Ο Λόγος του Θεού κάθε Κυριακή από την Καθολική εκκλησία

Εγώ Ζω κι εσείς θα ζήσετε

«Δεν θα σας αφήσω ορφανούς, θα έρθω και πάλι κοντά σας», διαβεβαιώνει ο Ιησούς τους μαθητές του μέσα από τη σημερινή ευαγγελική περικοπή. Ως φίλος που απευθύνεται στους φίλους του, ο Ιησούς προσπαθεί να περιγράψει στους μαθητές του πώς θα είναι η ζωή χωρίς Εκείνον, παρόντα σωματικά ανάμεσά τους. Γεγονός που, όπως σημειώνει π. Ιωάννης Μαραγκός, τους έχει αναστατώσει.

Αυτά τα λόγια του Ιησού φανερώνουν τη βαθιά του θέληση να είναι παρών και σε κοινωνία ζωής με τους μαθητές του ανά τους αιώνες και διαμέσου αυτών με όλο το ανθρώπινο γένος. Τους υπόσχεται ακόμη ότι σε αυτή τη νέα ζωή που θα συνεχίσουν το δικό του έργο, δεν θα τους αφήσει όνους, αλλά θα τους προικίσει με το Άγιο Πνεύμα που θα στείλει ζητώντας το από τον Πατέρα και αυτό το Άγιο Πνεύμα θα είναι ο παρηγορητής και ο εμψυχωτής τους κατά τη διάρκεια της καθημερινής προσπάθειάς τους να μεταδώσουν το ευαγγελικό μήνυμα σε όλο τον κόσμο.

Ακολουθεί η περικοπή από το κατά Ιωάννη ευαγγέλιο:

«Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Αν με αγαπάτε, θα τηρήσετε τις δικές μου εντολές. Κι εγώ θα παρακαλέσω τον Πατέρα και θα σας δώσει έναν άλλο Παράκλητο, ώστε να είναι για πάντα μαζί σας: το Πνεύμα της αλήθειας, τον οποίο ο κόσμος δεν μπορεί να τον δεχτεί, διότι ούτε το βλέπει ούτε και το γνωρίζει. Εσείς το γνωρίζετε, διότι μένει κοντά σας και θα βρίσκεται μέσα σας.

Δε θα σας αφήσω ορφανούς, θα έλθω κοντά σας. Ακόμα λίγο, και ο κόσμος δε θα με ξαναδεί πια, ενώ εσείς θα με δείτε, διότι εγώ ζω κι εσείς θα ζήσετε. Εκείνη την ημέρα θα καταλάβετε ότι εγώ είμαι ένα με τον Πατέρα μου κι εσείς μαζί μου κι εγώ με σας. Εκείνος που κατέχει τις εντολές μου και τις τηρεί, αυτός είναι που με αγαπά. Κι αυτός που με αγαπά, θα αγαπηθεί απ’ τον Πατέρα μου, κι εγώ θα τον αγαπήσω και του φανερώσω τον εαυτό μου».