Μηνύματα Πίστεως από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου

“Όχι να μιμηθούμε το Χριστό, να τον εσωτερικεύσουμε”

  • Δευτέρα, 20 Μαρτίου, 2017 - 10:33

Στη δεύτερη κατά σειρά εκπομπή της υπεύθυνης του Κύκλου Μελέτης της Αγίας Γραφής, κ. Αλεξάνδρας Φετουρή, με τον νέο κληρικό της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, π. Αριστομένη Ματσάγγα, θέμα αποτελεί η αμαρτία και η αντίληψη της Εκκλησίας, γύρω από αυτή, σε σχέση με τον Ιησού και τον άνθρωπο.

Όπως τονίζει ο π. Αριστομένης, “η Εκκλησία έχει ένα ρεαλιστικό κριτήριο και αυτό είναι η ιστορία του ανθρώπου. Όταν μιλά για την αμαρτωλότητα, αναφέρεται στην ιστορία του ανθρώπου. Εν αρχή, στο χρόνο δηλαδή της αποφασιστικής δοκιμασίας, της εκλογής, η παταγώδης αποτυχία της εκλογής του ανθρώπου τον έκανε να πέσει κάτω από το είναι του. Τον διέσπασε, αυτό είναι το έργο του Διαβόλου. Ο Διάβολος σπάει την ενότητα και την κοινωνία. Βύθισε τη ζωή του μέσα στις αισθήσεις και την ύλη”.

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον π. Αριστομένη, είναι ότι οι Πατέρες της Εκκλησίας, αντιλαμβάνονται τον άνθρωπο ως ένχριστο στοιχείο και βλέπουν στη φράση “ενδιείσθε τον Χριστόν”, την ενσάρκωση του Χριστού μέσα στον άνθρωπο, που συνεχίζεται αδιάκοπα, κυρίως, μέσα στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. “Γι’ αυτό διδάσκουν, όχι να μιμηθούμε το Χριστό, αλλά να τον εσωτερικεύσουμε. Αυτή η εσωτερίκευση δεν είναι μία απλή μεταφορική φράση, η οποία θα παραβίαζε κατά κάποιο τρόπο το νόημα των όρων. Έχει βαθιές ρίζες στον ίδιο το Θεό.