Ο Λόγος του Κυρίου από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

“Ειρηνικοί – πιστοί – αυθεντικοί”

  • Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2017 - 08:12

Την αξία του σεβασμού προς το πρόσωπο του Θεού, αλλά και προς τον συνάνθρωπο έρχεται να αναδείξει η σημερινή περικοπή που αναλύει ο πατέρας Γιάννης Μαραγκός, στο πλαίσιο της εκπομπής “Ο Λόγος του Κυρίου”, που πραγματοποιεί σε εβδομαδιαία βάση η Καθολική Εκκλησία Σύρου.

“Σήμερα έχουμε να μελετήσουμε μία από τις δυσκολότερες σελίδες του Ευαγγελίου. Στο κέντρο της σημερινής περικοπής βρίσκονται δύο εδάφια. “Δεν ήλθα να καταλύσω το νόμο ή τους προφήτες, αλλά να εκπληρώσω”. Κι όμως επανειλημμένα τα Ευαγγέλια μας λένε ότι ο Ιησούς Χριστός παραβίαζε το νόμο του Σαββάτου, έναν νόμο που για τους Εβραίους ήταν σχεδόν ο πιο μεγάλος από όλους. Και ο Ιησούς στο ίδιο ύφος συμπληρώνει, “εάν η δικαιοσύνη σας δεν ξεπεράσει εκείνη των Γραμματέων και των Φαρισαίων, δεν θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών” . Και στη συνέχεια δίνει τρία παραδείγματα”.

Τα συγκεκριμένα λόγια αναλύει παρακάτω μέσα από τα τρία παραδείγματα που προέρχονται από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο. “Και συνέχισε ο Ιησούς λέγοντας στους μαθητές του: “Μη νομίζετε πως ήρθα για να καταργήσω το νόμο και τους προφήτες. Δεν ήρθα για να καταργήσω αλλά για να πραγματοποιήσω. Σας βεβαιώνω πως, όσο υπάρχει ο κόσμος, έως τη συντέλειά του, δεν θα πάψει να ισχύει ούτε ένα “ι”, ούτε μία οξεία από τον νόμο. Όποιος λοιπόν καταργήσει έστω και μία από τις πιο μικρές εντολές αυτού του νόμου και διδάξει έτσι και τους άλλους, θα θεωρηθεί ελάχιστος στη βασιλεία του Θεού. Ενώ όποιος τις στερήσει όλες και διδάξει και τους άλλους, έτσι να κάνουν, αυτός θα θεωρηθεί μεγάλος στη βασιλεία του Θεού. Γι αυτό να έχετε υπόψιν σας, ότι αν η ευσέβειά σας, η δικαιοσύνη σας αν δεν ξεπεράσει την ευσέβεια, τη δικαιοσύνη των Γραμματέων και των Φαρισαίων, δεν θα μπείτε στη βασιλεία του Θεού. (...)”.

Όπως αναφέρει ο π. Γιάννης Μαραγκός, “O Iησούς με αυτήν τη διακήρυξη παρουσιάζεται ως ένας νέος Μωυσής. Ένας νέος νομοθέτης που ήρθε να ολοκληρώσει το έργο του Μωυσή, να το φέρει στην εντέλειά του. Παρουσιάζεται ως νέος Μωυσής εκείνος ο οποίος κλείνει μία νέα συμφωνία με τον Θεό για χάρη του λαού. (...)”.