Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

«Μετανοείτε, γιατί έφτασε η βασιλεία των ουρανών»

  • Σάββατο, 21 Ιανουαρίου, 2017 - 10:32

Με αυτή την αναγγελία και προτροπή, ο Ιησούς ξεκινά τη δημόσια ζωή του, μετά τη σύλληψη του Ιωάννη, προσπαθώντας με τον λόγο του να κεντρίσει το ενδιαφέρον, να προβληματίσει και να ξυπνήσει συνειδήσεις, καθώς τα δύο κεντρικά σημεία της διδασκαλίας του είναι η βασιλεία του Θεού και η μετάνοια.

Όπως σημειώνει ο π. Ιωάννης Μαραγκός, μέσα από τη διαδικτυακή παρουσία του, με τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον τελευταίο των προφητών, η Παλαιά Διαθήκη είπε τον τελευταίο της λόγο. Τώρα αρχίζει η νέα ζωή που οδηγεί στην ανάταση και την ανάσταση μέσω του Ιησού. Με το ξεκίνημα της δημόσιας ζωής του, ο Ιησούς δείχνει τις προτιμήσεις του και δίνει τις συνιστάμενες του έργου του. Αρχίζει το έργο του από την περιφέρεια και συγκεκριμένα, ξετυλίγει τη δράση του στα χωριά της Γαλιλαίας, μιας περιοχής που δεν τύχαινε ιδιαίτερης εκτίμησης από το επίσημο ιουδαϊσμό της Ιερουσαλήμ. Η περιοχή ήταν σταυροδρόμι πολλών πολιτισμών και θρησκειών και ως τέτοια θεωρούταν μολυσμένη από την ειδωλολατρία και ως εκ τούτου άξια κάθε περιφρονήσεως. Σε αυτόν όμως τον χώρο συναντιούνταν πολλές κουλτούρες, πολλές αντιλήψεις ζωής, πολλές αναζητήσεις και πολλές προσδοκίες. Σε ένα τέτοιο ζωντανό περιβάλλον υπήρχε η ελπίδα πως ο λόγος του Θεού που ο Ιησούς θα κήρυττε θα γινόταν ακουστός, δεκτός και θα καρποφορούσε.

Ακολουθεί η ευαγγελική περικοπή κατά Ματθαίον:

«Όταν έμαθε ο Ιησούς πως συνέλαβαν τον Ιωάννη, έφυγε για τη Γαλιλαία. Καθώς ο Ιησούς περπατούσε στην όχθη της λίμνης της Γαλιλαίας, είδε δύο αδέρφια, το Σίμωνα, που τον έλεγαν και Πέτρο, και τον αδερφό του τον Ανδρέα, να ρίχνουν τα δίχτυα στη λίμνη, γιατί ήταν ψαράδες. «Ακολουθήστε με», τους λέει, «και θα σας κάνω ψαράδες ανθρώπων». Κι αυτοί αμέσως άφησαν τα δίχτυα και τον ακολούθησαν.

Προχωρώντας πιο πέρα από ’κει, είδε δύο άλλους αδερφούς, τον Ιάκωβο, γιο του Ζεβεδαίου, και τον αδερφό του τον Ιωάννη. Βρίσκονταν στο ψαροκάικο μαζί με τον πατέρα τους το Ζεβεδαίο και τακτοποιούσαν τα δίχτυα τους. Τους κάλεσε, κι αυτοί άφησαν αμέσως το καΐκι και τον πατέρα τους και τον ακολούθησαν.

Ο Ιησούς περιόδευε όλη τη Γαλιλαία. Δίδασκε στις συναγωγές τους, κήρυττε το χαρμόσυνο μήνυμα για τον ερχομό της βασιλείας του Θεού, και γιάτρευε τους ανθρώπους από κάθε ασθένεια και κάθε αδυναμία».