως άμα τη ελεύσει της λιτανείας στο λιμάνι, αφίχθη και το Blue Star Paros, το οποίο και απέδωσε επίσης τιμές.

Από την αποβάθρα του λιμένα, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου και Νήσων, κ.κ. Δωρόθεος Β’, απηύθυνε χαιρετισμό στους δεκάδες παρευρισκόμενους, ξεκινώντας την ομιλία του με την παρατήρηση, πως ενώ από την έναρξη του Όρθρου των Θεοφανείων επικρατούσε σφοδρή κακοκαιρία, κυριάρχησε ένα φωτεινό διάλειμμα, από την ώρα της εξόδου του Τιμίου Σταυρού από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Σωτήρος έως και το πέρας της πατροπαρόδοτης τελετής της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.

Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, «οι θύελλες και οι κακοκαιρίες μαίνονται από χτες σε όλη την Ελλάδα και σε όλα τα πελάγη. Από την ώρα που ξεκινήσαμε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού, όχι μόνο καθάρισε ο ορίζοντας, αλλά σε λίγο θα έχουμε και ήλιο να ζεσταίνει τα πρόσωπά μας. Και όπως έγραψε ο Αισχύλος, ήλθαμε εδώ στο λιμάνι μας, “στο ανήριθμον γέλασμα των κυμάτων”, στο λίκνισμα, δηλαδή, των κυμάτων των πολλών, για να τα ευλογήσουμε, να ρίξουμε τον Τίμιο Σταυρό και να ευχηθούμε να είναι οι θάλασσες γαλήνιες, όλο το 2017,  για τους ναυτικούς μας, για όλους εκείνους, οι οποίοι ταξιδεύουν μέσα στα πλοία και για όλους εκείνους, που με τη σκληρή εργασία του ψαρά, προσπαθούν να εξοικονομήσουν τα προς το ζην».

Παράλληλα, με την άφιξη του πλοίου, που καθημερινά εξυπηρετεί τη μετακίνηση των Συριανών, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε σε αυτό, λέγοντας, «να χαιρετίσουμε και το μόλις ελλιμενισθέν στο λιμάνι μας και αγαπημένο μας Blue Star Paros και να το ευλογήσουμε που μας ταξιδεύει και μας μεταφέρει στις θαλασσοπορείες μας, κατά τη διάρκεια του χρόνου».

Κλείνοντας το σύντομο χαιρετισμό του, κάλεσε όλους να προσευχηθούν και να παρακαλέσουν το Θεό, «να μας αξιώνει πάντα αυτή την ημέρα, με υγεία, να είμαστε εδώ, να τελούμε αυτές τις ωραίες παραδόσεις, που οι πατέρες μας μάς παρέδωσαν και να ευχόμαστε για την καλή προκοπή και της πατρίδος μας και της Σύρας μας, της ευλογημένης και των άλλων νησιών της πατρίδας μας».

Λιγοστοί άνδρες του νησιού, αψηφώντας το κρύο και την αγριεμένη από τους ισχυρούς ανέμους θάλασσα, βούτηξαν στο νερό, ενώ το Σταυρό έπιασε ο κ. Ξαγοράρης Γεώργιος, ο οποίος και έλαβε έναν χρυσό επιστήθιο σταυρό ως ευλογία. Οι υπόλοιποι γενναίοι «βουτηχτές», έλαβαν αναμνηστικό ασημένιο επιστήθιο σταυρό, καθώς και πετσέτες της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου.

Η ακολουθία της Ερμουπόλεως κατέληξε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Σύρου, από το Διοικητή της οποίας προσεφέρθη κέρασμα σε όλους.

Μετα την Ερμούπολη , ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' μετέβη στην παραλία της Αζολίμνου, όπως ωσαύτως ετέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων και ευχήθηκε στους χειμερινούς κολυμβητές και τους εκεί παρισταμένους, προς τους οποίους προσέφερε μικρή ευλογία.

Ακολουθία Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, τον οποίο ανέσυραν 4 νέοι, τελέσθηκε και στην παραθαλάσσια Ενορία Αγίου Ιωάννου Ποσειδωνίας από τον Αρχιμ. Μελέτιο Ζαχαρόπουλο και τον Εφημέριο του Ναού Πρωτοπρ. Χριστοφόρο Παπανικολάου.

Μικρά νησιά, μεγάλη «ψυχή»

Με κάθε επισημότητα και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, που έπλητταν όλες τις Κυκλάδες, εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

Ενδεικτικά, στη Σίφνο, η Θεία Λειτουργία και ο Μεγάλος Αγιασμός τελέστηκαν στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις Καμάρες, ενώ στη συνέχεια, ο Αγιασμός των Υδάτων έλαβε χώρα στον κεντρικό λιμένα της Σίφνου, παρουσία του Επάρχου Μήλου κ. Νίκου Βενάκη, των αντιδημάρχων κ.κ. Ν. Πόδενε και Γ.  Σταυριανού, του προέδρου της κοινότητας Απολλωνίας, κ. Γ. Σταυριανού, του λιμενάρχη Σίφνου, κ. Π. Ζαχαράκη, της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου κ. Μαρίας Ναδάλη και της προέδρου του Οικολογικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καμαρών "Μερόπη".

Στη Σίκινο, «πρωταγωνιστής» των Θεοφανείων αναδείχτηκε ο Δήμαρχος του νησιού, κ. Βασίλης Μαράκης, ο οποίος ήταν και ο μοναδικός «θαρραλέος», ο οποίος αψήφησε την βροχή και το κρύο που μετέφεραν οι ισχυροί νοτιάδες και βούτηξε στο λιμάνι της Αλοπρόνοιας, κατά τη διάρκεια του Καθαγιασμού των Υδάτων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας, κ.κ. Καλλίνικος, χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον Θείο Λόγο στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου Αντιπάρου. Προ της Απολύσεως τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την συμμετοχή του Δημάρχου Αντιπάρου κ. Αναστασίου Φαρούπου, των λοιπών τοπικών Αρχών και πλήθους πιστών.

Κατόπιν, η πομπή κατέληξε στο λιμάνι της Αντιπάρου, όπου και πραγματοποιήθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στα Θαλάσσια ύδατα.

Στη Μήλο, οι καιρικές συνθήκες απέτρεψαν τον περισσότερο κόσμο από το να παραβρεθεί στους καθιερωμένους εορτασμούς, ωστόσο, λίγο πριν την έναρξη του αγιασμού, η δυνατή βροχή σταμάτησε, καθιστώντας την τέλεσή του δυνατή.

Μόνο δύο άτομα κατάφεραν να υπερβούν το κρύο και την μανιασμένη θάλασσα και να βουτήξουν για τον Σταυρό, με τον νεαρό, Π. Βήχο, να καταφέρνει να ανασύρει τον Τίμιο Σταυρό, από την ανταρεμένη θάλασσα, λαμβάνοντας αναμνηστική πλακέτα, ενώ στον έτερο «γενναίο» κολυμβητή, δόθηκε ως αναμνηστικό δώρο μία πλακέτα.

Αντίστοιχα κακός ήταν ο καιρός, κατά την τέλεση του Αγιασμού των Υδάτων και στην Κίμωλο, όπου παρ’ όλα αυτά, η Θ. Λειτουργία, η πομπή και η ακολουθία της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, πραγματοποιήθηκαν κανονικά, παρουσία του Δημάρχου Κιμώλου, κ. Κωνσταντίνου Βεντούρη, του Αντιδημάρχου, κ. Παναγιώτη Σάρδη και κατοίκων του νησιού, με τρία νεαρά άτομα, εκ των οποίων δύο κοπέλες, Ειρήνη Σάρδη, Λαμπρινή Βεντούρη και Νίκος Μουστάκας, να βουτούν και να ανασύρουν το Σταυρό.

Στη Σέριφο, με την ίδια δυσκολία, λόγω καιρού, ο Αγιασμός των Υδάτων τελέστηκε κανονικά, με τον μαθητή της Β’ Λυκείου, Κωνσταντίνο Ρεβύνθη να «πιάνει» το Σταυρό.

Λαμπρότητα και επισημότητα, παρά τη βροχή και το κρύο

Στην «ιερά νήσο», μετά την τέλεση του Μεγάλου Αγιασμού στην καθιερωμένη μαρμάρινη φυάλη στον αύλειο χώρο του Ιερού Ιδρύματος του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Πρωτοπρ. Γεώργιου Φανερού, ακολούθησε λιτανευτική πομπή, η οποία, με την συμμετοχή του Ιερού Κλήρου, του Δημάρχου Τήνου, του Επάρχου Τήνου, του Αντιπροέδρου και μελών της Διοικούσας Επιτροπής του ΠΙΙΕΤ, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, του Λιμενάρχη, του Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος, του Διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου, της Φιλαρμονικής του ΠΙΙΕΤ, του χορού των Ιεροψαλτών και των πιστών Τηνίων, κατευθύνθηκε προς την κατάλληλα ευπρεπισμένη εξέδρα στο λιμάνι του νησιού, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στη θάλασσα.

Ο κολυμβητής που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό έλαβε ως ευλογία, χρυσό επιστήθιο Σταυρό προσφορά του Ιερού Ιδρύματος. Όλοι οι συμμετέχοντες κολυμβητές έλαβαν ως ευλογία αργυρό επιστήθιο Σταυρό προσφορά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Δωροθέου Β’, ενώ τιμές απέδωσαν ο Πλοίαρχος και το πλήρωμα του ΕΓ/ΟΓ SUPERFERRY της GOLDEN STAR FERRIES.

Στο νησί της Πάρου, η βροχόπτωση επίσης σταμάτησε, λίγο πριν την έναρξη της λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας του Ιησού Χριστού, με προορισμό το λιμένα της Παροικιάς, για την τέλεση της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Αρκετοί ήταν εκείνοι, που βούτηξαν στα ήρεμα, αλλά κρύα νερά, με το Σταυρό να καταλήγει στα χέρια του κ. Αντώνη Γλυνού

Τη βροχή και τους ισχυρούς ανέμους, είχαν να αντιμετωπίσουν, τόσο οι ιερείς, όσο και οι, λιγότεροι από άλλες φορές, πιστοί του νησιού, που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τους εορτασμούς των Θεοφανείων στη Νάξο.

Παρόντες στους εορτασμούς, ήταν ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Έπαρχος Νάξου και Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, όπως επίσης και εκπρόσωποι Αρχών και φορέων του νησιού.

Στο νησί των ανέμων, μετά το πέρας της Λειτουργικής Προσευχής, οι ιερείς της Χώρας Μυκόνου και οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Τρία Πηγάδια, όπου τελέσθηκε ο Αγιασμός των Υδάτων, παρουσία του δημάρχου Μυκόνου, του αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, του Λιμενάρχη, εκπροσώπων της 6ης ΜΣΕΠ και του Αστυνομικού Τμήματος.

Στη συνέχεια, με λάβαρα, εξαπτέρυγα και σημαίες σωματείων και φορέων η πομπή έφτασε στον γιαλό όπου δίπλα στο ιστορικό Ναΰδριο του Αγίου Νικολάου της «καδένας» (του οποίου πρωτοκτήτωρ υπήρξε η Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας), όπου έγινε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. Πέτρο Μαραγκό, Αρχιερατικό Επίτροπο Μυκόνου και Δήλου.

Παρά το τσουχτερό κρύο, τη βροχή και τη σφοδρή θαλασσοταραχή που επικρατούσε, τριάντα θαρραλέοι νέοι βούτηξαν στα κύματα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο κ. Νικόλαος Μακρής ήταν ο «τυχερός». Ιδιαίτερη χαρά προξένησε το γεγονός ότι όλοι οι βουτηχτές έλαβαν ως ευλογία μια μεγάλη λευκή πετσέτα, που έστειλε Μητροπολίτης Σύρου-Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’, και στην οποία αναγραφόταν η ημερομηνία των Θεοφανείων.

Στη συνέχεια στο Δημαρχείο, οι ιερείς ευλόγησαν την βασιλόπιτα του Δήμου, ενώ ο Αρχιερατικός Επίτροπος μετέφερε τις εορταστικές και πατρικές ευχές του Μητροπολίτη. κ. Δωροθέου Β’.

Υπό ισχυρή βροχή και ιδιαίτερα «τσουχτερό» κρύο, τελέστηκε στο λιμένα του Αθηνιού, η ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων στη Σαντορίνη, από τους εφημέριους του Μεγαλοχωρίου και του Πύργου, ενώ τρεις νέοι, έπεσαν στα παγωμένα νερά, τιμώντας την παράδοση.

Στον εορτασμό, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών, ο Δήμαρχος Θήρας, η Έπαρχος Θήρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, καθώς και λιγοστοί, λόγω καιρού, πιστοί.

 

Ετικέτες: