"Ανάσταση χωρίς σταυρό δεν υπάρχει"

Το Ευαγγελικό Απόσπασμα, που ακολουθεί άμεσα ιστορικά την σταύρωση και Ανάσταση του Ιησού, όταν δύο μαθητές Του κατευθύνονται απογοητευμένοι προς το χωριό τους, καθώς δεν έχουν συλλάβει ακόμη το μήνυμα της Σταύρωσης, αναλύει σήμερα ο π. Ιωάννης Μαραγκός.

Οι δύο μαθητές, μετά τη σταύρωση του Ιησού και την Ανάστασή του μετά από τρεις ημέρες, εξακολουθούν να αμφισβητούν το αν ο Χριστός ήταν όντως ο Μεσσίας. Στο δρόμο, ένας “άγνωστος” τους ακολουθεί και ακούει αυτά που λένε. Είναι ο Ιησούς, ο οποίος τους κάνει να μην τον αναγνωρίζουν. Όσο οι μαθητές μιλούν για τους λόγους που απογοητεύτηκαν από την πορεία του Δασκάλου τους, ο “άγνωστος” τους λέει, πως κι όμως, αυτή ήταν η πορεία που έπρεπε να έχει ο Υιός του Θεού, όπως ακριβώς αναφέρεται στις Γραφές και αρχίζει να τους αναλύει, με αποσπάσματα, αυτό που ήταν ήδη φανερό.

Οι μαθητές, ανίδεοι ακόμη για την πραγματική ταυτότητα του “ξένου”, φτάνοντας στο χωριό, τον καλούν να μείνει μαζί τους, καθώς είχε έρθει η νύχτα. Τότε ο “ξένος”, στο τραπέζι του δείπνου, πήρε το ψάρι και το ψωμί, τα ευλόγησε και τότε τα μάτια των μαθητών καθάρισαν και είδαν τον Ιησού. Αφού ευλόγησε το δείπνο, ο Χριστός εξαφανίστηκε.

Την επόμενη μέρα, οι μαθητές, απαλλαγμένοι πια από την απογοήτευση και την αμφιβολία, έτρεξαν πίσω στην Ιερουσαλήμ, όπου βρήκαν τους 11 μαθητές, να λένε, ότι και σε εκείνους φανερώθηκε ξανά ο Ιησούς, αναστημένος πια.

Όπως σημειώνει ο π. Γιάννης, “Ο σταυρός, ο πόνος, η δοκιμασία, η απογοήτευση, δεν είναι ατυχήματα διαδρομής στη ζωή του Χριστιανού. Όσο σκανδαλώδη κι αν είναι και όσο και παράξενο να σας φαίνεται, είναι συστατικά της ουσίας της ζωής του Χριστιανού. Ανάσταση χωρίς σταυρό δεν υπάρχει, αλλά ούτε και σταυρός χωρίς ανάσταση υφίσταται. Ο σταυρός για τον καθένα μας, έχει νόημα, όταν είναι θυσία του Εγώ, για χάρη του Εμείς. Όπως και ο Χριστός έδωσε τη ζωή Του για χάρη των φίλων Του, και όπως μας λέει ο Άγιος Ιωάννης, μπροστά σε μία τέτοια αγάπη, δεν υπάρχει μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει προσωπικό καλό και ευτυχία, παρά μέσα από το κοινό καλό”.