Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Ο Ιησούς εμπνέει εμπιστοσύνη και ανοίγει νέους ορίζοντες

  • Σάββατο, 6 Μαΐου, 2017 - 08:30

Ο Ιησούς μιλά με εικόνες, καθεμία εξ’ αυτών είναι πολυδιάστατη και μπορεί να παρασύρει τον αναγνώστη σε δαιδαλώδεις ερμηνείες.

Στο σημερινό διαδικτυακό μήνυμά του, ο π. Γιάννης Μαραγκός υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε αυτό που ο Ιησούς θέλει να πει πραγματικά και όχι αυτό που φαίνεται ότι μας λέει. Πριν από κάθε ερμηνεία, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν τόσο η ευκαιρία με την οποία άρχισε ο Ιησούς να διδάσκει, όσο και οι τυχόν πραγματολογικές περιγραφές που είναι παρμένες από την καθημερινή ζωή της εποχής.

Στη σημερινή περικοπή, ο Ευαγγελιστής Ιωάννης περιγράφει τον Ιησού να κάθεται σε μια άκρη στον περίβολο του ναού, απέναντι από τη λεγόμενη προβατική πύλη, κατά τη διάρκεια της γιορτής του Εξαγνισμού του Ναού. Επρόκειτο για μια επετειακή γιορτή εις ανάμνηση της εκδίωξης των Σελευκιδών διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι θέλησαν κάποια στιγμή να εξελληνίσουν με τη βία τα ήθη και τα έθιμα των Ιουδαίων και τοποθέτησαν στον περίβολο και εντός του ναού αγάλματα των Ελληνιστικών θεοτήτων.

Αυτό εξαγρίωσε μερικούς από τους Ιουδαίους με επικεφαλής τους Μακκαβαίους, οι οποίοι οδηγήθηκαν σε μία θριαμβευτική νίκη. Τους έδιωξαν όχι μόνο από τον ναό αλλά και από την περιοχή της Ιουδαίας, ανάκτησαν κάποια ανεξαρτησία και επανακαθιέρωσαν τον ναό.

Στη γιορτή αυτή, ο Ιησούς είναι στον περίβολο και κοιτάζει τον κόσμο που εισέρχεται στον ναό από τη λεγόμενη προβατική πύλη. Η πύλη ήταν η πόρτα από την οποία έμπαιναν τα πρόβατα που προορίζονταν για τις θυσίες στο ναό. Για κάθε ευσεβή Ιουδαίο, ο ναός δεν ήταν απλά ένα προσκύνημα, αλλά το κέντρο του κόσμου, ο μοναδικός τόπος και χώρος όπου ο Θεός του Ισραήλ κατοικούσε κυριολεκτικά για τους Εβραίους. Άρα, μπαίνοντας στο περίβολο του ναού, άρχιζε μια κάποια επικοινωνία μεταξύ πιστού και Θεού.

Τέλος, ο Ιησούς μιλάει και σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την ποιμενική ζωή της ενδοχώρας της Ιερουσαλήμ. Μεταξύ άλλων, γνωρίζουν ότι κάθε βράδυ πολλοί βοσκοί συγκεντρώνονταν σε μία στάνη για να είναι πιο προφυλαγμένα τα πρόβατά τους και το πρωί, ο κάθε βοσκός με τρόπο συνθηματικό, καλούσε τα πρόβατά του, τα έβγαζε από τη στάνη και τα οδηγούσε στη βοσκή.