Ο Λόγος του Θεού από την Καθολική Εκκλησία Σύρου

1η Κυριακή Τεσσαρακοστής: “Η ουσία”

  • Σάββατο, 4 Μαρτίου, 2017 - 09:04

Την οδό της Μεγάλης Τεσσαρακοστής έχουμε ξεκινήσει να βαδίζουμε με την Καθολική Εκκλησία να στέκεται αρωγός στους πιστούς και συγκεκριμένα στην προσπάθειά τους, να συλλάβουν και να κατανοήσουν την ουσία των μηνυμάτων αυτής της εκκλησιαστικής περιόδου.

Στη νέα διαδικτυακή εκπομπή της Καθολικής Επισκοπής Σύρου “Ο Λόγος του Κυρίου”, ο π. Γιάννης Μαραγκός αναφέρει τα παρακάτω:

“Την περασμένη Τετάρτη με μία λιτή τελετή κατά την οποία ο ιερέας τοποθέτησε στάχτη στο μέτωπο των πιστών αρχίσαμε την Αγία Τεσσαρακοστή κατά την οποία η λειτουργία της Εκκλησίας μας για μία ακόμη φορά μας καλεί σε μία ριζική μεταστροφή προς τον εύσπλαχνο Θεό και μας προσκαλεί επίσης να εναποθέσουμε την απόλυτη εμπιστοσύνη μας και την ελπίδα μας στο έλεός του.

Η Τεσσαρακοστή αρχίζει με μία χειρονομία, την επίθεση της στάχτης και ολοκληρώνεται με την ευλογία του νερού του βαφτίσματος ή ακόμη και με το βάφτισμα των κατηχουμένων την πασχαλινή αγρυπνία. Η στάχτη μας φέρνει στο μυαλό την καταστροφή και τον θάνατο. Το νερό μας φέρνει στο μυαλό τη ζωή και την πηγή της, την αναγέννησή της μέσα από το δροσερό νερό. Η πίστη μας πολλές φορές μοιάζει με τη στάχτη, αρχίζει ζεστή, γρήγορα γίνεται χλιαρή, στη συνέχεια κρυώνει και τελικά είναι ασυνεπής. Φθάνει ένας μικρός αέρας και την παίρνει και την διαλύει. Το ίδιο και η ελπίδα μας, την διασκορπίζει η κάθε παραμικρή απογοήτευση. Στάχτες είναι και ο κόσμος μας. Στάχτες μέσα από τους τόσους πολέμους, από τις τόσες αδικίες, από τις τόσες εκμεταλλεύσεις. Μας αξίζει άραγε μία τέτοια ζωή; Όχι βέβαια, γι αυτό και δεν σταματάμε εκεί.

Αρχίζουμε μία πορεία σαράντα ημερών μέσα από μία έντονη αυτοσυγκέντρωση, κριτική, αυτοκριτική, προσευχή και με έργα μετάνοιας, βαδίζουμε προς την αναζωογόνησή μας. Στην αναζωογόνηση της σπίθας της πίστης μας που το πνεύμα του Θεού κρατά ζωντανή κάτω από τις στάχτες της ζωής μας. Και το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στην αγρυπνία την πασχαλινή θα ανανεώσουμε τις υποσχέσεις του βαφτίσματός μας. Φάρος και προσανατολισμός και ποιμένας που μας καθοδηγεί σε αυτήν την πορεία είναι ο Ιησούς Χριστός.

Ακολουθεί η ανάγνωση από το ευαγγέλιο Κατά Ματθαίον του επεισοδίου που εισάγει στην δημόσια ζωή τον Ιησού Χριστό. (...)