"Μηνύματα Πίστεως" με την κ. Αλεξάνδρα Φετουρή

Τριώδιο: Μια πνευματική πορεία προς την αγιοσύνη

  • Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου, 2017 - 11:09

Το σημαντικό εκκλησιαστικό βιβλίο του Τριωδίου ανοίγει την πρώτη Κυριακή του Φεβρουαρίου και θα κλείσει το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Όπως σημειώνει η υπεύθυνη του Κύκλου Μελέτης Αγίας Γραφής κ. Αλεξάνδρα Φετουρή, αύριο βράδυ ανοίγει μία μεγάλη πνευματική σελίδα, εν όψει των μεγάλων γεγονότων που θα ακολουθήσουν της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και θα οδηγήσουν μέχρι το Πάσχα.

Ανοίγει το στάδιο των αρετών και οι πιστοί καλούνται να μπουν μέσα σε αυτό για να αλλάξουν τρόπο ζωής. Με τα αναγνώσματα αυτά η εκκλησία γίνεται ένας αρωγός προκειμένου να γιορτάσουμε το μεγάλο γεγονός της Αναστάσεως. Ανοίγει η πύλη του παραδείσου και για να τη διαβεί κανείς, πρέπει να έχει ανεπτυγμένη την αρετή της μετάνοιας.

Όλοι οι ύμνοι αυτής της λατρευτικής εκκλησιαστικής περιόδου μας διδάσκουν πώς θα αλλάξουμε τη ζωής μας, βγάζοντας τον εγωισμό μέσα από την καρδιά μας. Σε αυτές τις συνάξεις γίνεται παρών ο ίδιος ο Χριστός και μας οδηγεί σε μια σφαίρα ανώτερη, αγιότητας.

Το Τριώδιο χωρίζεται σε τρία μέρη, στις τρεις πρώτες εβδομάδες (Απόκριες), στις επτά εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής και στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης Σαρακοστής διανύουμε μία εβδομάδα νηστείας και προσευχής. Ανεβαίνουμε μια σκάλα, που μας οδηγεί στο Θεό και βρισκόμαστε σε μια συνεχή και επίμονη πνευματική πορεία προς την αγιοσύνη. Τα μηνύματα όλων αυτών των τριών εβδομάδων προετοιμάζουν τους πιστούς κατάλληλα για τη Σαρακοστή.

Η πρώτη Κυριακή του Τριωδίου μας λέει μια παραβολή για το πώς ακριβώς πρέπει να προσευχόμαστε στο Θεό, η οποία είναι απαραίτητη για να αλλάξουμε τρόπο ζωής.  Η παραβολή της δεύτερης Κυριακής μας δείχνει ότι εκεί ψηλά υπάρχει ένας πνευματικός παρέας, έτοιμος να δεχτεί στη ζεστή αγκαλιά του όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά του. Η Τρίτη Κυριακή είναι πιο απαιτητική, καθώς ο Θεός εξηγεί πως «τώρα θα ξανάρθω στη γη και θα ζητήσω ένα λογαριασμό από όλους εσάς σχετικά με το πόσο αγαπήσατε εμένα τον Θεό και πόσο αγαπήσατε τον συνάνθρωπό σας».