"Η πίστη και η προσευχή δεν είναι self-service"

Την σημασία και την βαθύτερη έννοια της προσευχής προς το Θεό, αναλύει σήμερα, η υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρα Φετουρή, με αφορμή το ευαγγελικό απόσπασμα αυτής της Κυριακής.

Μετά από μία σύντομη αναφορά στη μεγάλη γιορτή των τριών Ιεραρχών και στη σημασία του έργου τους για την Εκκλησία, η κ. Φετουρή προχώρησε στην ανάλυση της ευαγγελικής περικοπής της Κυριακής, που ασχολείται με τη συνάντηση του Ιησού, με τη Χαναναία, μία γυναίκα, που ενώ η καταγωγή της ήταν από έθνος ειδωλολατρών, πλησίασε τον Ιησού και ζήτησε ταπεινά τη βοήθειά του, προκειμένου να γίνει καλά η κόρη της.

Ο Ιησούς περνούσε από τα σύνορα, που χώριζαν Ιουδαίους και Χαναναίους. Οι δύο λαοί απέφευγαν και μάχονταν ο ένας τον άλλο, λόγω της διαφορετικής πίστης. Περνώντας ο Ιησούς με τους μαθητές και τους ακολούθους Του, άκουσαν τη γυναίκα, που φώναζε με όλη της τη δύναμη πίσω από τα σύνορα, να την ελεήσει ο Υιός του Δαυίδ, ωστόσο ο Ιησούς επέδειξε μία πρωτοφανή αδιαφορία. Η γυναίκα, παρ’ όλο που νόμιζε, πως ο Ιησούς την αγνοούσε, ως ύστατη προσπάθεια, πέρασε τα σύνορα με κίνδυνο να τη λιντσάρουν, πέφτοντας στα πόδια του Ιησού και ζητώντας Του ξανά να την ελεήσει. Τότε ο Ιησούς, απάντησε: “Δεν θα μπορούσα να δώσω το ψωμί, που προορίζω για τα παιδιά μου σε ένα σκυλί”. Με τη σκληρή απάντηση αυτή του Ιησού η Χαναναία δεν αποκαρδιώθηκε, παρά με τρεμάμενη φωνή, του αποκρίθηκε, πως “ακόμη και τα σκυλιά τρέφονται από τα ψίχουλα που αφήνουν στο τραπέζι οι αφέντες τους”.

Η ταπείνωση αυτή της Χαναναίας, σε συνδυασμό με την γοερή προσευχή της, έκανε τον Ιησού να φωνάξει, “μεγάλη η πίστη σου γυνή, γενηθήτω ως θέλοις εσύ”.

Όπως σημείωσε η κ. Φετουρή, ο Ιησούς δεν ήταν άσπλαχνος, ωστόσο πάντοτε, βάζει ένα “τεστ” στον άνθρωπο, προκειμένου να διαπιστώσει αν η προσευχή προέρχεται από τα χείλη του ή την ψυχή του.

“Ας αναλογιστούμε όμως, τι σημαίνει πίστη; Σίγουρα, πρέπει να ξέρουμε, ότι δε σημαίνει, ότι επειδή πιστεύω στο θεό – και δεν πιστεύω και πολύ δυνατά – έχω ένα κλειδί και μπορώ όποτε θέλω και όπως εγώ θέλω να ανοίξω και να πάρω την απάντησή Του. Η πίστη αυτή που έχουμε, πρέπει να ξέρουμε ότι δεν μας παρέχει υπηρεσίες τύπου ταχείας εξυπηρετήσεως. Δεν είναι self-service η απάντηση του Θεού. Δεν σου δίνει τη δυνατότητα της αυτοεξυπηρέτησης. Ο Θεός θέλει πρώτα να καταλάβουμε σωστά τον εαυτό μας. Να καταλάβουμε πού απευθυνόμαστε. Να καταλάβουμε ποια είναι η δύναμη του Θεού. Τότε, θα ανοίξει και θα μας ακούσει. Χρονοδιάγραμμα στο Θεό με την προσευχή μας, εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε. Διότι, ο Θεός είναι πολύ μεγαλύτερος από εμάς, μας αγαπάει πολύ περισσότερο απ’ όσο αγαπάμε εμείς τον εαυτό μας και ακόμη ξέρει πολύ καλά τι χρειαζόμαστε”, ανέφερε.