Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου για τους συνεργάτες της

«Οφείλουμε να δίνουμε το χέρι ο ένας στον άλλον»

Την πολυσήμαντη και πολυποίκιλη προσφορά της τοπικής εκκλησίας, που προσπαθεί να ανταποκριθεί με όλες τις δυνάμεις της στην ποιμαντική και κοινωνική αποστολή της, χαίροντας της εκτίμησης φορέων, οργανώσεων αλλά και ολόκληρου του λαού, παρουσίασε χθες το απόγευμα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’.

Η κοπή της Αγιοβασιλόπιτας για τους συνεργάτες της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου πραγματοποιήθηκε στον Πολυχώρο «PLAZA» (Πρώην «Νεράιδα») παρουσία του ιερού κλήρου της Σύρου, εκπροσώπων του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και όσων απασχολούνται και παρέχουν εθελοντική εργασία στις δομές της τοπικής εκκλησίας.

Πολύτιμο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο

Στον σύντομο απολογισμό του έργου που επιτελέστηκε κατά το έτος 2016, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος τόνισε ότι το μεγάλο βάρος φέρει το κεντρικό Φιλόπτωχο Ταμείο από το οποίο ενισχύονται φοιτητές, καταβάλλονται ενοίκια σπουδαστών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό, αποπληρώνονται δικαστικές οφειλές, ανεξόφλητοι λογαριασμοί, νοσήλια, φάρμακα και ανακουφίζονται καθημερινές ανάγκες των Χριστιανών. Σημείωσε μάλιστα πως για το 2017 έχουν ήδη υποβληθεί 52 αιτήσεις φοιτητών, τις οποίες η Ιερά Μητρόπολη προσπαθεί να ικανοποιήσει με κάθε τρόπο.

Αναφερόμενος στις δομές της, ο κ. Δωρόθεος αναφέρθηκε στον Παιδικό Σταθμό και το Νηπιαγωγείο «Στην Παλάμη του Θεού», που λειτουργεί από το 2004 στις πτέρυγες της Ιεράς Μονής Αγίας Βαρβάρας στο Κίνι. Έχοντας χαρακτηριστεί από τα δημόσια αρμόδια όργανα «πρότυπο παιδικού σταθμού», η «Παλάμη του Θεού» έχει φιλοξενήσει έως σήμερα εκατοντάδες παιδιά, προσφέροντάς τους σωστή αγωγή.  

Εξίσου πολύτιμο είναι και το έργο του Οίκου Ευγηρίας στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη στα Τάλαντα, όπου από το 1977 μέχρι και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί περισσότεροι από 1.000 γέροι και γερόντισσες, καθώς και αναξιοπαθούντες συνάνθρωποί από τη Σύρο και τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Ωστόσο, ο Σεβασμιώτατος δεν έκρυψε το παράπονό του για τη φορολογία ύψους 250.000 ευρώ που έχει επιβληθεί στο ίδρυμα. Τόνισε μάλιστα, ότι στο Γηροκομείο της Ιεράς Μητρόπολης περιθάλπονται δωρεάν 15 τρόφιμοι, ενώ οι υπόλοιποι 20 πληρώνουν ελάχιστα έξοδα για τη φροντίδα και τη μέριμνά τους.  

Δεκάδες φοιτητές και σπουδαστές από τα νησιά της Μητρόπολης, την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν φιλοξενηθεί από το 1994 στην Κυκλαδική φοιτητική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου στην καρδιά της Αθήνας, ενώ δωρεάν φιλοξενία στους συνοδούς των ασθενών από τα νησιά των Κυκλάδων που έρχονται για νοσηλεία στο Νοσοκομείο προσφέρει από το 2014 το «Σπίτι του Ταξιδιώτη» στη Σύρο.

Μία ακόμη πτυχή ενδιαφέροντος για τα παιδιά είναι και η ίδρυση των τριών κατασκηνωτικών κέντρων της Ιεράς Μητροπόλεως στη Σύρο με την ευθύνη του Αρχιμανδρίτη Βενέδικτου Φραγκογιάννη, στην Τήνο με την ευθύνη του Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γεωργίου Φανερού και στην Άνδρο με την ευθύνη του εκεί Επιτρόπου Πρωτ. Νικολάου Μανδαράκα.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα «Είμαστε μια οικογένεια» που εφοδιάζει σε τακτά και έκτακτα χρονικά διαστήματα με πακέτα τροφίμων 370 οικογένειες και στα 12 νησιά της Μητρόπολης, αλλά και στη χορήγηση φοιτητικού επιδόματος σε παιδιά, φοιτητές και σπουδαστές των νησιών.

Αναφερόμενος στον οικονομικό απολογισμό για το έτος 2016, ο κ. Δωρόθεος σημείωσε πως το σύνολο των εσόδων του Φιλοπτώχου Ταμείου ανήλθε στο ποσό των 154.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα της Ιεράς Μητρόπολης ήταν 221.000 ευρώ.

Αγαστή συνεργασία με την τοπική κοινωνία

Όπως τόνισε, σε αυτό το δύσκολο και επίμοχθο διοικητικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο, η Ιερά Μητρόπολη διαθέτει πληθώρα άξιων κληρικών, υπαλλήλων και συνεργατών, τους οποίους ευχαρίστησε για την πολύτιμη προσφορά τους.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αγαστή συνεργασία τους με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, επισημαίνοντας ότι «σε μια οικογένεια, όπως η Σύρος, οφείλουμε να δίνουμε το χέρι ο ένας στον άλλον».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε ομιλία του λέκτορα της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικού Συνεργάτη του Νοσοκομείου «Μητέρα» Στέφανου Χανδακά, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Πρόληψη στη Γυναικολογία: Τι εξετάσεις πρέπει να κάνει μια Γυναίκα σήμερα και τι έλεγχο για την υπογονιμότητα».