Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

“Ένας μεγάλος σταθμός αλήθειας και ζωής”

  • Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου, 2017 - 09:33

Αναφορικά με την αξία της συγχώρεσης καθώς και της νηστείας προετοιμάζονται οι πιστοί αυτή την περίοδο και ειδικότερα με φόντο την Κυριακή της Τυρινής στην οποία και πλησιάσαμε, προκειμένου να εισέλθουμε στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στο πλαίσιο της διαδικτυακής εκπομπής “Μηνύματα Πίστεως” που πραγματοποιεί κάθε εβδομάδα η Ιερά Μητρόπολη Σύρου, η κ. Αλεξάνδρα Φετουρή κάνει μία πνευματική εισαγωγή κι έναν πρόλογο σε μία από τις σημαντικότερες πνευματικές και Εκκλησιαστικές περιόδους, καλώντας όλους να παρακολουθήσουν τη θρησκευτική παράδοση προκειμένου να ενισχύσουν την πίστη τους.

Η Κυριακή της Τυρινής

Προλογικά η κ. Φετουρή σημειώνει τα εξής: Τελείωσε το πρώτο μέρος του Τριωδίου. Η Κυριακή αυτή λέγεται “Κυριακή της Τυρινής” και είναι ένας σταθμός αλήθειας και ζωής. Από αύριο αρχίζει το δεύτερο μέρος του Τριωδίου που είναι μεγαλύτερο, ουσιαστικότερο, είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Η Εκκλησία μας καλεί να κατανοήσουμε τη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας, να συμμετέχουμε και για να γίνει αυτό, να μπούμε στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, πρέπει να κάνουμε αλλαγή τρόπου ζωής. Η λέξη αλλαγή σημαίνει μετάνοια. Και όταν λέμε μετάνοια, εννοούμε ότι πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία. Πρέπει να αλλάξουμε σκέψη γύρω από το θέμα της Εκκλησίας. Βέβαια, όπως έχει κακοποιηθεί η καθημερινότητά μας σήμερα, δεν βρίσκουμε καιρό για μετάνοια. Και καταλήγουμε ότι αυτή η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι απλώς μία νηστεία. Αλλά όμως, δεν προξενεί εντύπωση, το γιατί η Εκκλησία αυτή τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή την ξεχωρίζει σαν μία διαφορετική περίοδο μέσα στον Εκκλησιαστικό της χρόνο; Σαν μία ιδιαίτερη περίοδο, η οποία είναι μία προσπάθεια περισσότερο πνευματικής ζωής; Νομίζω ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει γιατί η Μεγάλη Τεσσαρακοστή έχει σχέση με εμένα τον ίδιο, με τη ζωή μου, με την πίστη μου, με την ιδιότητά μου ως μέλους της Εκκλησίας, ως Χριστιανού. Δε νομίζετε ότι είναι πρωταρχικό καθήκον μου, να προσπαθήσω να καταλάβω τί διδάσκει αφού είμαι Χριστιανός και πιστεύω στον Χριστό;

Οι Ακολουθίες όλο αυτό το διάστημα είναι πυκνότερες, κατανυκτικότερες κι εγώ έχω χρέος να τις παρακολουθήσω για να μπορέσω να καταλάβω το μήνυμά τους, να δυναμώσω την πίστη μου, να αλλάξω τη ζωή μου.