Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία

"Εσείς είστε το φως του κόσμου, το αλάτι της γης"

  • Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:25

Την ταυτότητα των μαθητών του προσδιορίζει στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Ιησούς, καταφεύγοντας σε μία ακόμη παραβολή, γεννημένη από την εμπειρία της καθημερινής ζωής για να κοινοποιήσει ένα σπουδαίο μήνυμα στους ακροατές του.

Όπως σημειώνει ο π. Ιωάννης Μαραγκός, ο Ιησούς δεν εξηγεί την παραβολή, όμως προσπαθεί από το βίωμα που αυτή η εμπειρία φέρνει στο μυαλό του κάθε ακροατή να τον βοηθήσει να την καταλάβει σε βάθος.

Με τη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Ιησούς μιλάει στους μαθητές του για τον ρόλο τους, την ταυτότητά τους και τους διευκρινίζει «εσείς είστε το φως του κόσμου, το αλάτι της γης». Παρομοιώσεις, που εύκολα μπορεί να κατανοήσει κανείς, δεδομένου πως όλοι γνωρίζουμε από τη ζωή μας ότι χωρίς το αλάτι το φαγητό είναι άνοστο και χωρίς το φως, κυριαρχεί το σκοτάδι και δεν υπάρχει ζωή.

Ακολουθεί η περικοπή από το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο:

«Εκείνες τις μέρες ο Ιησούς συνέχισε να διδάσκει τους μαθητές του. «Εσείς είστε το αλάτι της γης· αλλά αν το αλάτι χάσει τη δύναμή του, πώς θα αποκατασταθεί η αλμύρα του; Δεν χρησιμεύει πλέον σε τίποτα, παρά στο να πεταχτεί έξω και να πατιέται από τους ανθρώπους. Εσείς είστε το φως του κόσμου. Μια πόλη δεν μπορεί να κρυφτεί όταν βρίσκεται πάνω σε βουνό.  Οι άνθρωποι ανάβουν λυχνάρι και το βάζουν, όχι κάτω από το μετρικό κάδο, αλλά πάνω στο λυχνοστάτη, και λάμπει πάνω σε όλους εκείνους που είναι στο σπίτι. Παρόμοια, ας λάμψει το φως σας μπροστά στους ανθρώπους, για να δουν τα καλά σας έργα και να δοξάσουν τον Πατέρα σας που είναι στους ουρανούς»

Όπως περιγράφει η περικοπή, ο Ιησούς χαρακτηρίζει τους μαθητές του, ως το φως του κόσμου και το αλάτι της γης, δεν τους ενθαρρύνει να γίνουν όπως το φως για τον κόσμο ή όπως το αλάτι για την τροφή αλλά με έντονο τρόπο τους διαβεβαιώνει ότι δίνουν φως και γεύση μέσα στον κόσμο.