Παρουσίαση του βιβλίου “Ο Καθολικός Ενοριακός Ναός Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη Σύρου (1829-1985)”

Η έναρξη μίας ιστορικής αναζήτησης

Η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Μάρκου Ρούσου – Μηλιδώνη, που εξέδωσε η Καθολική Επισκοπή Σύρου, πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο το συγγραφέα στην Ενοριακή Αίθουσα του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας της Ερμούπολης, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου, κ. Πέτρου Στεφάνου.

Η νέα έκδοση της Καθολικής Επισκοπής Σύρου, “Ο Καθολικός Ενοριακός Ναός Ευαγγελίστριας στην Ερμούπολη Σύρου (1829-1985)”, αποτελεί μία παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές των Συριανών, καθώς το βιβλίο συγκεντρώνει και παρουσιάζει δυσεύρετα στοιχεία, σχετικά με την ιστορία του Ενοριακού Ναού.

Όπως τόνισε ο συγγραφέας, κ. Ρούσσος – Μηλιδώνης, βούλησή του είναι το βιβλίο να διαβαστεί και να συμπληρωθεί και από νέες πληροφορίες, τις οποίες μπορεί να έχει και να διασταυρώσει κάποιος από τους αναγνώστες του.

“Αυτή είναι μία προσπάθεια που έγινε, γενική, και σιγά σιγά θα πρέπει να συμπληρωθεί. Διότι, δυστυχώς, τα αρχεία της Επισκοπής δεν αναφέρουν τίποτε, για το ίδιο το γεγονός της ανοικοδομήσεως. Ούτε καν ένα έγγραφο, στο οποίο να αναφέρεται ο αρχιτέκτονας, όσο παράξενο κι αν φαίνεται αυτό. Όπως είπε και ο Σεβασμιώτατος, στην είσοδο, υπάρχει το υπέρθυρο της εκκλησίας, στο οποίο αναφέρεται και το όνομά του. Είναι ο κ. Χατζησίμος, ένας αυτοδίδακτος αρχιτέκτονας, ο οποίος ήταν μαρμαράς στο επάγγελμα. Κι όμως, εργάστηκε στην Παναγία της Τήνου, μαζί με ένα Ροδίτη αρχιτέκτονα και έμαθε και την αρχιτεκτονική. Ήλθε, μας έκτισε εδώ την εκκλησία και ο ίδιος ο Χατζησίμος, είναι ο αρχιτέκτων και του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου”, σημείωσε ξεκινώντας την παρουσίαση.

Αναφερόμενος στην ιστορία των Καθολικών Ναών της Σύρου, αλλά και στο λατινικό στοιχείο, έκλεισε τη σύντομη αναφορά του, ζητώντας “να το διαβάσετε μετά προσοχής, να συμπληρώσετε ό,τι έχετε ακούσει, να διορθώσετε αν υπάρχουν λάθη”.

Ο Επίσκοπος, κ. Στεφάνου, ευχαρίστησε τον κ. Μηλιδώνη, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη συμβολή του κ. Μιχάλη Ρούσσου, που είχε την επιμέλεια και την ευθύνη μελέτης των αρχείων της Επισκοπής, την κ. Άννα Πρίντεζη για την φιλολογική επιμέλεια του κειμένου, όπως επίσης και τον κ. Ιάκωβο Καρβώνη για την διάθεση του φωτογραφικού υλικού.

Ο κ. Καρβώνης τόνισε, πως η συγκεκριμένη έκδοση αποτελούσε όνειρο των τελευταίων 20 ετών τουλάχιστον, ωστόσο, ανέφερε, πως δυστυχώς, αν και τόσο όμορφος, ο Ενοριακός Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας, βρίσκεται σε απομονωμένο σημείο της πόλης, μακριά από τους ενορίτες, σημειώνοντας, πως την εποχή που κατασκευάστηκε δεν έχει ιδιαίτερο προαύλιο χώρο, ενδεχομένως καθότι βρισκόταν πολύ κοντά στο τότε λιμάνι και υπήρξαν οικονομικά συμφέροντα της εποχής, με αποτέλεσμα η εκκλησία να “πνιγεί”, με τον κ. Ρούσσο – Μηλιδώνη να συμπληρώνει, πως όταν κατασκευάστηκε ο ναός, το σημείο ήταν ανοικτό και η θέση του προνομιακή για την Ερμούπολη.