Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

“Το μυστήριο της αναδημιουργίας σε όλη την έκταση...”

  • Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου, 2017 - 08:14

Το “μεγαλείο του Θεού απέναντι στο ανθρώπινο δράμα” καθώς επίσης και το μήνυμα της ουσιαστικής αγάπης και πίστης μεταδίδεται μέσω της παραβολής του ασώτου υιού, αυτή την εβδομάδα στην Εκκλησία.

Όπως εξηγεί η υπεύθυνη του κύκλου μελέτης της Αγίας Γραφής, Αλεξάνδρα Φετουρή στη διαδικτυακή συνάντησή της με τους πιστούς, στο πλαίσιο των εκπομπών “Μηνύματα Πίστεως” από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, η συγκεκριμένη παραβολή φανερώνει το “μυστήριο της αναδημιουργίας σε όλη την έκτασή του”.

Σύμφωνα με όσα η ίδια περιγράφει προλογικά, “στις ημέρες μας αυτή η πίστη δοκιμάζεται. Οι σύγχρονοι σοφοί τεχνοκράτες της εποχής μας, εξαφάνισαν κάθε τι πνευματικό και ζούμε σε μία τρομοκρατική κακοποίηση αυτής της πίστης, της ηθικής της ευσέβειας. Όλα τα ιδανικά μας, τα έχουν μηδενίσει και όπως βλέπετε η πίστη μας δοκιμάζεται. Μπορούμε τότε να πούμε ότι η πνευματική κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση. (...) Τώρα, τον Θεό τον “πεθάναμε”. Όταν λοιπόν έτσι σκεφτόμαστε είναι απίθανο να βγούμε από τα αδιέξοδα. Η Εκκλησία άνοιξε το Τριώδιο κι εμείς πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά μας να αρχίσουμε να αναζητάμε αυτόν τον Χριστό που τον έχουμε χάσει. Πρέπει να τον ξαναβρούμε κι όταν τον ξαναβρούμε, θα βρούμε και τον εαυτό μας, θα βρούμε και την ταυτότητά μας”. Προσθέτει μάλιστα πως, ο άνθρωπος καλείται να σκεφθεί “την επιστροφή στην πατρίδα του, στα ήθη και τα έθιμα” ώστε να πάρει απαντήσεις, καθώς όπως υπογραμμίζει, “Αυτό είναι το μήνυμα και αυτής της Κυριακής του Ασώτου, της δεύτερης Αποκριάς, η οποία μας λέει ο Ευαγγελιστής Λουκάς και μας εξηγεί μία ωραία παραβολή που λέγεται του “η παραβολή του ασώτου υιού”. Αυτή η παραβολή είναι ένας καθρέπτης στον οποίο καλούμεθα όλοι, να δούμε τον εαυτό μας. Αν μέσα από όλα τα ιερά κείμενα σωζόταν μόνον αυτή, ήταν ικανή να γίνει ο μοναδικός οδηγός της ανθρωπότητας. (...) Η παραβολή αυτή ξεριζώνει μέσα από την καρδιά μας την απόγνωση.”.