Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική Εκκλησία

"Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν"

  • Σάββατο, 22 Απριλίου, 2017 - 11:21

Τη συνέχεια μεταξύ του Εσταυρωμένου και του Αναστημένου Ιησού, καθώς και το ρόλο και την αποστολή της κοινότητας των μαθητών του Χριστού την περίοδο ζωής που ανοίγεται για την κοινότητα αμέσως μετά την Ανάσταση υπογραμμίζει στη σημερινή περικοπή του ο Ευαγγελιστής Ιωάννης.

Στο ευαγγελικό επεισόδιο, γνωστό και ως «του Θωμά» ο Ευαγγελιστής περιγράφει τη φανέρωση του Ιησού στους μαθητές του, πρώτα χωρίς τον Θωμά και μετά με την παρουσία του.

«Όταν βράδιασε εκείνη την ημέρα, δηλαδή την πρώτη μετά το Σάββατο, κι ενώ ήταν κλειστές οι πόρτες του σπιτιού όπου βρίσκονταν οι μαθητές, επειδή φοβούνταν τους Ιουδαίους, ήλθε ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και τους λέει: «Ειρήνη μαζί σας!». Κι όταν το είπε αυτό, τους έδειξε τα χέρια και την πλευρά του. Χάρηκαν, λοιπόν, οι μαθητές που είδαν τον Κύριο. Τους είπε, λοιπόν, πάλι ο Ιησούς: «Ειρήνη μαζί σας! Όπως έστειλε εμένα ο Πατέρας, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς». Κι όταν το είπε αυτό, φύσηξε επάνω τους και τους είπε: «Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Αν σε κάποιους συγχωρήσετε τις αμαρτίες, τους έχουν συγχωρεθεί. Αν σε κάποιους τις κρατήσετε ασυγχώρητες, θα κρατηθούν έτσι».

Αλλά ο Θωμάς που λεγόταν Δίδυμος, ένας απ’ τους Δώδεκα, δεν ήταν μαζί τους όταν ήλθε ο Ιησούς. Του έλεγαν, λοιπόν, οι μαθητές: «Είδαμε τον Κύριο!». Κι εκείνος τους είπε: «Αν δε δω στα χέρια του το σημάδι των καρφιών και δε βάλω το δάχτυλό μου στο σημάδι των καρφιών και δε βάλω το χέρι μου στην πλευρά του, δε θα πιστέψω». Και μετά από οκτώ ημέρες, πάλι οι μαθητές του ήταν μέσα, και ο Θωμάς βρισκόταν μαζί τους. Κι ενώ οι πόρτες ήταν κλειστές, έρχεται πάλι ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και είπε: «Ειρήνη μαζί σας!». Μετά λέει στο Θωμά: «Φέρε το δάχτυλό σου εδώ και κοίταξε τα χέρια μου και φέρε το χέρι σου και βάλε το στην πλευρά μου. Και να μην είσαι άπιστος, αλλά πιστός!». Απάντησε ο Θωμάς και του είπε: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου!». Του λέει ο Ιησούς: «Επειδή με είδες, πίστεψες. Μακάριοι όσοι δεν είδαν και πίστεψαν». Βέβαια, ο Ιησούς έκαμε και άλλα πολλά σημεία ενώπιον των μαθητών του, που δεν έχουν γραφεί μέσα σ’ αυτό το βιβλίο. Αλλά αυτά γράφηκαν, για να πιστέψετε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός, ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντας να έχετε ζωή στο όνομά του».